StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDva oka u glavi

Dva suluda režima udružuju se kako bi bili jači: Rusi dovode radnike iz ove države da obnavljaju Donbas i Lugansk. Time krše međunarodne sankcije UN-a koje su sami odobrili

Piše D.K./sd
19. srpnja 2022. - 19:07

Dva suluda i despotska režima se udružuju kako bi bili jači: Sjeverna Koreja sprema se poslati radnike na dva teritorija pod ruskom kontrolom u istočnoj Ukrajini, kako bi sudjelovali u obnovi razorenih gradova. Prema riječima ruskog veleposlanika u Pjongjangu, potez bi predstavljao izazov međunarodnim sankcijama protiv sjevernokorejskog programa nuklearnog oružja, piše Slobodna Dalmacija.

Ruski veleposlanik Alexander Matsegora rekao je u intervjuu za ruski list Izvestia da bi "visokokvalificirani i vrijedni korejski građevinari, koji su sposobni raditi u najtežim uvjetima, mogli pomoći Rusiji obnoviti društvene, infrastrukturne i industrijske objekte u Donjecku i Lugansku. Dogovor je pao samo nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja postala jedna od samo nekoliko zemalja koje su priznale dva od ruska okupirana teritorija, optužujući ukrajinsku vladu da je dio "neprijateljskog" stava Washingtona prema Pjongjangu.

image

Nas dva brata skupa obnavljamo i ratujemo

Yuri Kadobnov/AFP

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje priopćilo je: "Ukrajina nema pravo osporavati naše legitimno priznanje suvereniteta nakon što je počinila čin nepoštenja i nepravde među narodima aktivnim pridruživanjem američkoj nepravednoj i nezakonitoj neprijateljskoj politici u prošlosti." Bijesna Ukrajina je na to prekinula diplomatske veze sa Sjevernom Korejom i optužila je za potkopavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je da ruski poziv Sjevernoj Koreji za potporu pokazuje da Moskva više nema saveznika u svijetu, osim zemalja koje o njoj ovise financijski i politički. Ukrajina je već suspendirala svoje političke i gospodarske kontakte sa Sjevernom Korejom u sklopu sankcija u aranžmanu UN-a čiji je cilj bio izvršiti pritisak na Pjongjang da demontira svoj nuklearni program i program balističkih projektila.

image

Kim Jong Un, čuvar svjetske pravde

Str/AFP

Sjeverna Koreja tradicionalno zarađuje prijeko potrebnu stranu valutu šaljući svoje građane na rad u inozemstvo. Pod sankcijama UN-a trebali su svi biti vraćeni u domovinu do kraja 2019., ali je značajan broj sjevernokorejskih radnika nastavio raditi u Rusiji i Kini, kao i u Laosu i Vijetnamu, i nakon isteka UN-ova roka.

Brojni međunarodni analitičari upozorili su da će gospodarska suradnja Sjeverne Koreje i okupiranih područja u Ukrajini samo potvrditi da je Rusija – inače stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a koja je također svojedobno uvela sankcije Sjevernoj Koreji postala odmetnička država, mina pod stupovima međunarodnog poretka. Ako Rusija prekrši sankcije koje je sama odobrila, upozoravaju, Vijeće sigurnosti biti će kritično potkopano.

image

Dva vozača malo jača

Kcna Via Kns/AFP
18. travanj 2024 20:18