StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPorijeklo korone

Je li ovaj incident promijenio svijet? I koja je uloga ‘žene šišmiša‘? Objavljen je važan dokument, FBI optužuje Kinu

Piše S.Pg./sd
2. ožujka 2023. - 16:07

Prije više od tri godine u Wuhanu u Kini se pojavio koronavirus i promijenio svijet koji je odjednom bio - stao. Od tada se pojavio veliki broj teorija o tome kako je virus nastao i proširio se. Najkontroverznija je ona po kojoj je Covid zapravo stvoren u laboratoriju iz kojeg je "utekao", a koju je sada kao gotovo sigurnu u prvi plan gurnuo američki FBI, piše Slobodna Dalmacija.

Jedno od najintrigantnijih pitanja pandemije bilo je porijeklo virusa SARS-CoV-2. Sredinom prošlog ljeta Voice of America (VOA) objavio je nalaze tima stručnjaka "koji s visokom razinom kredibilnosti i dokaza pokazuje kako je širenje krenulo kao zoonoza sa divljih životinja prisutnih na tržnici Huanan u kineskom gradu Wuhanu".

Science: Krenulo je s tržnice

Taj rad "podebljao" je tezu da je koronavirus SARS-CoV-2 prirodnog porijekla i nastao u divljini. Tim od 19 koautura objavio je rezultate istraživanja u časopisu Science krajem srpnja 2022. godine. Tekst je u obliku nerecenzirane verzije prije objavljivanja bio javno dostupan na internetu još od veljače lani, što znači da su mu za tih pet mjeseci znanstvenici širom svijeta mogli pristupiti i procijeniti snagu argumenata iznesenih u njemu.

image

Veleprodajna tržnica morskih plodova Huanan u Wuhanu nakon zatvaranja po izbijanju zaraze

Sayaka Nanbu/The Yomiuri Shimbun Via Afp

U uvodu su autori napisali: "Veleprodajna tržnica morskih plodova Huanan u Wuhanu u Kini identificirana je kao vjerojatan izvor slučajeva u prvim izvješćima, no kasnije je taj zaključak postao kontroverzan. Pokazujemo da su najraniji poznati slučajevi Covida-19 iz prosinca 2019. godine, uključujući one bez prijavljenih izravnih poveznica, bili lokacijski usmjereni na ovu tržnicu. Izvještavamo da su se živi sisari osjetljivi na SARS-CoV-2 prodavali na tržnici krajem 2019. godine, a unutar tržnice uzorci okoliša pozitivni na SARS-CoV-2 bili su prostorno povezani s prodavačima koji prodaju žive sisavce. Iako nema dovoljno dokaza da se definiraju događaji koji su uslijedili, a točne okolnosti ostaju nejasne, naše analize pokazuju da je do pojave SARS-CoV-2 došlo putem trgovine živim divljim životinjama u Kini i pokazuju da je tržnica Huanan bila epicentar pandemije Covida-19."

Studija iz Sciencea pokazala je kako su postojale dvije linije virusa, što bi bilo malo vjerovatno da je virus krenuo iz Wuhanskog instituta za virologiju (Wuhan Institute of Virlogy – WIV). Tu bi bila samo jedna linija, ona koja je korištena u laboratoriju. Postojanje dvije linije znači da su one negdje nastale spontano i neovisno - u ovom slučaju na tržnici - kao rezultat slučajnosti i kontakata životinja i ljudi.

Način širenja virusa - od tržnice prema kvartovima grada koji su joj nabliži - također prema studiji iz "Sciencea" odgovara tezi da je širenje krenulo s tržnice. Smatra se da bi, da je netko iz WIV-a hipotetički širio virus, moralo biti nekoliko epicentara, ovisno o tome gdje bi se osoba kretala i zadržala. Mape bi izgledale drugačije.

Obavještajni zaokret

Tako su, dakle, javno tvrdili ugledni američki znanstvenici još od veljače lani. Godinu dana kasnije, međutim, dolazi do kontre iz nimalo neozbiljnog američkog izvora.

Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je u utorak kako je ta agencija procijenila da je pandemiju koronavirusa vjerojatno uzrokovao incident u laboratoriju u kineskom Wuhanu.

image

Direktor FBI-ja Christopher Wray

Mandel Ngan/Afp

"FBI već neko vrijeme procjenjuje da je najvjerojatniji izvor pandemije potencijalni laboratorijski incident u Wuhanu", rekao je Wray u razgovoru za Fox News.

Njegov prvi javni istup o FBI-voj istrazi o porijeklu koronavirusa uslijedio je nakon što je The Wall Street Journal u nedjelju objavio kako američko Ministarstvo energetike (DOE) smatra da je pandemija počela nakon što je koronavirus "izašao" iz Wuhanskog instituta za virologiju.

Svoj je zaključak Ministarstvo energetike donijelo s "niskim pouzdanjem", a FBI je svoje izvješće usvojio s "umjerenim pouzdanjem". Glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je u ponedjeljak da američka vlada nema zaključak i konsenzus o porijeklu pandemije.

No, šef FBI-ja Wray je optužio kinesku vladu da je “učinila sve da spriječi i omete” napore Sjedinjenih Država i drugih zemalja da saznaju nešto više o porijeklu pandemije i stoji iza teze o "bijegu" virusa iz laboratorija. S druge strane, Peking kao i ranije, oštro negira ove tvrdnje i navodi da se radi o političkoj manipulaciji.

Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Kine Mao Ning je rekla da zahtijeva od SAD da poštuju znanost i činjenice te da prestanu s politizacijom pitanja porijekla virusa.

