StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnapeto na kosovu

Kremlj podržao Srbiju, zahtjevi Prištine ‘apsolutno nerazumni‘; Kosovska predsjednica: ‘Vučić se služi metodama svog mentora Putina‘; Čečenski lider Kadirov: NATO huška kosovske muslimane

Piše dv
1. kolovoza 2022. - 14:40

14:30 Richard Grennel, bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, reagirao je na izjavu Oleksija Gončarenka koji je član delegacije u Parlamentarnoj skupštini Europe. On je, naime, u nedjelju na društvenoj mreži Twitter napisao da Ukrajina treba braniti Kosovare ukoliko Srbija odluči napasti Kosovo, prenosi Slobodna Dalmacija.

"Ukrajina je spremna reagirati sa svojim trupama. Srbija pokušava započeti agresivni rat, točno kao Putin. Kao što sam i rekao, Srbija je Putinov ‘trojanski konj‘ u Europi", naveo je dok su još trajali incidenti na severu KiM.

Richard Grennel, bivši američki izaslanik za dijalog Beograda i Prištine, reagirao je kratko i jasno na Twitteru: "Ti si lud".



14:20 Glasnogovornik ruskog predsjednika Dimitri Peskov komentirao je aktulani odnos srbijanskih i kosovskih vlasti, izražavajući podršku Srbiji, dok je zahtjeve Kosova nazvao "neosnovanim".

"Mi, naravno, apsolutno podržavamo Srbiju. Bliski smo tamošnjim Srbima. Smatramo da su zahtjevi kosovskih vlasti apsolutno nerazumni", kazao je portparol Kremlja, kako prenosi RTRS.

Istaknuo je da zapadne zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova moraju upozoriti tamošnje vlasti "na nepromišljene korake", a da se prava Srba koji tamo žive moraju poštovati.

"Naravno, smatramo da one zemlje koje su priznale Kosovo i bile jamci trebaju upotrijebiti sav svoj utjecaj kako bi upozorile kosovske vlasti da ne poduzimaju nikakve nepromišljene korake koji bi mogli da dovedu do dalje eskalacije tenzija", smatra Peskov.

"Sada je izbjegnuto zaoštravanje, ali je situacija samo odgođena za mjesec dana, tako da je veoma važno pokazati opreznost sa svih strana", izjavio je.
 

12:55  Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, komentirala je jučerašnje usijanje tenzija sa Srbijom nakon što je Vlada donijela odluku da se uklone srbijanske registarske oznake na automobilima.

Vlada Kosova sinoć je na zahtjev SAD-a odgodila primjenu mjere uklanjanja srbijanskih tablica sa automobila i nevaženja srbijanskih identifikacijskih dokumenata. Odgoda te mjere došla je nakon snažne reakcije Beograda.

"Mjera reciprociteta nije usmjerena protiv bilo koga, već je u korist građana, bez obzira na njihovu pripadnost. Stoga, pozivam srbijanske državljane u Republici Kosovo da ne padnu pod utjecaj beogradske propagande", poruka je predsjednice Kosova.

Osmani je istakla kako kosovska policija i sve državne sigurnosne institucije rade kako bi osigurale vladavinu prava i slobodu kretanja.

"Koordiniramo i radimo neumorno s našim međunarodnim partnerima. Vučićev pokušaj da destabilizira Kosovo služeći se metodama njegovog mentora Putina će propasti", zaključila je Osmani.


12:50 Na sjeveru Kosova počelo je uklanjanje barikada. Barikada u mjestu Gornje Jarinje na putu ka prijelazu Jarinje, gotovo je uklonjena, a uklanjaju se i druge barikade koje su Srbi postavili u nedjelju uvečer u znak negodovanja zbog odluke Prištine o osobnim dokumentima i preregistraciji vozila. 

U Gornjem Jarinju prvo su uklonjeni kamioni koji su blokirali put, i ostalo je da se ukloni šljunak prosut po putu, javio je reporter Tanjuga. Očekuje se da se put u potpunosti odblokira kako bi prijelaz Jarinje ponovo profunkcionirao.

