StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHRVATSKA MATICA ISELJENIKA PODRUŽNICA DUBROVNIK

Irja Jerković u Beču oduševila ‘Morskim čarolijama‘ i taktilnom knjigom za slijepe i slabovidne

Piše dv
9. lipnja 2023. - 09:39

Morska čarolija naslov je izuzetno zanimljivog književnog događanja za djecu od 4 do 12 godina, održanog krajem svibnja u Hrvatskom centru u Beču, na kojem je svoju knjigu Novogodišnja čarolija predstavila autorica Irja Jerković iz Dubrovnika.

Ova dubrovačka spisateljica je na izuzetno zanimljiv način hrvatskoj djeci i njihovim roditeljima ispričala sadržaj ove dječje knjige o moru, svjetioniku, grebenima, školjkama, morskom i podmorskom svijetu, maloj Ivani, Morskoj kraljici i njenom "kraljevstvu" itd., približivši im znalački taj čarobni morski svijet, s kojim se djeca i sama susreću, ljetujući na moru.

Knjiga je bogato ilustrirana slikama koje potpisuje Ivana Dražić Selmani.

Uvodno je profesorica Irja Jerković, inače voditeljica školske knjižnice i voditeljica emisije Trenutak za knjižni kutak na Radio Dubrovniku, video projekcijama predstavila ljepote i znamenitosti grada Dubrovnika. Nakon predstavljanja knjige i ispričane priče zamolila je djecu da nacrtaju svoje impresije o moru, što su mališani odmah prihvatili s velikim zadovoljstvom pa je tako i ona odnijela u Dubrovnik neke svjetionike.

Ono što svakako treba spomenuti kada se radi o spisateljici Irji Jerković je također i oduševljenje odraslih na bečkom književnom događaju njenom drugom knjigom Novogodišnja čarolija, u jednom posebnom, taktilnom izdanju (za dodir i opip), namijenjenom slijepoj i slabovidnoj djeci. Doista, nešto veličanstveno.

"Riječ je o projektu prilagodbe literature za slijepe i slabovidne. Samo uz takvu taktilnu slikovnicu, koja sadrži uvećani tisak i brajicu, i, najvažnije, te posebne taktilne ilustracije, djetetu se može približiti kako, primjerice, izgleda more, greben, brod, svjetionik i morski svijet", rekla je za Večernji list Irja Jerković dodavši:

"Ova druga knjiga s istim naslovom - Novogodišnja čarolija - je taktilna morska čarolija, a napravljena je zahvaljujući nekadašnjem Lions Clubu Libertas iz Dubrovnika i Gradu Dubrovniku, koji su cijeli projekt financirali. Radila sam je šest mjeseci zajedno s Hrvatskim savezom slijepih, kojem sam darovala i moja autorska prava. To je prva, takvog obima, ilustrirana taktilna knjiga u Hrvatskoj za slijepu i slabovidnu djecu, jedan humanitarni projekt. Najviše je primjeraka otišlo u zagrebački Centar za odgoj i obrazovanje Vinko Bek te knjižnicama koje imaju Odjele za slijepe, a jedna je donacija od tri primjerka poklonjena Centru za odgoj i rad sa slijepom i slabovidnom djecom u Sarajevu. To je bila moja želja,

u znak zahvale gradu u kojem sam studirala i stekla obrazovanje.

Pišem poeziju i prozu, ali ova taktilna knjiga za slijepu djecu je nešto najljepše što sam napravila u svom životu", naglasila je profesorica Jerković, autorica knjige, koja je bila izložena i izazvala veliku pozornost i na Svjetskoj izložbi ilustriranih knjiga i slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu u Rijeci, gdje ju je kao prvo takvo izdanje izložio Hrvatski savez slijepih.

"Knjiga je otputovala i u Ameriku i nalazi se u Kongresnoj knjižnici, na slavenskom odjelu.

To je bila želja američkih Lionsa, kada su slavili svoju 100. obljetnicu postojanja", napomenula je Jerković.

"Urednica knjige je Karmen Nenadić, koja je potpuno slijepa osoba, i kao takva najbolje zna da sve u takvoj knjizi mora biti savršeno, bez i najmanje greške, od brajice do ilustracija.

I knjiga je stvarno, zahvaljujući njoj i savršenom načinu rada Hrvatskog saveza slijepih, postala - savršenstvo bez mane", rekla nam je autorica ove, svake hvale vrijedne knjige. Istaknula je, kako bi je veselilo da značaj knjige za slijepu i slabovidnu djecu o "morskim čarolijama" prepoznaju nadležne institucije i u drugim europskim zemljama. I da ju u svom aranžmanu prevedu i otisnu, kako bi djeca mogla svojim ručicama opipati i osjetiti sve ljepote mora i morskog svijeta.

Sve nazočne na bečkom književnom prijepodnevnu uvodno je pozdravila Nika Račić iz Hrvatskog centra u Beču, koja je istaknula kako je izuzetno važno da Centar ugošćuje i promovira ljude koji pišu za djecu, kako bi naučila ili sačuvala svoj materinski, hrvatski jezik.

Organizator književnog prijepodneva bila je Kulturna udruga "Riječ-boja-ton" iz Beča, na čelu s predsjednicom Jadrankom Klabučar Gros, a sve zahvaljujući povezivanju s Hrvatskom maticom iseljenika, podružnicom Dubrovnik.

"Svi, i mali i veliki, su uživali u priči autorice Irje Jerković, koju je ispričala s posebnom senzibilnošću", istaknula je Klabučar Gros. Napomenula je kako njena Udruga "od četiri do pet raznih kulturnih događaja godišnje, jedan do dva posveti djeci, kako bi ih animirala da uče hrvatski jezik".

Glazbena pratnja ovom zanimljivom događaju bio je Josip Čenić, kantautor i vođa "Dubrovačkih kavaljera" u Beču, spletom popularnih dječjih pjesama. Sve u svemu, jedno prekrasno književno i humanitarno prijepodne u središtu Beča na kojem su predstavljene i ljepote grada Dubrovnika.

Tekst i fotografije: Snježana Herek

19. travanj 2024 13:29