StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSPAS ZA TURIZAM:

KAKO PUTOVATI OVOG LJETA? Pred sezonu traje rasprava o ‘COVID putovnicama‘, EK ima novi prijedlog. U lakšoj i jeftinijoj opciji mnogi vide zamjerku

Piše PSD.
23. veljače 2021. - 11:18

Kako se približava sezona odmora, zemlje Europske unije, pogotovo one mediteranske naslonjene na turizam, željno iščekuju EU smjernice zahvaljujući kojima će se olakšati promet putnika.

Europsku komisiju prvi su s tzv. COVID putovnicama počeli pritiskati Grci. Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis bio je prvi čelnik koji je pred Komisijom još prije mjesec dana iznio ideju o potvrdi o cijepljenju za cijelu EU kako bi se olakšalo putovanje. Grčka je u međuvremenu potpisala sporazum s Izraelom te Ciprom, kojim se omogućuje slobodan prolaz cijepljenim putnicima, a sada ga, piše "Slobodna Dalmacija",  najavljuje i s Velikom Britanijom.

U Europskoj komisija navodno bi se danas trebao održati sastanak na temu COVID putovnica kako bi se što prije definiralo kako će se ovog ljeta putovati unutar Unije, ali i šire. Hrvatska radi na bilateralnim dogovorima o lakšem prelasku granica za cijepljene protiv COVID-a 19 bez PCR testa, kako bi se olakšao promet u turističkoj sezoni, izjavio je Davor Božinović, šef nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Zajedničko rješenje

- Riječ je o osjetljivoj materiji jer se u Europi smatra da ne bi trebalo doći do diskriminacije. I mi ćemo se postaviti praktično. Razgovarali smo s Ministarstvom turizma. S jedne strane je još prerano istrčavati. Sigurno će se razgovori intenzivirati da vidimo kako učiniti sve u našoj moći da bi se turizam pokrenuo da zabilježimo uspješniju turističku sezonu od prošle - dodao je Božinović.

Hrvatska je odlučila pričekati zajedničko rješenje EU-a, za razliku od nekih njezinih drugih članica koje su već potpisale sporazume na svojim emitivnim tržištima. Ključno pitanje koje se želi riješiti COVID putovnicama je pitanje troškova jer testiranja znatno poskupljuju putovanja, a s tzv. COVID putovnicom cijepljeni bi mogli uživati povlastice.

NOVO RJEŠENJE: EK predlaže certifikat

Povjerenica za zdravstvo Europske komisije Stela Kiriakides izjavila je kako ne želi korona-putovnicu nego certifikat o cijepljenju koji bi za razliku od ostalih rješenja koja sadrže samo informaciju o tomu da je osoba cijepljena, sadržavao sve informacije o cjepivu.

Kiriakides smatra da bi od ovih informacija mogla profitirati znanost. "To bi nam dalo uvid u razvoj virusa i eventualne popratne pojave koje se pojavljuju sa zadrškom", kaže povjerenica. Osim toga certifikat bi olakšao medicinski tretman i u ostalim zemljama EU-a.

Ono što isprva zvuči pozitivno istodobno skriva i činjenicu da bi netko u isto vrijeme mogao ostati uskraćen. Kritičari u povlasticama za cijepljene vide i neku vrstu prisile na cijepljenje na mala vrata što političari žestoko negiraju. Osim toga smatraju da bi, toliko dugo dok cjepiva nema dovoljno (pa se tako ni ne mogu cijepiti svi oni koji bi to željeli), povlastice za one s korona-putovnicom bile nepravedne. I dodaju kako se mnogi se iz zdravstvenih razloga, poput alergija ili trudnoće, niti ne mogu cijepiti.

Svi oni, koji su se cijepili u Hrvatskoj, trenutno mogu bez restrikcija putovati u Sloveniju, samo ako su primili propisane dvije doze cjepiva. Na ulazu u zemlju ne trebaju pokazati negativan test niti ići u karantenu. Dovoljno je predočiti potvrdu o cijepljenju ili preboljenoj bolesti COVID-19 koju izdaju obiteljski liječnici.