10:20 Dramu na Kosovu prati i čečenski vođa Ramzan Kadirov, koji je na svom Telegram računu objavio komentar situacije 

"Ovo je vrlo složena situacija u kojoj postoji treća strana huškača – NATO. Po ovom pitanju je nemoguće stati na stranu ni Srba ni Kosovara, ali postoji nedvosmislen stav koji i jedni i drugi trebaju zauzeti. A ova pozicija, što je čudno, nije politička, već vjerska", naveo je Kadirov.

On zatim ističe da je Srbija država koja je otvoreno podržala Rusiju "u borbi protiv nacizma i sotonizma u Ukrajini". "Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koga dobro poznajem, odlično razumije šta je NATO i kojim metodama alijansa raspiruje sukobe", navodi dalje Kadriov.

"Čitav NATO blok pokušava iskvariti zemlje s tradicionalnim vrijednostima u gomilu zlih ljudi sa životinjskim instinktima bez vjere i časti", piše još Kadirov, pa nastavlja:

"Shvativši da u Ukrajini njihovi planovi propadaju, zapadna alijansa je odlučila da udari na ranu koja je zarastala na Balkanu. A dvostruko je uvredljivo što su na jednoj od strana, na koju huška NATO, kosovski muslimani. Službeni razlog izbijanja sukoba je toliko smiješan i banalan da nema sumnje u huškanje izvana."

"Pozivam Srbe i kosovske Albance da izbace NATO iz jednadžbe i razmišljaju o svojoj budućnosti. I tada će doći do razumijevanja problema i njegovog rješenja. Postoje odlični primjeri suživota u harmoniji različitih vjera i nacionalnosti. Ali nema primjera dobrog suživota sa NATO intervencionistima", zaključio je čečenski lider.

10:17  U mjestu Rudare jutros se okupio veliki broj građana koji ondje prosvjeduju protiv odluka Prištine o osobnim dokumentima i preregistraciji vozila.

Manji broj Srba proveo je i čitavu noć na barikadi u Rudaru, a od jutros pristiže sve veći broj građana Kosovske Mitrovice i Zvečana, javlja Tanjug.

Barikada se sastoji od više kamiona s pijeskom, parkiranih s obje strane ceste i građana koji stoje između njih.

Noć na sjeveru KiM je protekla mirno, ali situacija je i dalje napeta.

10:15 Na Jarinju nema promena u odnosu na jutros, i dalje se na sjever Kosova ne može pješice, javlja reporter RTS-a. Kako navodi javni servis, jedan mještanin jutros je htio pešice prijeći granicu, ali su ga pripadnici kosovske policije vratili.

Ne može se ni sa sjevera Kosova ka središnjoj Srbiji, o tome policija u Rudnici obavještava vozače i upućuje ih na Merdare preko Kopaonika. Ondje su naime, uklonjene barikade, pa se promet odvija bez problema.


10:05 - Vladimir Đukanović, visoki dužnosnik SNS-a i zastupnik u Skupštini Srbije, čija je izjava da će "Srbija morati denacificirati Balkan" izazvala burne odjeke u regiji, poručio je - da se šalio! Đukanović se i ispričao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, ali i ne samo njemu...

"Ja sam dužan kompletnoj javnosti da se ovdje ispričam. Ja sam danas bio strašno neodgovorna osoba, nažalost, eto prihvaćam to. Napisao sam jedan tvit više u šali koji je izazvao nevjerovatnu lavinu. Napravio sam veliki problem Aleksandru Vučiću i svojoj zemlji zbog tog tvita, ali eto prihvaćam svoju odgovornost", pravdao se Đukanović.

"Izvini, Aco, jbg , glup sam, nisam htio, omaklo mi se!" 

Ova izjava je, naime, izazvala burne reakcije jer je upravo to bio izgovor koji je Rusija iskoristila kada je 24. veljače pokrenula vojnu agresiju na Ukrajinu. Ostaje otvoreno pitanje je li riječ tek o manevru pred ogorčenim reakcijama ili o najavi neke nove srpske vanjske politike. 


 

09:49 - U četiri općine na sjeveru Kosova jutros su osvanule poruke "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština" (ZSO).

