StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSastanak u Parizu

Je li Njemačka ‘digla ruke‘? Scholz poslao poruku koja se neće svidjeti Kijevu: ‘Nećemo biti uvučeni...‘

Piše L.G./JL
10. veljače 2023. - 07:07

Olaf Scholz upozorio je da Njemačka neće biti uvučena u, kako kaže, "rat javnih ponuda" oko vojne potpore Ukrajini. Ovakve poruke stižu netom nakon sastanka Olafa Scholza i Volodimira Zelenskog. Par je večerao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Elizejskoj palači u Parizu u srijedu navečer prije nego što su u četvrtak otputovali u Bruxelles gdje se Zelenski obratio čelnicima EU zemalja.

Podsjećamo, ukrajinski predsjednik koristi mini-turneju Europom za izgradnju koalicije saveznika koji su voljni Kijevu osigurati zrakoplove NATO standarda, piše Jutarnji.

Zelenski je u srijedu osigurao potporu Britanije u smislu onoga da ukrajinskim pilotima omogući obuku o visokom naoružanju.

Govoreći prije večere, Scholz je rekao da su Njemačka i europski partneri podržali Ukrajinu "financijski, humanitarnom pomoći i oružjem", dodavši: "Nastavit ćemo to činiti dokle god bude potrebno. Nosim jasnu poruku i u Bruxelles: Ukrajina pripada europskoj obitelji.”

image
Ludovic Marin/Afp

No, s druge strane, Scholz je opetovano odbio zahtjeve Kijeva da opskrbi Ukrajinu borbenim zrakoplovima, unatoč svim onim kritikama koje su ga pratile do i nakon odluke da Kijevu pošalje tenkove. Njemački je kancelar prije putovanja u Pariz optužio kritičare da vode "javni licitacijski rat oko borbenih tenkova, podmornica, bojnih brodova i to po prinicipu - tko može ponuditi više!"

"Njemačka se neće miješati", ustvrdio je u njemačkom parlamentu.

Umjesto borbenih zrakoplova, Berlin je, kaže, zajedno s Nizozemskom i Danskom, "usredotočen" na donaciju koja se sastoji od blizu 200 borbenih tenkova Leopard I.

No, očekivalo se da će pitanje borbenih zrakoplova biti pokrenuto tijekom večere u glavnom gradu Francuske, a neki su diplomati izvijestili da su dugoročni vojni planovi Ukrajine trebali biti u središtu pozornosti.

Savjetnik Volodimira Zelenskog rekao je za britanski Telegraph da je osiguranje dodatnog naoružanja, uključujući borbene zrakoplove, bio glavni razlog njegova putovanja u Europu.

Bild, najprodavanije njemačke novine, opširno su se ovih dana pozabavile dinamikom odnosa Njemačke i Ukrajine, tj. Scholza i Zelenskog.

S druge strane, Francuzi su priznali da razmatraju da slijede britanski primjer u kontekstu obuke ukrajinskih pilota, što je potez koji bi na kraju mogao dovesti i do toga se Kijevu isporuče borbeni zrakoplovi. Poljaci i baltičke države, Estonija, Litva i Latvija također navijaju za povećanje vojne potopore.

image
Yves Herman/Afp

Zelenski se u četvrtak obratio čelnicima EU u sklopu izvanrednog samita Europskog vijeća u Bruxellesu. Očekuje se da kasnije, tijekom bilateralnih razgovora, pojača lobiranje koje bi, prema nadama Kijeva, trebalo rezultirati paketom borbenih zrakoplova.

No neki se boje da bi njegovi zahtjevi za oružjem mogli zasjeniti samu prirodu sastanka. Čelnici EU također će raspravljati o desetoj rundi ekonomskih sankcija protiv Rusije, humanitarnoj potpori i pristupanju Ukrajine Europskoj uniji.

U zajedničkom pismu, premijeri Poljske, Litve, Latvije i Estonije potaknuli su svoje kolege iz EU da ubrzaju proceduru koja bi dovela do korištenja oko 33,8 milijardi eura zamrznute ruske imovine. Ista bi se usmjerila prema obnovi Ukrajine.

"Ne možemo čekati rat da završi i da se potpiše mirovni sporazum!", napisali su.

Nadalje, uoči svog posjeta Parizu, Zelenski je ustvrdio da se Emmanuel Macron "promijenio". Francuski čelnik je svojedobno komentirao da rat treba završiti i na način da se izbjegne "ponižavanje Rusije". Izjava je to koja je u to virjeme posebno naživcirala Kijev.

No, sada su se neke od tih zamjerki, čini se, popeglale.

"Promijenio se, za stvarno", izjavio je Zelenski za Le Figaro. "Uostalom, on je taj koji je otvorio put za isporuku tenkova. I također je podržao članstvo Ukrajine u EU. Mislim da je to bio pošteni signal", poručio je.

16. travanj 2024 03:03