StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetAntidron sekcija

Gotovo da nema bojnog polja na kojem Putinova vojska u Ukrajini nije slomila zube. No, u jednoj stvari bili su više nego uspješni i učinkoviti gotovo 90 posto! Evo o čemu se radi

Piše anita belak krile/sd
26. prosinca 2022. - 16:08

Neuspjesi ruske vojske u ratu koji su poveli protiv Ukrajine, toliko su brojni da bi se uopće mogli nabrojiti. Raspršeni napadi duž previše borbenih sektora žestoko su oslabili rusku vojsku i prorijedili njihove najbolje jedinice. Previše topničke municije troše neprecizno bombardirajući prazna polja, a trenutno imaju najviše problema s neadekvatnom logistikom za dugi, mukotrpni rat, donosi Slobodna Dalmacija.

No, u nečemu su Rusi ipak uspjeli. Postoji, naime, jedno područje gdje Ukrajinci moraju poboljšati učinkovitost svojih snaga. A riječ je o ruskom elektroničkom ratovanju koje vrlo uspješno pronalazi i zaustavlja veliki broj ukrajinskih dronova.  

Usred kaosa prvog prodora Putinove vojske u Ukrajinu, Rusima je trebalo nekoliko tjedana da razmjeste svoju opsežnu infrastrukturu za ometanje. Ali kad su to učinili, počeli su zaglušivati ​​i zbunjivati ​​ukrajinske najsofisticiranije sustave, posebno njihove bespilotne letjelice, i to u brojkama koje su sigurno iznenadile ukrajinske zapovjednike.

Kako podsjeća analitičar Forbesa, elektroničko suzbijanje ukrajinskih bespilotnih letjelica otupilo je jednu od najvećih prednosti Kijeva u prvim mjesecima rata. Ukrajinci su računali na ovu nadmoćnu inteligenciju, uglavnom na dronove, koji su trebali pomoći da njihov manji artiljerijski arsenal bude  precizniji od ogromnog ruskog arsenala velikih topova i raketnih bacača.

"Međutim, rusko elektroničko ratovanje spriječilo je u velikoj mjeri te dronove u navigaciji i komunikaciji te lišilo Ukrajince preciznosti na koju su računali - navode u svojoj analizi stručnjaci britanskog Kraljevskog instituta za obrambene i sigurnosne studije Mykhaylo Zabrodskyi, Jack Watling, Oleksandr Danylyuk i Nick Reynolds. Kao što je poznato, elektroničko ratovanje je svaka akcija koja uključuje uporabu elektromagnetske i usmjerene energije za ometanje i nadzor elektromagnetskog spektra ili za napad na neprijateljsku stranu.

Vojni stručnjaci time nisu iznenađeni budući su podaci i prije agresije nagovještavali da Rusi predano rade na uspostavi mreže elektroničkog ometanja. Još je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koja je pratila vojno jačanje Moskve, primijetila raspoređivanje velikog broja sustava za elektroničko ratovanje (EW) u okupiranom području u istočnoj Ukrajini.

image
screenshot Twitter

Bespilotna letjelica OESS-a, još je u veljači 2019., uočila najnoviji ruski signalno-obavještajni sustav TORN na istoku Ukrajine, a potom su sateliti u Donbasu snimili ruske sustave za elektroničko ratovanje SB-341V Leer-3, R-934B Sinica i SB-636. TORN i SB-636 su signalno-obavještajni sustavi koji mogu locirati ukrajinske jedinice praćenjem njihovih radio signala, 341V Leer-3 kombinira bespilotne letjelice Orlan-10 koje nose teret za ometanje stanica, R-934B vrše radio ometanje, a R-330Zh blokira satelitske veze.

Ruske snage za elektroničko ratovanje zadnjih su godina postale toliko moćne da se i OESS borio zadržati vlastite bespilotne letjelice u zraku. Organizacija je izvijestila o naglom porastu ometanja u 2021. OESS-ove bespilotne letjelice imale su smetnje u signalu na 16 posto letova u veljači te godine, 28 posto u ožujku i 58 posto u travnju.

Forbes navodi kako ruski sustavi za elektroničko ratovanje najbolje funkcioniraju kada njihovi operateri imaju dovoljno vremena za postavljanje i koordinaciju različitih funkcija. Zbog toga su posebno uspješni u Donbasu gdje su ih Rusi počeli postavljati još 2015. godine. Međutim, tamo gdje nisu imali dovoljno vremena za njihovo podešavanje, kao što je to bilo prilikom napada na Kijev na početku rata, tu su bili neuspješni. Ruski su bataljuni napali ukrajinsku prijestolnicu u veljači pa se povukli prebrzo da bi njihove jedinice za elektroničko ratovanje mogle držati korak.

No, u ožujku i travnju, ponovo se osjetila njihova dominacija, a piloti lovaca ukrajinskih zračnih snaga prvi su osjetili posljedice eskalacije ruskog ometanja.

“Kako su se ruski uređaji za elektroničko ratovanje počeli sustavno raspoređivati, ukrajinski piloti otkrili su da im je komunikacija zrak-zemlja i zrak-zrak često ometana, navigacijska oprema blokirana i radar onesposobljen, navode analitičari RUSI-ja. Objašnjavaju kako su gusto postavljeni uređaji stvarali velike probleme i ometali navigaciju duž fronte te pronalazili smjer za usmjeravanje topničkog i elektroničkog napada na ukrajinske zrakoplove i bespilotne letjelice.

Ukrajinske brigade i baterije ovisile su o dva široka tipa bespilotnih letjelica kojima su pronalazili ruske snage i topništvo. Radilo se o malim lebdećim kvadrokopterima i oktokopterima te većim bespilotnim letjelicama s fiksnim krilima kao što je turski Bayraktar TB-2. Kako je rusko ometanje zbunilo GPS i prekinulo radio veze, ovi su dronovi počeli padati poput muha. 

image

Opjevani turski dron Bayraktar 

Baykar/handout/Anadolu Agency Via Afp

Srušeno 90 posto dronova 

“Prosječni životni vijek kvadrokoptera bio je oko tri leta, a bespilotnih letjelica s fiksnim krilima oko šest letova. Može se reći da je ukupno tek trećina bespilotnih ukrajinskih misija bila uspješna - navode Zabrodskyi, Watling, Danylyuk i Reynolds. Prema analitičarima RUSI-ja gotovo je 90 posto ukrajinskih dronova srušeno prije ljeta. Takva situacija natjerala je vlasti u Kijevu da zamole strane saveznike Ukrajine za pomoć i poboljšaju taj skor.

Masakr bespilotnih letjelica otežao je ukrajinsku kontrolu vatre, čineći ukrajinske topničke baterije manje preciznima. Time su Rusi kupovali vrijeme da se ponovno konsolidiraju na istoku i pripreme za borbe tijekom ljeta.

 - To što je ljetna ofenziva završila loše za rusku vojsku ne mijenja činjenicu da su njihove trupe za elektroničko ratovanje ispunile zadatak koji su dobile. U ranim fazama borbi u Donbasu, kada su ukrajinske oružane snage imale malo preciznih sustava, ruski EW značajno je smanjio učinkovitost tih sustava”, zaključili su Zabrodskyi, Watling, Danylyuk i Reynolds.

20. travanj 2024 00:07