Kosovo Online piše da su parole "Ovo je ZSO!" osvanule širom Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana. Vidljivi su i simboli te poruke na engleskom jeziku koje promoviraju ZSO.

Poruke su istaknute na glavnom šetalištu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice naseljene većinom Srbima, kao i na billboardima na ulazima i izlazima u četiri općine. Srbi na sjeveru Kosova su prethodno postavili barikade.

Kosovo je zbog uzavrele atmosfere odložilo primjenu mjera zbog kojih je došlo do tenzija sa Srbijom. Službena Priština je na mjesec dana odgodila odluku o preregistraciji vozila i osobnim identifikacijskim ispravama na sjeveru pokrajine, i to na zahtjev SAD-a. Kao uvjet za odgodu mjera je navedeno da se danas uklone barikade na administrativnim prelazima, prenosi Jutarnji.hr.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da se nada deeskalaciji situacije na Kosovu.

09:28 - Nakon jučerašnjih nereda na Kosovu srbijanski mediji novinare Jutarnjeg lista prozvali su ustašama, te ih optužili za hajku na predsjednika Aleksandra Vučića. Pod naslovom ‘Ustaše masno lažu i daju alibi Kurtijevom ludilu: Sraman napad na Vučića zbog situacije na Kosovu‘, Objektiv.rs piše kako ‘ustaško ludilo ne jenjava‘ i kako su ‘Ustaše ogrezle u sumanutoj mržnji‘ jer pišu da Kosovo kreće s primjenom iste mjere koju Srbija sprovodi godinama.

‘Osim što masno lažu, u starom, dobro oprobanom maniru zbog mržnje prema Srbiji i svemu što je srpsko, ustaše na ovaj način daju alibi ludilu premijeru privremenih prištinskih institucija Albinu Kurtiju, jer će njima srpski predsjednik očigledno biti kriv za sve dok god vodi dobru politiku kojom svom narodu i zemlji osigurava svjetlu i bolju budućnost‘, navodi tabloid.

image
Objektiv.rs

Podsjetimo, na sjeveru Kosova jučer su se kasno poslijepodne oglasile sirene za uzbunu, a kosovska policija priopćila je da se na nekoliko mjesta na sjeveru Kosova čula pucnjava te da je pucano i u smjeru policajaca. Na više lokacija postavljene su barikade, a tijekom prosvjeda nije bilo ozlijeđenih.

Napetosti su potaknute odlukom Prištine da od 1. kolovoza u ponoć uvede zabranu ulaska građanima sa srbijanskim identifikacijskim dokumentima i umjesto njih im izda tromjesečni ‘ulazno-izlazni dokument‘, te da registarske pločice izdane u Srbiji za gradove na Kosovu zamjeni pločicama s kosovskim oznakama.

Reagirajući na te odluke, Vučić se u subotu sastao s predstavnicima kosovskih Srba koji su iskazali zabrinutost i upozorili na moguće incidente u slučaju da Kosovo silom provede te odluke.

- Moja molba svima je da sačuvamo mir po svaku cijenu, da zamolim Albance da se urazume, molim Srbe da ne nasjedaju na provokacije, molim predstavnike velikih zemalja koje su priznale Kosovo da ne dozvole da njihovi štićenici izazovu sukob, to je moja velika molba, mi ćemo da molimo za mir i da tražimo mir - kazao je on i dodao:

- Predaje neće biti, drznu li se krenuti u maltretiranje, progon i ubijanje Srba, Srbija će pobijediti. Molim ih, kumim ih da sačuvamo mir. Ne budu li htjeli, ja vam priopćavam, Srbija će pobijediti - poručio je Vučić.

Premijer Kosova Albin Kurti na Twitteru je iza ponoći izvijestio da se njegova vlada obvezuje, u suradnji s međunarodnim saveznicima, odgoditi primjenu odluke koja je izazvala nerede.

Kako je naveo, uvjet za odgodu je uklanjanje svih barikada i uspostava potpune slobode kretanja.

U priopćenju je naveo da je jučer poslijepodne i navečer došlo do nekoliko agresivnih incidenata za koje je okrivio beogradsku vlast.

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak kosovskim građanima s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

17. travanj 2024 00:50