StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetbojišnica u pozadini

Ljetovanje kao nastavak rata drugim sredstvima: Ruski turist u Crnoj Gori napao Ukrajinca zbog zastave, reakcija voditelja bara izazvala brojne komentare

Piše S.K./sd
1. kolovoza 2022. - 16:07

Ruska agresija na Ukrajinu ne odvija se samo na ukrajinskome teritoriju. Kako to obično biva, njeni odjeci puno su širi.

Tako se na Twitteru pojavila snimka iz beach bara u Crnogorskom primorju gdje se jedan mlađi turist odmarao ogrnut ukrajinskom zastavom. To je isprovociralo drugoga, starijega gosta, kako piše ruskoga državljanina, da krene prema njemu i zatraži da makne zastavu, donosi Slobodna Dalmacija.

Došlo je do naguravanja, umiješali su se članovi obitelji i prijatelji, ali i voditelj bara koji ih je ekspresno razdvojio i udaljio. U tome su mu pomogli i konobari.

Video je objavljen uz kratki, sugestivni tekst: "Ruski turist u Crnoj Gori napada ukrajinsku obitelj jer ima ukrajinsku zastavu. Voditelj restorana staje na stranu agresivnog Rusa". Objava je izazvala dosta komentara na Twitteru.

Jedan korisnik piše: "Šokiran sam. Tražio sam restoran na Googleu i iskoristio priliku da restoranu dam negativnu ocjenu i objasnim što se tamo dogodilo."

image

Sraz Ukrajinca sa zastavom i Rusa

Screenshot Twitter

Drugi komentator s ukrajinskom zastavom pored svoga imena odmah piše: "Zaustavite vize za Ruse!".

Treći korisnik, također s ukrajinskom zastavom pored imena, pita se: "Zašto idu u Crnu Goru? Tamo ima dosta Srba koji su uz Putina, oni su nepokolebljivi zagovornici ruske agresije na Ukrajinu", očito zaboravljajući da je Crna Gora članica NATO-a.

"Pozivamo Ravnateljstvo policije da hitno reagira i sankcionira uznemiravanje ukrajinskih državljana i njihovo izbacivanje iz restorana od voditelja restorana. Najoštrije osuđujemo ovaj incident i izražavamo solidarnost s građanima Ukrajine ma gdje se oni nalazili", piše Građanska inicijativa "21. maja", prenosi Mondo.

Ima, međutim, i drugačijih komentara: "Razumijem menadžera, ne želi političku svađu u svom restoranu pred mušterijama", pita se jedan korisnik. "Zašto moraš nositi zastavu na odmoru u restoranu? Samo kao provokaciju, ništa drugo!", dodaje drugi.

Poznato je da vlasnici ugostiteljskih objekata imaju impuls spriječiti bilo kakvu gužvu u svome lokalu. Jest da nije protuzakonito biti ogrnut nacionalnom zastavom, ali može biti opasno, naročito na Balkanu.

U beach baru na Crnogorskom primorju, kao ni na Twitteru, očigledno ne vrijedi ona stara Smojina: "Neću politiku u svoju butigu". Sve je politika, rekli bi danas. I sve je stavljeno u ratni kontekst.

Demokratski bi bilo da se voditelj bara ponio po načelu: Neka se vijori stotinu zastava, a kome smeta, neka izađe. Ali voditelj nije postupio tako nego je udaljio obojicu. U životu, na globalnome planu, takav nažalost ne postoji.

Ipak, slučaj nam se ne čini toliko drastičan kao na primjer kada potpredsjednici Sabora Željko Reiner ili Ante Sanader opomenu ne samo vrijeđače žena Antu Prkačina i Hrvoja Zekanovića, nego i njihove žrtve: Uršu Raukar i Sandru Benčić. Ali je ratni pa kao svaki rat oštro dijeli strane na saveznike i protivnike, kako u Ukrajini, tako i u Crnoj Gori. A kad je tako oštro u Saboru, kako neće biti u beach baru?

image

Voditelj bara koji je razdvojio sudionike naguravanja

Screenshot Twitter
23. travanj 2024 22:06