StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetgranate su sve bliže

Masovni egzodus s Krima nakon niza ukrajinskih napada na tamošnja ruska uporišta. Oboren je dnevni rekord na Kerčkom mostu, nakon čega je navodno zatvoren za promet

Piše D.K./sd
17. kolovoza 2022. - 16:22

Napadi ukrajinskih snaga na Krim zadnjih dana natjerali su na bijeg s okupiranog poluotoka i one malobrojne preostale ruske turiste, čiji je egzodus prouzročio ogromne prometne gužve na Kerčkom mostu koji povezuje Krim s Rusijom. Veliki redovi stvorili su se i na željezničkom kolodvoru u Simferopolu, piše Slobodna Dalmacija.

Gotovo 38.000 automobila prošlo je kroz Kerčki tjesnac na Krimskom mostu u samo 24 sata, što je dnevni rekord, javile su jučer ruske RIA Novosti. Prethodnog dana, 15. kolovoza, 38,3 tisuće automobila vozilo je duž Krimskog (Kerčkog) mosta u oba smjera. Neki ukrajinski blogeri javljaju kako je Putinov režim zbog intenzivnog napuštanja poluotoka danas naredio zatvaranje za promet Kerčkog mosta.

image

Posljedice raketiranja mornaričke zračne baze u Novogedorivki

AFP

Paniku je, bez svake sumnje, posijao niz eksplozija na Krimu tijekom prošloga tjedna, od one skladišta streljiva u vojnoj bazi najmanje 200 kilometara od najbližeg bojišta, pa do glavne mornaričke zračne baze u Novogedorivki, gdje je izgorjelo najmanje 10 zrakoplova. Nedugo potom došlo je i do eksplozije na velikoj trafostanici u gradu Džankoi i u skladištu streljiva kod grada Azovske. Rusko ministarstvo obrane priznalo je ove napade i za njih okrivilo 'diverzante i teroriste'.

U rujnu Kremlj planira održati “referendume” u pokrajinama Herson i Zaporižje, što bi bili sigurna uvertira u njihovo skoro pripajanje Rusiji. Ukrajina je zato više nego odlučna zaustaviti takav razvoj događaja, te se operacije na ukrajinskome jugu i prema Krimu jako intenziviraju. Plan Zelenskog navodno je prvo osvojiti Herson i naselja pod ruskom okupacijom na desnoj obali rijeke Dnjepar, nakon čega bi se kontraofenziva trebala nastaviti prema jugu i istoku, a naposljetku i prema samome Krimu koji je još od 2014. u ruskim rukama.

image

Ruske snage patroliraju Sevastopoljem

AFP

Naredni bi tjedni tako na jugu mogli zadugo odrediti buduće granice Ukrajine. Rusi su između Mikolajeva i Hersona gotovo pred sigurnim porazom, jer se oko 10 tisuća njihovih ljudi nalazi gotovo u potpunom okruženju i bez sigurnih opskrbnih linija. Samo ovoga mjeseca uništena su četiri mosta preko Dnjepra i ruska obrana protiv američkih raketnih sustava Himars potpuno je nemoćna. Bijeg civila s Krima ilustrira golem strah u ruskim redovima.

19. travanj 2024 11:51