StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKORISNI SAVJETI

Milun savjetuje kako ‘izvući‘ novac od povrata poreza: Možete popraviti budžet za 750€! Mnogi ne znaju da imaju pravo

Piše Diana Barbarić/sd
14. veljače 2023. - 18:15

Evo nas u veljači, onom mjesecu u godini kada se podnose godišnje porezne prijave. Svi porezni obveznici koji imaju obvezu podnošenja godišnje porezne prijave za 2022. ili koji žele podnijeti zahtjev za priznavanje prava u posebnom postupku mogu to, na ovaj ili onaj način, odraditi najkasnije do utorka 28. veljače 2023. u​ 19 sati, piše Slobodna Dalmacija.

E sad, većina klasičnih poreznih obveznika ne mora podnijeti, nego će im to automatski biti obračunato, neki to moraju napraviti, no nekima je ostavljeno na volju da je podnesu ako procijene da će im se isplatiti. Kako je prosječan građanin financijski, a pogotovo porezno nepismen, a k tome im se i životne i poslovne okolnosti i propisi često mijenjaju, teško se snaći u svoj toj kakofoniji i izvući financijsku korist.

Na scenu tu stupa Toni Milun, nagrađivani profesor matematike i financijski vloger, koji se proslavio besplatnim online edukacijama. Milun je, osim što je matematičar, i sveučilišni specijalist ekonomije, a u posljednje vrijeme se dao u podučavanje o financijskom obrazovanju. Čini se da bi nam svima takav jedan predmet u školi bio puno korisniji od mnogo stvari koje smo učili.

Uglavnom, Milun je razvio i aplikaciju Toni Milun, a IT-evci iz tvrtke Gaurus su mu u sklopu nje gratis isprogramirali i virtualnog poreznog savjetnika, odnosno kalkulator Popodica, koji bi vam trebao reći imate li pravo na povrat poreza, a ako imate daje i upute kako rasporediti djecu, koliko ćete povrata poreza dobiti, kako predati ZPP-DOH obrazac putem sustava egrađani... Pritom mu je puno pomogla i porezna savjetnica Veronika Galić, za koju kaže kako je pravi čarobnjak u snalaženju s kompleksnim poreznim zakonom u Hrvatskoj.

image

Popodica je besplatna

Toni Milun/

- Što kažete da vam Porezna uprava ove godine plati ljetovanje? Radi se o povratu poreza za koji mnogi ne znaju da imaju pravo. Evo jedan od brojnih primjera: Ante i Iva su u 2022. imali mjesečnu neto plaću po 8.250 kuna i prijavili dvoje djece na Antinu poreznu karticu. Ali Ante je rođen 1992., a Iva 1991. Kalkulator Popodica će reći: prebacite djecu na Ivu. Ante će trebati doplatiti oko 6.000 kuna (750 eura) poreza i prireza, ali će Iva dobiti oko 12.000 kuna (1.500 eura) povrata. Njihov zajednički budžet će se popraviti za 750 eura. Dovoljno za 7 dana apartmana ovog ljeta na moru. Ako Ante i Iva ne predaju ZPP-DOH obrazac s novom razdiobom do kraja veljače neće dobiti ništa! - opisuje Milun samo jedan od brojnih slučajeva kako vam Popodica može pomoći poboljšati svoju financijsku situaciju.

Kako podijeliti djecu i uzdržavane članove?

Popodica, kaže nam Milun, računa jesu li roditelji optimalno podijelili djecu i uzdržavane članove na svojim poreznim karticama.

- Hrvatski porezni sustav je vrlo kompleksan, a osobni odbitak za djecu roditelji samostalno trebaju znati podijeliti među sobom. To većina roditelja ne zna optimalno napraviti. Zato je kalkulator Popodica u sklopu aplikacije Toni Milun tu za pomoć. Pomoću nje možete provjeriti jeste li dobro rasporedili osobni odbitak za djecu i uzdržavane članove za 2022., a Popodica će vam i reći imate li pravo na povrat poreza, a ako imate daje upute kako rasporediti djecu, koliko ćete povrata poreza dobiti, kako predati ZPP-DOH obrazac putem sustava egrađani - navodi Milun.

