StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEMA STAROG NORMALNOG

Još nije sigurno hoće li Stožer ovog ljeta klubovima uopće dozvoliti rad, a ako i dozvoli, uvjeti će biti rigorozni

Piše Jutarnji list
3. lipnja 2021. - 07:44

Još se lome koplja oko toga hoće li noćni klubovi, kao važan dio turističke ponude, moći raditi ovo ljeto, a dopusti li im se rad, doznajemo od izvora bliskog Nacionalnom stožeru civilne zaštite, to će biti u strogo propisanim uvjetima i uz obavezno provjeravanje covid-potvrde kod svih posjetitelja na ulazu, piše Jutarnji

Vlasnici klubova koje smo kontaktirali nemaju ništa protiv toga: važno im je da mogu otvoriti, da im se produlji radno vrijeme i da uspiju raditi cijelo ljeto bez incidenata i pogoršanja epidemiološke situacije. Preduvjet za to je, svjesni su, sigurnost gostiju i sprečavanje širenja zaraze.

Tijekom prošlog ljeta kad je virus bio još relativna nepoznanica, u cijelom svijetu zabavna industrija među prvima se zatvarala, a s obzirom na nove valove koji su dolazili, zapravo se nikad poslije nije otvorila u pravom smislu te riječi.

Kako kažu naši sugovornici bliski Stožeru, lani je bio problem to što su se mladi zarazili upravo na takvim mjestima koja su nesmetano radila, da bi se bolest kasnije širila na starije osobe te se upravo zato lome oko odluke treba li krenuti s većim popuštanjima.

No, dođe li do popuštanja mjera u smislu otvaranja klubova, otvarali bi se isključivo otvoreni prostori, i to uz vrlo rigorozne mjere koje svakako uključuju da svi gosti imaju tzv. covid-putovnicu, odnosno da su preboljeli bolest, da su testirani ili da imaju negativan test.

Treba privući goste

Namjera je, kažu naši sugovornici, što više izaći u susret i ugostiteljima i domaćim i stranim gostima, ali uz uvjet da održimo dobru epidemiološku sliku. Ako bi se stvorila ozbiljnija žarišta, postoji mogućnost da se izgubi status zemlje koja je sigurna za ljetovanje ili da sezona završi naprasno kao i lani.

Zbog toga će za sve događaje koji se smatraju visokim rizikom, a to su i otvoreni prostori ako se na njima očekuje veći broj ljudi, biti nužna provjera QR koda na ulazu.

Vlasnici klubova svjesni su situacije, podržavaju mjere, ali žele raditi i uvjereni su da je to moguće ostvariti dobrom suradnjom i jasnim uputama.

Vlasnik kluba Papaya Ivan Bušljeta smatra da ideja da njihovi gosti imaju jedan od tri uvjeta, odnosno da su testirani, da su preboljeli bolest ili da su cijepljeni, nije loša i neizvediva.

Rad do 4 sata ujutro

- Najmanji problem je očitati kod. Naš najveći problem je zapravo što svi koji su u kategoriji noćnog kluba zapravo to i nisu jer nam je radno vrijeme do 23 sata. U varijanti da nam se dopusti rad do primjerice četiri sata, uvjeti iz tzv. covid-putovnice ne predstavljaju nam problem - kaže Bušljeta. Na pitanje smatra li da neće biti dovoljno gostiju ili da bi ih takva pravila odbijala, kaže da ne misli tako.

- Imamo puno upita stranih gostiju koji imaju sve uvjete i smatram da to nije problem. Kao što sam istaknuo, najveći problem je radno vrijeme - zaključuje Bušljeta.

I voditelj kluba Aquarius Dejan Labor nije striktno protiv takvih uvjeta, ali smatra da sve mora biti tehnički vrlo dobro razrađeno te da se nikako ne bi smjelo događati da kodovi ne prolaze.

- Najmanji je problem na ulazu imati osobu koja očitava kodove, no to mora biti 'kao po loju'. Još nemamo jasne upute i sve što u ovom trenu znamo su poluinformacije.

Svjesni smo da je u cijelom svijetu situacija teška, ali mora se uzeti u obzir i naš položaj. Zdravlje gostiju uvijek je na prvom mjestu. No, smatram da ni gosti ni mi ne bismo trebali snositi troškove testiranja - kaže i dodaje da ne zna bi li se uz uvođenje tog uvjeta dovoljno punili.

Osigurati uvjete

Organizator Seasplasha i Slurpa te koordinator svih festivala na Martinskoj, Vedran Meniga, smatra da festivali na otvorenom nisu rizik.

Kako objašnjava, iskustva od prošle godine pokazala su da na takvim događanjima nema rizika od zaraze.

- Nismo imali bolesnih. U Šibeniku je na raznim događanjima bilo više od 40.000 ljudi i nismo imali nikakvih žarišta niti oboljenja.

Nisam nužno protivnik pravila da su gosti cijepljeni, preboljeli ili testirani, ali ni u kojem slučaju trošak testiranja za takve evente ne smije biti na organizatorima, koji su imali pretešku godinu, a ne bi to trebali plaćati ni gosti - zaključuje Meniga, piše Jutarnji

25. travanj 2024 00:02