StoryEditorOCM

Dramatična snimka: Putinov špijunski brod za dlaku izbjegao da ga raznese pomorski dron, uslijedila je gorka osveta!

Piše DV
24. svibnja 2023. - 19:37

Jedan od najmodernijih špijunskih ratnih brodova Vladimira Putina za dlaku je izbjegao da ga u Crnom moru raznesu tri pomorska drona, pokazuju šokantne nove snimke koje je objavilo rusko ministarstvo obrane na državnoj televiziji.

Snimka pokazuje brzi čamac bez posade kako juri preko vodene površine prema moskovskom izviđačkom brodu Ivan Hurs.

Špijunsko plovilo odmah je krenulo u manevre izbjegavanja i počelo pucati na nadolazeće dronove.

Početni udarci ruskog ratnog broda promašili su dron - ali baš kad je besposadni čamac prešao vrh vala, pretrpio je izravan pogodak, eruptirajući u ogromnu vatrenu kuglu samo nekoliko metara od svog cilja.

Ruski brod klase Jurij Ivanov, porinut 2017., bio je u međunarodnim vodama u Crnom moru nekih 40 nautičkih milja sjeverno od Bosporskog tjesnaca u vrijeme napada.

Ruski izvori rekli su da su ukrajinske oružane snage odgovorne za napad nakon što su prva izvješća sugerirala da su dronovi lansirani s civilnih brodova.

Napadnut i Krimski most?

Pokušaj napada na špijunski brod Ivan Hurs dogodio se u trenutku kada je snimljen dim kako se uzdiže i iznad Krimskog mosta koji je pod ruskom kontrolom, što je potaknulo sumnje da je također pretrpio napad.

Kerčki most, koji povezuje poluotok Krim s ruskom regijom Krasnodar, ponovno je otvoren u srijedu nakon što je nekoliko sati bio zatvoren zbog ‘vježbi‘, rekao je dužnosnik krimske administracije koju podržava Rusija.

‘Krimski most je zatvoren zbog vježbe koja se održava na tom području‘, rekao je šef anektiranog Krima Sergej Aksjonov.

‘Promet će biti uspostavljen za nekoliko sati. Pozivam sve da vjeruju samo provjerenim izvorima informacija.‘

Nije bilo jasno što se podrazumijeva pod vježbama.

Videosnimka objavljena na Telegramu pokazuje bijeli dim koji suklja iz središta mosta, te još dima koji se diže s jednog od prilaza, prenosi Jutarnji.hr.

Posljednjih dana Rusija je zabranila svim kamionima da idu na most, a zamjenik premijera je prilikom objave odluke naveo ‘sigurnosne razloge‘.

Dana 3. svibnja, napad drona izazvao je veliku eksploziju u skladištu nafte u blizini mosta, što je izazvalo sumnje da bi ukrajinske oružane snage mogle pokušati izvesti još jedan napad.

Brod koji štiti plinovode

Kijev još nije komentirao napad, no rusko ministarstvo obrane je u srijedu objavilo da su tri ukrajinska bespilotna plovila rano ujutro u Crnom moru bezuspješno napala ruski bojni brod Ivan Hurs u blizini Bospora.

Ministarstvo je u priopćenju, objavljenom na komunikacijskoj platformi Telegram, navelo da brod štiti plinovode "TurkStream" i "Blue Stream", kojima se plin, jednim dijelom preko Crnog mora, iz Rusije transportira u Tursku. Dodali su da brod "nastavlja obavljati svoje zadatke".

Priopćenje će vjerojatno podići napetosti u Crnom moru, gdje je Rusija prošlog tjedna pristala produžiti sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava siguran izvoz žita iz njenih luka.

Ministarstvo je napad navelo kao opravdanje za proširenje ruskih mjera kojima brani svoje plinovode, iako nisu spomenute posljedice za sigurnost pošiljaka žita.

Neobjašnjene eksplozije su prošlog rujna oštetile plinovode Sjeverni tok 1 i 2, kojima se plin iz Rusije dovodio preko Baltičkog mora u Njemačku.

Rusija se, iako je dozvolila dvomjesečno produljenje žitne inicijative, i dalje žali da zapad ne ispunjava svoje obaveze dogovorene nagodbom jer ne uklanja ograničenja za izvoz ruskog žita i gnojiva.

Turska je jedan od pokrovitelja Crnomorskog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita i odbila je slijediti zapad kada se u pitanju gospodarske sankcije Rusiji.

Nakon što je izgubila mogućnost korištenja svojih plinovoda u Baltičkom moru, Rusija želi da Turska postane još veće središte za izvoz ruskih energenata.

Ivan Hurs je izvidnički brod srednje veličine, a dovršen je 2013. Ministarstvo obrane je objavilo da su svi pomorski dronovi "uništeni paljbom standardnog naoružanja ruskog broda 140 kilometara sjeveroistočno od Bospora".

20. travanj 2024 15:27