Podsjeća i kako će povrat cijelog poreza i prireza dobit će mladi rođeni 1997. ili mlađi,  pola će dobiti rođeni između 1993. i- 1996., a neće ništa dobiti rođeni 1992. ili ranije.

Nudi i još nekoliko korisnih primjera. Recimo, ako roditelji imaju jedno dijete i prijavili su ga na roditelja čija je prosječna plaća prošle godine bila manja od 5.750 kuna mjesečno, to znači da nisu iskoristili cijeli osobni odbitak za to dijete i da dio mogu preseliti na drugog roditelja. Konkretno, ako su oba roditelja imali po 5000 kuna neto, Popodica će im savjetovati da prebace oko 40 posto odbitka za dijete na drugog roditelja i izračunati da će u tom slučaju dobiti povrat poreza oko 2.000 kuna (oko 270 eura).

Popodica može biti korisna i osobama koje nisu bile zaposlene cijelu 2022. ili su radile samo preko ugovora o djelu ili autorskih ugovora.

- Mnogi danas rade preko paušalnog obrta i oni plaćaju porez po posve drugom principu. Ako imaju djecu nema potrebe da bude na njihovoj poreznoj kartici - bolje je prijaviti djecu na poreznu karticu drugog roditelja - savjetuje Milun.

Ono što je najbolje, njegova mobilna aplikacija je potpuno besplatna i možete je preuzeti na ovom LINKU, nemate što izgubiti, a mogla bi vam se itekako isplatiti. Možete ju je pronaći u Trgovini (GooglePlay, AppStore ili AppGallery) i preuzeti ili ažurirati. Važno je, napominje Milun, da ako aplikaciju već imate instaliranu provjerite koristite li zadnju verziju 2.2.2.

Što kaže Porezna?

Iz Porezne uprave podsjećaju kako godišnju poreznu prijavu (Obrazac DOH) obvezno mora podnijeti:

1. porezni obveznik ako u poreznom razdoblju ostvari dohodak od samostalne djelatnosti odnosno od djelatnosti obrta, djelatnosti slobodnih zanimanja, djelatnosti poljoprivrede i šumarstva, dohodak od djelatnosti proizvodnje električne energije i djelatnosti po osnovi kojih se dohodak utvrđuje i oporezuje kao dohodak od samostalne djelatnosti na temelju poslovnih knjiga 

2. porezni obveznik - rezident za dohodak od nesamostalnog rada koji, prema posebnom zakonu, ostvari kao član posade broda u međunarodnoj plovidbi neovisno o broju dana provedenih na brodu u međunarodnoj plovidbi. 

3​. porezni obveznik ako je Porezna uprava zatražila da naknadno plati porez na dohodak.​

 

Isto tako, porezni obveznici mogu podnijeti obrazac za priznavanjem prava u posebnom postupku (Obrazac ZPP-DOH) kako bi iskoristili propisana prava na umanjenje dohotka tj. radi priznavanja poreznih olakšica, temeljem dostave podataka kojima Porezna uprava ne raspolaže, a bitnih za utvrđivanje prava na:

- dio osobnog odbitka za uzdržavane članove uže obitelji i/ili djecu,

- dio osobnog odbitka za utvrđenu invalidnost (vlastitu i/ili uzdržavanih članova uže obitelji i/ili djece),

- umanjenje poreza na dohodak od nesamostalnog rada po osnovi prebivališta i boravka na potpomognutom području I. skupine i području Grada Vukovara, a za koje podaci nisu upisani na poreznoj kartici, te

- dio osobnog odbitka za plaćene doprinose za zdravstveno osiguranje u tuzemstvu ili dana darovanja.

22. travanj 2024 14:52