Oni koji su cijepljeni ili su preboljeli COVID-19 mogu i u Estoniju s potvrdom o cijepljenju i brojem cjepiva na estonskom, ruskom ili engleskom jeziku. Za cijepljenje je, uz dokaz, slobodan prolaz i u Gruziju i na Island. Poljaci su ukinuli karantenu samo za cijepljene putnike iz zemalja EU i Švicarske, te one koji dolaze zrakoplovom. Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski jučer je najavio kako će uskoro uvesti novo pravilo prema kojemu će svaki stranac prije ulaska u njegovu zemlju morati pokazati dokaz o negativnom testu na koronavirus.

Skeptični Šveđani

U Rumunjskoj je ukinuta karantena putnicima, kojima je od primitka druge doze cjepiva prošlo najmanje 10 dana (moraju imati i dokaz o cijepljenju). Švedska i Danska namjeravaju do ljeta uvesti digitalnu korona-putovnicu.

Danska je još prije Švedske predstavila ovu vrstu dokumenta koji bi trebao olakšati putovanja.

"To će biti dodatna putovnica koju ćete moći imati na svom mobilnom telefonu kako biste mogli dokumentom potvrditi da ste cijepljeni", izjavio je danski ministar financija Morten Boedskov.

No, naglašava "Slobodna Dalmacija" trenutno u obje skandinavske zemlje samo mali broj građana može profitirati od projekta digitalne korona-propusnice jer je cijepljen tek manji postotak građana, a u Švedskoj je i upitno koliko će se njezinih stanovnika uopće i cijepiti. Ta je zemlja na glasu kao posebno skeptična prema cijepljenju otkako su se prije deset godina nakon cijepljenja protiv svinjske gripe pojavili masovni zdravstveni problemi kod djece.

KAKO I GDJE PUTOVATI Najteže je u Britaniju

Austrija

Dopuštena su putovanja samo u neodgodivim situacijama. Svi koji ulaze u Austriju moraju se unaprijed elektronički registrirati i dobiti takozvanu dozvolu prije putovanja (PTC). Na granici moraju imati negativan COVID test i obvezati se na desetodnevnu karantenu.

BiH

Hrvatski državljani ne podliježu mjeri samoizolacije ili negativnog testa prilikom ulaska u BiH. Za ulazak iz BiH u RH, hrvatski državljani trebaju predočiti negativan nalaz PCR testa.

Crna Gora

Hrvatski državljani mogu slobodno u Crnu Goru. Za ulazak iz Crne Gore u Republiku Hrvatsku trebaju predočiti negativan nalaz PCR testa.

Francuska

Preporuka je putovati samo u slučajevima nužde. Obveza je predočavanja negativnog PCR nalaza ne starijeg od 72 sata.

Italija

Mora se predočiti negativan PCR test ili antigenski test ne stariji od 48 sati.

Mađarska

Zabranjen je ulazak svim stranim državljanima koji nemaju odobren stalni ili privremeni boravak u Mađarskoj. Čak i takvi moraju u samoizolaciju od 14 dana koja nije potrebna ako imaju dva negativna PCR testa u razmaku od 48 sati.

Njemačka

Po ulasku u zemlju mora se u samoizolaciju na 10 dana, te se obavezno javiti nadležnom uredu za zdravstvo. Uoči putovanja potrebno je ispuniti digitalnu prijavu ulaska u Njemačku koja je dostupna na hrvatskom jeziku. Karantena završava najranije peti dan ako osoba dobije negativan test.

Švicarska

Ulazak je slobodan, osim u slučaju putovanja zrakoplovom kada se mora predočiti negativan PCR test ne stariji od 72 sata.

Ujedinjeno Kraljevstvo

Putnici iz RH moraju obaviti testiranje što je preduvjet za polazak na put; unaprijed platiti 210 funti za dva testa na COVID-19 koje treba obaviti tijekom samoizolacije, u obrascu precizno navesti adresu gdje će se provesti desetodnevna samoizolacija te tamo obaviti dva testa.

25. travanj 2024 09:05