Istraga FBI-ja započela je još 2020. godine. Tada su došli do velike količine genetskih podataka iz Wuhana. Dobili su ih iz uzoraka virusa koje su proučavali u laboratoriju u Wuhanu. Iako još uvijek nije poznato kako su američki obavještajci došli do ovih podataka, vjeruje se da su koristili hakiranje jer su sve baze podataka spojene na servere bazirane na cloud tehnologiji.

Na dešifriranju ovih podataka je radio računalni nacionalni laboratorij Odjela za energiju, koji objedinjuje 17 elitnih američkih istraživačkih institucija. Kako su dokumenti pribavljeni obavještajnim metodama pisani mandarinskim jezikom, trebalo je pronaći ljude koji ga razumiju.

Istražitelji povezani s američkim vlastima dugo su tražili genetske podatke sadržane u 22.000 uzoraka virusa koje su Kinezi proučavali u laboratoriju u Wuhanu. Kineska vlast je podatke o porijeklu virusa uklonila s interneta 2019. godine, odmah po izbijanju pandemije, i odbile ih predati Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

‘Žena šišmiš‘

Od početka se sumnjalo na spomenuti laboratorij iz Wuhana kojim rukovodi ugledna profesorica Shi Zhengli koja se u svijetu proslavila otkrićem da je bolest SARS, koja je 2003. godine ubila više od 700 ljudi, uzrokovana virusom koji je vjerojatno potekao od vrste šišmiša u pećinama Yunnana.

image

Kineska virologinja Shi Zhengli, zvana "žena šišmiš", snimljena u laboratoriju u Wuhanu 2017.

Johannes Eisele/Afp

Od tada je zovu i “žena šišmiš”. Loveći šišmiše, uzimajući uzorke njihovih fekalija, a zatim ih vraćajući u laboratorij u Wuhanu udaljen oko 1600 kilometara, njezin tim je identificirao stotine novih koronavirusa kod šišmiša.

Činjenica da je u Wuhanu vodeća svjetska ustanova za istraživanje koronavirusa, kao i da je on prvi grad koji je bio poharan novim virusom, potakla je sumnje da su ove dvije stvari povezane. Ipak, zasad još uvijek nema službene potvrde da je ovaj laboratorij istinski epicentar pandemije Covida-19.

The Wall Street Journal, koji je prvi imao u uvid novo obavještajno izvješće, ističe da je riječ o važnom dokumentu jer Ministarstvo energetike ima "značajnu znanstvenu stručnost i nadzire mrežu američkih nacionalnih laboratorija, od kojih neki provode napredna biološka istraživanja".

Američko ministrastvo energetike (DOE) prethodno  nije imalo stav o porijeklu koronavirusa. Američki dužnosnici nisu otkrili o kakvim se dokazima sada radi, a glasnogovornik DOE-a rekao je za New Scientist da oni ne mogu "niti potvrditi niti demantirati" ova izvješća.

Kako podsjeća Jutarnji list, potkraj kolovoza 2021. godine Bijela kuća je objavila kako američke obavještajne agencije nisu uspjele utvrditi potječe li koronavirus SARS-Cov-2 iz prirode ili je njegov "bijeg" iz laboratorija doveo do pandemije covida-19. Ipak, američke obavještajne agencije zaključile su da virus nije razvijen kao biološko oružje te da nije vjerojatno da je genetski modificiran. Također, utvrdile su kako kineski dužnosnici nisu "imali predznanje" o koronavirusu prije pojave prvih slučajeva.

Nakon nove objave vijesti u Wall Street Journalu, koja upućuje na suprotno, javio se samo FBI. Ostale četiri agencije, uključujući CIA-u, nisu se oglasile. Smatra se da još uvijek nemaju definiran stav o podrijetlu koronavirusa.

Obavještajna zajednica izradila je ažuriranu verziju svog izvješća Bidenu iz kolovoza 2021. godine i ta se ocjena uglavnom nije promijenila. Ažurirano obavještajno izvješće ostaje pod oznakom tajnosti, pa nije jasno zašto je Ministarstvo energetike, koje je ranije imalo neutralan stav, promijenilo svoje stajalište - piše Jutarnji list.

Kakav je stav Svjetske zdravstvene organizacije?

- Ekspertni tim WHO-a početkom 2021. godine boravio je mjesec dana u Kini te zaključio da koronavirus SARS-CoV-2 potječe iz prirode, a da teorija o njegovu laboratorijskom porijeklu nije vjerojatna. No, brojni ugledni znanstvenici tad su zaključili kako su potrebni čvršći dokazi da se isključi mogućnost da je SARS-CoV-2 slučajno ili namjerno "izašao" iz Wuhanskog laboratorija za virologiju (WIV). WHO je u ljeto 2021. godine imenovao novi ekspertni tim za drugu fazu istrage o porijeklu koronavirusa, ali Kina nije pristala na to.

Tarik Jašarević, glasnogovornik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je za Guardian da agencija nije dobila nikakvu informaciju o izvještaju američkog Ministarstva energetike.

- WHO i Znanstvena savjetodavna skupina za podrijetlo novih patogena (SAGO) nastavit će ispitivati sve dostupne znanstvene dokaze koji bi nam pomogli da unaprijedimo znanje o porijeklu SARS-CoV-2 te pozivamo Kinu i znanstvenu zajednicu da poduzmu potrebne mjere istraživanja u tom pravcu. Dok ne budemo imali više dokaza, sve hipoteze su na stolu - rekao je Jašarević. (T.R./JL)

25. travanj 2024 17:21