StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDVIJE ZARAZE ODJEDNOM |

DVOSTRUKA INFEKCIJA Gripa i korona mogu doći u paketu. Prva napada brzo, druga podmuklo

Piše Gabrijela Bijelić
30. studenog 2020. - 19:43
U jeku pandemije koronavirusa o uobičajenoj sezonskoj gripi koja nam kuca na vrata govori se rijetko, ako uopće. Unatoč tomu, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji svejedno su potrošene sve zalihe naručenog cjepiva protiv influence, potvrđuje voditelj Službe za epidemiologiju županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Med. Miljenko Ljubić. Dodaje kako je nažalost moguće da pojedinac istodobno oboli i od Covid- 19 infekcije i od 'klasične gripe'.

image
Epidemiolog dr. Miljenko Ljubić
Denis Jerković/HANZA media


- Svakako nije isključen ni scenarij istovremene infekcije sa oba ova virusa.(virusa SARS Cov 2 i virusa gripe) Radi se o dvije respiratorne infekcije s dosta sličnih simptoma. Mi epidemiolozi nismo kliničari i ne pratimo klinička stanja oboljelih, ali iz anketa oboljelih od COVID-a 19 često saznajemo kako je osoba izgubila osjet mirisa i okusa dok je to kod gripe rjeđe. Isto tako, kod tih bolesnika nekako početak bolesti ne ide baš naglo, već postepeno, dok vas gripa jednostavno „ščepa“ i baci naglo u krevet. Pretpostavlja se kako bi istovremena infekcija otežala kliničku sliku oboljele osobe, komplikacije bolesti i sami ishod bolesti u odnosu na pojedinačnu infekciju. Upravo iz tih razloga prevencije istovremene infekcije preporučuje se prevencija bolesti za koju imamo cjepivo, a to je gripa, dok cjepivo protiv COVID-a 19 još iščekujemo – ističe dr. Ljubić i otkriva detalje kalendara cijepljenja protiv 'obične' gripe:

- S cijepljenjem se krenulo od 20. listopada kod svih cjepitelja, izabranih liječnika obiteljske medicine i izabranih liječnika male i predškolske djece. Kako je ove godine zbog COVID 19 infekcije i većeg medijskog informiranja o važnosti preventivnog cijepljenja protiv gripe zbog mogućnosti istovremene infekcije sa SARS CoV 2 virusom i virusom gripe, interes za cijepljenjem je bio znatno veći od prethodnih godina. Iz izvješća imamo saznanja da su gotovi svi cjepitelji utrošili preuzete doze cjepiva. Napominjemo kako su te preuzete doze bile identične ili nešto više od doza iz prethodne sezone – pojašnjava naš sugovornik. Napominje kako je za pretpostaviti da se većina onih za koje je cijepljenje bilo predviđeno uspio besplatno cijepiti.

image
pixabay


- Kao i svake godine, to su kronični bolesnici, osobe od 65 godina i starije i zdravstveni djelatnici, a ove sezone zbog COVID-a 19 nastojalo se što više cijepiti štićenike domova za starije i njihove djelatnike. Dio sugrađana cijepljenje protiv gripe riješio je komercijalnom nabavom cjepiva u ljekarnama – podsjetio je dr. Ljubić. Dodao je kako će svi koji se nisu uspjeli cijepiti u prvom valu, morati pričekati izvanrednu distribuciju cjepiva početkom prosinca. Hrvatski zavod za javno zdravstvo će tada osigurati dodatnih 130 tisuća doza koje će se distribuirati Zavodima po županijama.

- Cjepivo se redovito naručuje na početku svake godine i na osnovu utrošenih doza. Mi smo prošle godine u sezoni 2018/ 2019. cijepili 9 243 osoba u županiji, te slijedom toga naručili 10 tisuća doza cjepiva od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. U vrijeme narudžbe nije bilo nikakvih saznanja o mogućoj COVID 19 infekciji i većoj potrebi za cijepljenju protiv gripe. Znajući da će interes biti daleko veći za cijepljenje od iskazanih potreba, HZZO je osigurao nešto veće količine za cijelu RH pa je tako i naš Zavod za sada dobio još 300 doza više od planiranih. Tih 10 300 doza je u drugoj polovici listopada distribuirano svim cjepiteljima na području naše županije.

image
Cijepljenje kao najbolja prevencija
pixabay


Voditelj Službe za epidemiologiju ne želi spekulirati o terminu početka epidemije 'obične' gripe:

- Gripa je i dalje nepredvidiva bolest i teško je točno prognozirati kada će se ona pojaviti i koji tipovi gripe će biti u nadolazećoj sezoni. Ipak imajući iskustva iz prijašnjih sezona gripe okvirno se može reći da gripa stiže oko Božića, a završava oko Uskrsa. Ako se prisjetimo prošlogodišnje gripe ona je krenula nešto ranije, točnije sredinom studenoga. Predviđanja koje tipove gripe očekujemo temelje se na cirkulaciji virusa koja su bila na južnoj hemisferi dok je kod njih bila sezona gripe. Na osnovu tih tipova aranžira se i sastav cjepiva na sjevernoj hemisferi. Ukoliko ti virusi iz cjepiva budu i cirkulirali u populaciji, što je većinom i slučaj, time će zaštita onih koji su se cijepili biti znatno veća – objašnjava naš sugovornik.
15. travanj 2024 22:33