StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetputinova pirova pobjeda

Iz Azovstala u zarobljeništvo odvedeni i zadnji branitelji Mariupolja. Rusi tvrde da su zapovjednika Azova morali prevesti u oklopnom transporteru, objašnjenje im je nevjerojatno

Piše DV/Davor Krile/SD
21. svibnja 2022. - 10:29
Ovu moćnu fotografiju objavio je na twitteru ukrajinski vojnik Dmitro Kozacki dan prije predaje  Dmytro Kozatsky Orest/Twitter

Rusi su slavodobitno objavili konačnu pobjedu u Mariupolju, poručivši kako su potpuno zauzeli i zadnji džep ukrajinskoga otpora, tj. da su im se predali i zadnji od ukupno gotovo 2500 tisuće branitelja iz podzemlja slavne čeličane.

Grad od pola milijuna ljudi, posve sravnjen sa zemljom i lišen više od 20 tisuća života svojih građana, našao se tako nakon neviđene agonije posve u rukama svojih krvnika, baš kao i njegovi preživjeli branitelji.

"Teritorij metalurške tvornice Azovstal u Mariupolju, gdje je grupa ukrajinskih militanata iz nacističke formacije Azov blokirana od 21. travnja ove godine, potpuno je oslobođen", objavio je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane general-bojnik Igor Konašenkov. I Putinov ministar obrane Sergej Šojgu napokon je dočekao priliku da se nečim u ukrajinskom ratu može podičiti, pa se i on oglasio rečenicom da su svi podzemni objekti tvornice sad pod kontrolom ruskih trupa.

image
/Sputnik Via Afp

Što se tiče zarobljenih, rusko ministarstvo rata je objavilo da je počevši od 16. svibnja '2439 neonacista iz Azova' i ukrajinskih vojnika blokiranih na teritoriju tvornice položilo oružje i predalo se. 'Posljednja skupina od 531 militanta predala se danas', pojasnila je jutos ruska državna agencija RIA. Među zarobljenima je navodno i zapovjednik pukovnije Azov Denis Prokopenko, sudeći prema izjavama ruskog ministarstva obrane na Telegramu.

"Takozvani 'zapovjednik' nacista iz Azova zbog mržnje stanovnika Mariupolja i želje građana da ga kazne za brojne zločine, izveden je s prostora tvornice u posebnom oklopnom automobilu", tvrde službenici ministarstva Sergeja Šojgua. Prokopenko se očito nastoji proglasiti ključnim krivcem za to što su ruske trupe u zadnja tri mjeseca Mariupolj pretvorile u prah i pepeo a njegove preživjele stanovnike ostavile doslovce bez ičega, a nerijetko i bez života njihovih bližnjih.

image
Alexey Kudenko/Sputnik Via Afp
image

Rusi pregledavaju tetovaže vojnika iz Azovstala 

/Sputnik Via Afp

Sudeći po ovoj objavi, sad slijedi velika propagandna predstava o tobožnjoj borbi protiv neonacizma za rusku i prorusku javnost, pri čemu će se po Moskvi s zarobljenim braniteljima i zapovjednicima Azova paradirati pred kamerama i tjerati ih na sve moguće načine da pričaju izmišljene priče za Putinove uši. O tome kakve bi banalnosti mogle odlučivati hoće li netko biti proglašen nacistom i ratnim zločincem svjedoče već i snimke jutrošnje predaje: svi borci iz Azovstala morali su se skinuti do pasa kako bi se identificiralo i izdvojilo one s tetovažama.

Tetovirani branitelji Mariupolja, uz javno poznate zapovjednike slavne pukovnije, mogli bi ponijeti najbolniji i najteži teret junačkoga otpora ruskoj sili u zarobljeništvu koje im slijedi.

image

Zadnji dan prije nego je napustio čeličanu vojnik Dmitro Kozacki objavio je ovu fotografiju uz poruku: "Azovstal - mjesto moje smrti i mog života”

Dmytro Kozatsky Orest/Twitter

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je za ukrajinsku televiziju rekao da su i posljednji preostali branitelji Mariupolja dobili dozvolu da odu i spase svoje živote. U svojoj zadnjoj video objavi i zapovjednik Azova Prokopenko je potvrdio da su u Azovu dobili zapovijed da prestanu braniti Mariupolj i da spašavaju živote boraca. Poručio je da su civili i teško ranjeni ukrajinski vojnici već evakuirani iz Azovstala, te je naglasio da moraju biti odvedeni na područje koje je pod ukrajinskom kontrolom. U tijeku je i vađenje tijela poginulih branitelja Mariupolja, dodao je tom prilikom Prokopenko. Ukrajinski dužnosnici se nadaju da će živi simboli njihova nacionalnog otpora ruskim okupatorima biti u dogledno vrijeme pušteni u sklopu razmjene zarobljenika s ruskom stranom, no službena Moskva ničim to nije potvrdila.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov najavio je tek da će se prema ukrajinskim borcima postupati u skladu s međunarodnim normama za ratne zarobljenike, no i u to malo tko vjeruje.

Ranije ovog tjedna zastupnici vladajuće većine u ruskoj Dumi tražili su proglašavanje boraca pukovnije Azov 'nacističkim zločincima' kojima ništa ne smije biti oprošteno, pa tako, po njima, moraju biti izuzeti i od razmjene zarobljenika. U međuvremenu je i ured glavnog državnog tužitelja Ruske Federacije zatražio od Vrhovnog suda da postrojbu Azov proglasi 'terorističkom organizacijom', u očitom pokušaju da se spriječi tretman tih boraca kao konvencionalnih ratnih zarobljenika.

image
/Sputnik Via Afp
image

ruski vojnici pregledavaju tetovaže vojnik Azova 

Sputnik Via Afp
20. travanj 2024 06:54