StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEUROPA JE BIJESNA

‘Na ratu u Ukrajini najviše profitira SAD! Čim prijeđe Atlantik, cijena plina raste 400 posto!‘

Piše Ivan Fischer/JL
25. studenog 2022. - 15:12

Vodeći ljudi Europske unije počeli su optuživati Sjedinjene Države da profitiraju na ratu u Ukrajini, u nastavku sve brojnijih znakova pucanja zajedništva između zapadnih saveznika nakon početka ruske invazije na Ukrajinu prije devet mjeseci.

Briselski portal Politico citira više neimenovanih europskih dužnosnika kako iza zatvorenih vrata bjesne na američki plan državnih poticaja - u sklopu takozvanog Zakona o smanjenju inflacije - koji prijeti katastrofalnim posljedicama po europske industrije, prenosi Jutarnji.

"Činjenica je, ako pogledamo trezveno, država koja najviše profitira na ovom ratu je SAD jer prodaje više plina po višim cijenama i jer prodaje više oružja", rekao je jedan viši dužnosnik za Politico. "Uistinu smo na povijesnoj prekretnici", istaknuo je. "Amerika mora shvatiti da se mišljenje javnosti mijenja u mnogim državama EU".

Prema riječima neimenovanog dužnosnika, dvostruki udarac visokih cijena energije s jedne strane i američkih poticaja s druge mogli bi okrenuti javnost ne samo protiv podrške ratu u Ukrajini, nego i protiv samog transatlantskog savezništva.

Dok smanjuju svoju ovisnost o ruskim energentima, europske države sve se više okreću prema prirodnom plinu uvezenom iz Sjedinjenih Država, no cijena za europske potrošače gotovo je četiri puta veća nego cijena koju za isti plin plaćaju Amerikanci. Očekuje se kako će uskoro skočiti i potražnja za američkom vojnom opremom, nakon što su europske vojske donirale svoja oružja i opremu Ukrajini.

"SAD slijedi domaću agendu koja je, nažalost, protekcionistička i diskriminatorna spram saveznika SAD-a", rekao je hrvatski eurozastupnik Tonino Picula, izvjestitelj Europskog parlamenta za odnose EU i SAD-a.

Američki dužnosnici tvrde kako Washington nema veze s visokom cijenom američkog plina, nego se radi samo o odlukama privatnih tvrtki na slobodnom tržištu. U razgovoru s briselskim portalom jedan je dužnosnik pojasnio da razlika u cijeni izvoza i uvoza ne ide u džepove američkih izvoznika, nego tvrtki koje dalje preprodaju plin unutar EU, poput francuskog Totala. Riječ je o argumentu koji u Bruxellesu ne zvuči uvjerljivo.

"Sjedinjene Države prodaju svoj plin s umnoškom od četiri kada prijeđe Atlantik", rekao je povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton. "Naravno da su nam Amerikanci saveznici, ali kad nešto pođe po zlu, postaje nužno između saveznika to i izgovoriti", izjavio je ove srijede u razgovoru za francusku televiziju.

Već sama razlika u cijeni energenata dovoljna je da potakne tvrtke čiji procesi ovise o velikim količinama energije da svoje buduće investicije usmjere u SAD umjesto u Europu, no američki industrijski poticaji vrijedni čak 369 milijardi dolara izazvali su potpunu paniku u Bruxellesu, piše Jutarnji.

"Zakon o smanjenju inflacije promijenio je sve. Je li Washington još uvijek naš saveznik ili više nije", pitao se jedan europski diplomat. Administracija američkog predsjednika Joea Bidena tvrdi kako će od američkih poticaja u konačnici profitirati svi, a ne samo SAD. "Zakon će povećati cijeli kolač ulaganja u čiste energije, a ne podijeliti ga", ustvrdio je visoki dužnosnik Bijele kuće.

EU priprema svoj odgovor na ono što doživljava kao američku provokaciju. Kako smo već pisali, samo šest tjedana do primjene američkog zakona čini se da diplomatsko rješenje više nije moguće, a nije izgledno ni da će se Bruxelles upustiti u otvoreni trgovinski rat sa SAD-om. Jedino što EU preostaje kao odgovor jest pokrenuti vlastiti program golemih poticaja, koji bi potaknuli europske tvrtke da ostanu u Europi.

"U jednom trenutku morate se postaviti", rekla je francuska europarlamentarka Marie-Pierre Vedrenne. "Nalazimo se u svijetu borbi za moć. Kada igrate obaranje ruku, ako niste mišićavi, ako niste pripremljeni i fizički i psihički, onda gubite."

19. travanj 2024 06:57