StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOteto prokleto

Histerija na vrhuncu: na ovim plažama zabranjeno kupanje, kopaju se rovovi i grade bunkeri kao u Normandiji 1944.!

Piše D. K. /sd
14. travnja 2023. - 18:29

Plaže na Krimu zatvorene su za kupače i šetače na gotovo cijelom crnomorskom poluotoku. Razlog: ruske snage na njima kopaju rovove i pripremaju obrambene položaje u iščekivanju ukrajinskog udara i najavljene proljetne ofenzive. Obale slavnih krimskih ljetovališta sve više postaju nalik obalama Normandije u proljeće 1944, donosi Slobodna Dalmacija.

Prema Telegram kanalu Informacijskog otpora, ukrajinske nevladine skupine s izvorima na okupiranom poluotoku, lokalne su vlasti zatvorile plaže za kupanje diljem Krima, javlja Newsweek. O tome svjedoče i priložene fotografije koje prikazuju posve praznu plažu s obrisima ruske obrambene utvrde duž obale. Krimski vjetar, ukrajinski informativni kanal, objavio je i video na kojem se razabire kako se upravo iskopavaju rovovi duž plaža na Krimu.

Grupa Informacijski otpor, citirajući rezoluciju koju je nedavno donijelo vijeće krimskog naselja Štormovskog, obznanila je kako je zabranjeno kupanje u selima Štormove i Popivka na zapadu krimskog okruga Saki. Zabrana se odnosi i na obalu Crnog mora i na jezero Donuzlav. "Ranije su na ovim plažama okupatori iskopali desetke kilometara rovova i postavili topništvo prije očekivane ofenzive Oružanih snaga Ukrajine", navodi se u ukrajinskom informativnom kanalu.

Washington Post nedavno je također objavio satelitske snimke Maxara, tvrtke za svemirska rješenja, koje pokazuju kako ruske snage grade kompleksnu mrežu obrambenih utvrda na crnomorskom poluotoku i uzduž prilaza Krimu iz okupirane južne Ukrajine. Al Jazeera je objavila i satelitske snimke na kojima se vidi intenzivno jačanje obrambenih pozicija oko glavne ruske pomorske baze, Sevastopolja.

image

Rusi u Simferopolju na Krimu slave ‘prisajedinjenje‘ samoproglašenih republika Donjecka i Luganska

Stringer/Afp

Krim je 2014. nasilno anektirao ruski predsjednik Vladimir Putin, usprkos ranijem ruskom priznanju ukrajinskih državnih granica, i to je do danas ostao nasilnički potez koji nije međunarodno priznat. Uznemirenost i užurbanost o kakvoj svjedoče očevici na Krimu zadnjih tjedana, međutim, dosad nije baš zabilježena. Žuta razina terorističke prijetnje formalno je na snazi za strateške dijelove poluotoka još od 11. travnja 2022., no ruske snage tek sad utvrđuju ta područja zbog straha od ukrajinskog napredovanja.

Još prošloga ljeta ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je izjavio kako je ukrajinska vojska "zadržala cilj" ponovnoga zauzimanja poluotoka. Nekoliko mjeseci kasnije, u veljači ove godine, ukrajinski vojni dužnosnik rekao je kako se pripremaju "jurišne brigade" koje će ukrajinska okupirana područja, uključujući Krim, vratiti pod državnu jurisdikciju. Mnogi strahuju da bi takav potez bio prelazak crvene linije u očima Kremlja, zbog čega raste zabrinutost da bi Putin mogao upotrijebiti i taktičke nuklearne udare za obranu pripojenog teritorija.

Oleksij Danilov, tajnik Ukrajinskoga vijeća za obranu i nacionalnu sigurnost, objavio je na Facebooku prošlog tjedna "12 koraka za deokupaciju Krima". Popis ‘koraka‘ uključuje prisiljavanje svih ruskih državljana koji su došli živjeti na poluotok Krim nakon veljače 2014. da ga napuste, kao i demontiranje strateški vitalnog mosta u Kerčkom tjesnacu koji je jedan od ključnih kopnenih veza Rusije s Krimom.

image

Krimske plaže oko Jalte u vremenima mira prije Putinove aneksije

Michael Runkel/Robertharding Via Afp

Tamila Tasheva, predstavnica administracije Volodimira Zelenskog za Krim, izjavila je u srijedu na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji da Rusi postaju zabrinuti zbog ukrajinskih napora da ponovno zauzmu regiju te da bježe s Krima i napuštaju svoja imanja. Čak su i tradicionalne vojne parade koje su se trebale održati 9. svibnja, u slavu Dana pobjede nad nacizmom, na Krimu ove godine ukinute zbog sigurnosnih briga.

image

Kerčki most u plamenu, listopad 2022. Ukrajinci ga kane demontirati

Vera Katkova/Anadolu Agency Via Afp

Kakogod, ove sezone na krimskim plažama sigurno neće biti baš previše turista, ali će zato jamačno biti puno vojske.

19. travanj 2024 03:04