StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetizvanredna presica

Grlić Radman o Vučićevim namjerama i kontramjerama iz Srbije: Neslužbeno smo saznali da planira doći, smatramo to provokacijom. Pa ne radi se o odlasku na more

Piše PSD
17. srpnja 2022. - 12:36

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sazvao je u nedjelju izvanrednu konferenciju za medije povodom zabrane "privatnog posjeta" srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Jasenovcu i Pakracu, o čemu je prvi izvijestio Jutarnji list.

- Prema neslužbenim informacijama doznali smo da bi predsjednik Srbije uz prethodni posjet Donjoj Gradini, da bi posjetio područje Jasenovca, Pakrac i ne znamo koja još mjesta. To smo saznali neslužbenim kanalima, što je zapravo neuobičajeno u komunikaciji i taj izostanak službene komunikacije i diplomatske procedure smatramo da je neprihvatljiv. U petak poslijepodne smo uručili notu srbijanskom veleposlanstvu, rekao je Grlić Radman.

- Podsjećamo da prigodom svakog posjeta stranih dužnosnika vrijeme, prigoda i plan posjeta trebaju biti dio dogovora dviju strana. Hrvatska nije informirana, to je za Hrvatsku neprihvatljivo i smatramo to nedobronamjernim. Mislimo da to nije iskreno, da to nije odavanje pijeteta, dodao je Grlić Radman.

- Smatramo ovo provokacijom iz toga da žrtve nisu cilj, nego povod cilj je predstaviti srbijanskoj javnosti napore predsjednika Vučića, dobiti dodatne političke bodove u trenutku formiranja nove srbijanske vlade, rekao je Grlić Radman, kako ga je citirala televizija N1.

- Gospodine, ovo nije odlazak na more. Predsjednik države je štićena osoba, takav dolazak zahtijeva angažman hrvatskih vlasti. Mi uvijek najavljujemo dolazak, to je ovdje izostalo. Ne može se samo tako prelaziti granica, odgovorio je ministar na novinarsko pitanje o proceduri.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin najavio je u nedjelju da će od danas svi dužnosnici hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih putovnica, morati posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavljeni u posebni režim kontrole. Grlić Radman je Vulinove izjave nazvao skandaloznima.

24. travanj 2024 09:06