StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNASTAVAK SUĐENJA

Imigracijska službenica: ‘Stigla je naredba da ih zaustavim, potrčala sam prema izlazu, Hrvati su bili tamo...‘ Čeka se svjedočenje Pernara koji se zarazio malarijom

Piše Goran Penić/JL
18. svibnja 2023. - 17:43

Nastavljeno je suđenje hrvatskim parovima koji su u Zambiji optuženi za pokušaj trgovine djecom i njihovo iskorištavanje, nakon što su iz Konga posvojili četvero mališana, a danas su na Visokom sudu u Ndoli za tužiteljstvo svjedočili jedna zaposlenica hotela gdje su Hrvati odsjeli i imigracijska službenica u Međunarodnoj zračnoj luci u Ndoli koja je presrela i zaustavila četiri hrvatska para i njihovo četvero djece pri povratku u Hrvatsku.

Riječ je zapravo o istim svjedocima koji su bili pozvani na suđenje i u prvom postupku na nižem sudu, kada je sudac tada prekinuo suđenje i naredio da se Hrvate deportira. Međutim, oni su ponovno zaustavljeni u istoj zračnoj luci i pod istim optužbama vraćeni u pritvor. Sada se brane sa slobode i dolaze redovito na ročišta na Visoki sud kamo je prebačen slučaj, donosi Jutarnji list

Krivotvoreni dokumenti?

Ključno će biti za tužiteljstvo dokazati da su dokumenti o posvajanju krivotvoreni, što vlasti Zambije tvrde, ali nisu predočili još nijedan dokaz koji bi to potkrijepio, dok obrana optuženih Hrvata, jedne Zambijke i jednog Kongoanca tvrdi da su papiri izdani regularno. Dan prije svjedočeno je kako je djecu na granicu sa Zambijom doveo zaposlenik konzulata DR Konga.

Zamjenica imigracijskog službenika u Međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe, 35-godišnja Mery Mulenga, danas je svjedočila druga na suđenju i opisala je zašto je zaustavila Hrvate i djecu, odnosno zašto im nije dopustila da se vrate u Hrvatsku.

Mulenga je rekla, kako nam prenosi naš suradnik, novinar Stafrance Zulu, kako je dobila informaciju od regionalnog službenika za imigracije kako su oni dobili informaciju kako Hrvati namjeravaju napustiti zemlju s djecom kongoanskog podrijetla.

- Tog 7. prosinca 2022. dobila sam naredbu da zapriječim izlaz Hrvatima zbog sumnji da s njima putuju djeca kongoanskog podrijetla. Alarmirala sam službenika koji je bio tada na dužnosti da pazi na Hrvate koji putuju s maloljetnicima. Točno u 11 sati pozvana sam na izlaz gdje su Hrvati namjeravali prijeći s kongoanskom djecom – svjedočila je Mulenga.

Dodala je kako je brzo pohitala ka izlazu, kako bi ih zaustavila, a poslije je s njima obavila i razgovore.

- To je bio trenutak kada sam otkrila da svih četvero maloljetnika iz Konga i osam Hrvata imaju valjane hrvatske putovnice – dodala je Mulenga.

Rekla je i kako su joj Hrvati rekli da su djeca posvojena preko odvjetnika iz Konga, a pružili su joj i dokumente o posvajanju koji su bili napisani na francuskom jeziku i prevedeni na engleski jezik.

Pred sudom je svjedočila da nije mogla provjeriti autentičnost dokumentacije jer ona nije bila izdana od zambijskih vlasti, te da je nakon toga zabranila Hrvatima i djeci izlazak iz zemlje.

Gospodin SMB

Na ročištu svjedočila je i menadžerica u Spree Guest House, hotelu u Ndoli gdje su Hrvati bili odsjeli s posvojenom djecom. Ponovila je svoje svjedočenje s prvog suđenja kako joj je se obratio gospodin koji se predstavio kao SMB (poslije se doznalo da je riječ o Stevenu Muliji koji je sada skupa optužen s Hrvatima kao mozak operacije i danas se pojavio na sudu) kako bi sredio smještaj za goste iz Hrvatske, piše Jutarnji list

Estela Banda, 43-godišnja menadžerica, rekla je sudu kako je 2. prosinca 2022. dok je bila na radnom mjestu primila poziv od SMB-a da mu rezervira smještaj za goste koje će pokupiti na aerodromu i poslije ih smjestiti u taj hotel.

- Dogovorila sam se sa SMB-om da u sedam sati organiziramo prijevoz za Hrvate s aerodroma. Točno u 11 sati pokupili smo četiri muške osobe i četiri ženske osobe iz Hrvatske i dovezli ih u hotel – svjedočila je Banda, dodavši kako je drugog dana njihova ostanka primijetila kako je s njima i četvero male djece, koja su naknadno stigla.

Suđenje Hrvatima, Stevenu Muliji i Gloriji Sondoyi Sakulengi trebalo se nastaviti sutra, ali se nastavlja u utorak, jer je tužiteljstvo tražilo odgodu.

Očekuje se daljnje ispitivanje svjedoka tužiteljstva, a među njima bi trebao biti ispitan i Ivan Pernar, koji se zarazio malarijom. U Zambiji je gotovo tri mjeseca i tvrdi da ima saznanja o ovom slučaju.

24. travanj 2024 15:01