StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRaspad sistema

Nakon briljantne ofenzive Ukrajinci imaju znatno više vojne opreme nego prije napada: ‘Nevjerojatno je što su sve Rusi ostavili bježeći glavom bez obzira‘. Pogledajte snimke

Piše PSD.
12. rujna 2022. - 10:08

Po mnogo čemu ostat će zapamćena maestralna vojna akcija kojom su Ukrajinci u nedjelju došli praktički do ruske granice u sjevernom dijelu regije Harkiv, a između ostaloga i po tome što su Rusi u povlačenju ostavili i izgubili nevjerojatne količine topništva i druge opreme. Procjenjuje se da su u dva tjedna brutalnih borbi Ukrajinci uništili, teško oštetili ili zarobili preko 1200 ruskih tenkova, borbenih vozila, kamiona, helikoptera i druge opreme čime su Kremlju zadali najjači udarac dosad. Neovisni stručnjaci koji analiziraju podatke s društvenih mreža na fotografijama i video snimkama pobrojili su preko 500 ostavljenih i uništenih tenkova i drugih oklopnjaka, a samo u jednom danu u Izjumu zaplijenjeno je ruske opreme više nego u cijelom ratu. 

Što je još pogubnije za Ruse u njihovoj slabašnoj obrani juga - i potpunom porazu na istoku - nisu uspjeli nanijeti velike gubitke ukrajinskim brigadama koje su napadale. Grube procjene pokazuju da su Ukrajinci izgubili jednu desetinu vojnika i vozila od 30. kolovoza. Istodobno Rusi su ostali bez polovice svojih vozila.   

Ukrajinci su u dobro promišljenom manevru probili rupu kroz slabo čuvane ruske linije fronta istočno od Harkiva i presjekli ruske logističke linije prisiljavajući na povlačenje velike kontingenate  ruskih vojnika s više lokacija, ali najvažnije - iz Izjuma i Kupjanska. Bez ova dva grada, Rusija ne može učinkovito opskrbljivati ​​svoje snage na sjeveroistoku ili istoku zemlje, pa se mogu očekivati njihovi ​​daljnji kolapsi i povlačenja.

- Ruska vojska gubila je dnevno najmanje jedan bataljun vozila i ljudi. Ukrajinci su samo u posljednjih tjedan i pol zaplijenili  dovoljno ruskih tenkova, borbenih vozila i topništva da opremi cijelu brigadu. Drugim riječima, ukrajinska vojska zapravo sada ima više vozila nego što je imala prije pokretanja svoje protuofenzive – ocijenio je analitičar Forbesa David Axe dodajući kako su ovi gubici katastrofalni za Rusiju. Ruska vojska jedva je izdržavala nešto više od 100 bataljuna u Ukrajini prije nego što je vojska Volodimira Zelenskoga krenule u protunapad na jugu, 30. kolovoza i na istoku tjedan dana kasnije.

Ukrajinci su također zarobili na tisuće ruskih vojnika koje žele mijenjati za svoje ljude.

"Nemamo gdje držati sve ratne zarobljenike", rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika.

David Axe podsjeća kako Kremlj još uvijek nije nadoknadio svoje gubitke kada su izgubili tisuće ljudi i stotine oklopnih vozila pokušavajući, ali ne uspijevajući, opkoliti Kijev. Ovo su ljeto pokrenuli veliku akciju novačenja ukidajući dobne granice za nove regrute i nudeći bogate novčane bonuse u očajničkom pokušaju da stvore nove bataljune.

Novačenje nije ispunilo ciljeve, ali je ruska vojska uspjela formirati novi 3. armijski korpus oko 10.000 vojnika i stotinama tenkova T-80 i T-90 i borbenih vozila BMP-3. Upravo je taj 3. armijski korpus jurio u sjeveroistočnu Ukrajinu — i odmah pretrpio teške gubitke, potpuno vraćajući na početak Putinove napore za popunjavanje redova. Rapidni ukrajinski uspjeh ima goleme implikacije za rusku operaciju u cjelini. Sad će većina ruskih trupa u Ukrajini biti primorana na obrambene zadaće jer ukrajinska vojska ima zamah, a u kritičnim sektorima i brojčanu i vatrenu prednost.  

Teški poraz izazvao je i velika previranja u Putinovoj vojsci. Prema ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi, general Roman Berdnikov, koji je zapovijedao zapadnom ruskom vojnom grupom, smijenjen je nakon povlačenja u regiji Harkiv, poslije samo 17 dana na dužnosti, a danas je opet i vođa Čečena Ramzan Kadirov na Telegramu kritizirao vodstvo ruske vojske.

Pogledajte samo mali dio snimaka  koje prikazuju ostavljenu i zarobljenu rusku opremu koju je Putinova vojska napustila bježeći u paničnom strahu iz harkivske regije.

Dio je uništen ili potopljen, a dio potpuno ispravan. Na nekima od snimaka Ukrajinci se šale kako su opet postale vrlo tražene "ukrajinske traktorske trupe" koje dovlače zarobljenu tešku opremu.

25. travanj 2024 13:42