StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŽIVOT U RUSIJI

Kako danas živi Moskva? Na ulicama nema šušura, cijene su doslovce podivljale, a stomatolozima nedostaje materijala pa ne mogu popravljati zube

Piše Saša Ljubičić/sd
22. prosinca 2022. - 16:21

Prije rata u Ukrajini, Moskva, najveći grad u Europi, imala je snažan internacionalni pečat. Ulice su vrvjele strancima: turistima i poslovnim ljudima, jer praktički nije bilo iole značajnije europske i svjetske tvrtke koja u glavnom ruskom gradu nije imala svoje predstavništvo. Danas se, kako to opisuje srpski putopisac Iv Beserovac, strance u Moskvi može izbrojiti na prste jedne ruke jer je, zbog sankcija koje je Ruskoj Federaciji odrezao Zapad, putovanje do toga grada prava avantura, piše Slobodna Dalmacija.

image
Natalia Kolesnikova/Afp
image
-/Afp

Iako se Srbija nije priključila spomenutim sankcijama, kako na svom YouTube kanalu navodi Beserovac, trebao je promijeniti nekoliko prijevoznih sredstava i potrošiti par tisuća eura da bi se dokopao Moskve, grada koji se, kako kaže, dosta promijenio u odnosu na razdoblje prije rata. U Moskvu je doletio preko Gruzije, a na putu je promijenio dva zrakoplova, nekoliko autobusa i taksi. 

Rijetki gosti

Kao prvo, cijene su podivljale. Osnovne namirnice skuplje su više od trideset posto, a Moskva, grad koji je disao punim plućima i u kojem se u restoranima i kafićima tražila stolica više, kao da je utonula u san. Čak ni izlasci petkom i subotom navečer nisu kao prije, jer turista nema, a ruski srednji sloj osjeća posljedice rata u Ukrajini kroz gubitak posla, manje plaće i višu cijenu osnovnih namirnica. Mnogi su, naime, radili za strance koji su napustili Moskvu, a nekima nedostaje određena oprema da bi obavljali svoj posao kako treba, primjerice tamošnjim stomatolozima, jer se određeni dijelovi, materijal i alati zbog sankcija više ne mogu nabaviti.   

Beserovac napominje da je u Moskvi nemoguće rezervirati smještaj preko Booking.coma ili Airbnba, ili koristiti kartice poput Vise. Doduše, Rusi su uveli svoje inačice web-tražilica smještaja, ali rijetkim putnicima namjernicima koji lutaju pustim Crvenim trgom one znače malo i ništa.

Skupe krpice

"McDonald‘s" i "Starbucks" napustili su Moskvu, ali ponuda je praktički ostala ista: u njihovim prostorima koji izgledaju identično niknuli su lanac brze prehrane "Točka" i "Stars Coffe". Dakle, inventar, ponuda, čak i dizajn svjetski poznatih brendova – prisvojeni su i kopirani. "H&M" i "Zara" su kao veliki, internacionalni trgovci odjećom, ističe Beserovac, napustili Moskvu, ali zanimljivo je da to nisu učinili vlasnici najluksuznijih marki, poput "Fendija", "Escade" ili "Louis Vuittona". U prestižnom trgovačkom centru "Gumb" sankcije se ne osjećaju. U Moskvi žive "truli bogataši" koji mogu sebi priuštiti tako skupe krpice, pa je očito između solidarnosti s Ukrajincima, s jedne, i profita, s druge strane, presudilo potonje.

Beserovac je snimio i trgovine robe široke potrošnje. Nije istina da, kako pišu neki zapadni mediji, nedostaje hrane, dapače, police su prepune svega i svačega, ali kad se bolje pogledaju neki proizvodi, poput gaziranih pića, shvatite da je američku Coca-Colu zamijenila ruska, koja se zove jednostavno Cola i koristi gotovo isti logo. No, općenito gledajući, nikakve nestašice proizvoda nema, a strane robe je na policama više nego ruske. Sankcije očito ne poštuju svi koji su se na njih obvezali ili ih se ne drže dosljedno. 

image
-/Afp
image
Kirill Kudryavtsev/Afp

Mladi protiv rata

Srpski putopisac svjedočio je velikim prosvjedima protiv Putinove vlasti. Bili su masovni, ali mirni. U Moskvi i Sankt Peterburgu mlađi je svijet, kaže Beserovac, protiv rata jer se nikome ne odlazi na frontu pa mnogi zato napuštaju najveće ruske gradove, a mobilizacija se razmahala u provinciji. Ljudi su ogorčeni i zbog činjenice što više ne mogu putovati pa se osjećaju sve više izoliranima. Ukratko, život funkcionira, ali uz brojna ograničenja, a sve to puno se lakše podnosi u provinciji nego u modernim gradovima poput Moskve i Sankt Peterburga.  

image
Natalia Kolesnikova/Afp
image
Yuri Kadobnov/Afp
20. travanj 2024 00:09