StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNOVE INFORMACIJE

Dokumenti o misterioznim kineskim balonima: Čini se da je Vlada SAD-a dobar dio zatajila javnosti

Piše Višnja Gotal/JL
16. travnja 2023. - 10:06

Incidenti s kineskim balonima u američkom zračnom prostoru su, čini se, češći nego je to Vlada SAD-a spremna otkriti javnosti. Obavještajna služba od ranije zna za njih najmanje četiri, ekskluzivno piše Washinghton Post, razotkrivajući i dalje dokumente prikupljene u aferi nazvanoj Discord leaks.

Radi se o desetak visoko povjerljivih dokumenata, namijenjenima samo višim vojnim i obavještajnim čelnicima. Dokument koji je procurio, a koji je izradila Nacionalna geoprostorno-obavještajna agencija (NGA) i datiran je s 15. veljače - 10 dana nakon što su zračne snage oborile balon nazvan Killeen-23 koji je opremljen s mnoštvom senzora i antena u veljači letio iznad vojne baze u Montani, a u kojoj je pohranjeno 150 interkontinentalnih balističkih projektila naoružanih nuklearnim bojnim glavama.- sadrži najdetaljniju vladinu procjenu do danas.

Iz mnoštva dokumenata koji su navodno procurili na Internet u Discord chatroomu Jacka Teixeira, mladog pripadnika Massachusetts Air National Guarda, proizlazi da iako znaju za kineske balone, obavještajci još uvijek ne znaju stvarnu sposobnost Killeena-23.

U dokumentima se imenom spominju još dva kineska balona iz ranijih godina, nazvanih Bulger-21 i Accardo-21. Jedan je od njih preletio udarnu skupinu američkih nosača u Pacifiku, a drugi je od prosinca 2021. do svibnja 2022..oplovio svijet sa sofisticiranom tehnologijom nadzora, piše Jutarnji list.

Iako dokument spominje dosad tajne incidente s "balonom koji je preletio iznad američke udarne skupine nosača" i "balonom koji se srušio u Južno kinesko more", ostaje nejasno jesu li to bili Bulger-21 i Accardo-21. Konkretnih informacija o datumima lansiranja nema. Baloni su, čini se, nazvani prema ozloglašenim kriminalcima Tonyiju Accardu, Jamesu "Whiteyu" Bulgeru i Donaldu Killeenu.

Jack Teixeir je uhićen pod sumnjom da je otkrio informacije i dokumente u chatroomu na Discordu podijelio s krugom prijatelja.

Vjerojatno prema snimkama iz američkog špijunskog U-2 zrakoplova, obavještajni analitičari procjenjuju da bi Killeen-23 mogao generirati dovoljno energije za upravljanje "bilo kojom" tehnologijom nadzora i izviđanja.. Imao je sofisticirane izviđačke sposobnosti, uključujući "radar sa sintetičkom aperturom", SAR, koji može vidjeti noću i probiti oblake, gornji sloj tla i tanke materijale.

SAR šalje impulse mikrovalova na Zemlju za stvaranje slika. Za razliku od tradicionalnih optičkih senzora, ovo omogućuje SAR-u vraćanje slika noću i probijanje kroz oblake, dim, površinski sloj zemlje, led i snijeg. Također se pokazalo da SAR prodire kroz tanke materijale, uključujući cerade, otkrivajući predmete ispod. Balon je imao i paraboličnu antenu, senzore i solarne panele koji mogu generirati do 10.000 vata energije.

- Količina energije koju je kineski balon mogao generirati bila je "ogromna" - rekao je za Post Paul Byrne, izvanredni profesor na Sveučilištu Washington u St. Louisu i stručnjak za daljinska istraživanja.

Ipak, podaci SAR-a se ne bi bitno razlikovali od podataka satelita, rekao je Byrne, što sugerira da je balon vjerojatno nosio još jedan sustav snimanja, poput kamere. Isto kao što je Bulger-21 nosio "video teret punog pokreta s mogućnošću zumiranja". Baloni nude "moćan način provođenja" nadzora, rekao je Byrne, jer mogu dobiti podatke više rezolucije, a njihovo lansiranje je "tiše" od postavljanja satelita u svemir.

Drugi tehnički detalji, izuzev ovih otkrivenih na fotografijama, su misterija. Američka je Vlada izvukla krhotine s mjesta pada balona u Atlantskom oceanu, ali je odbila reći koliko je korisnog tereta izvukla. U dokumentu se kaže da vlada nema "zbirke slika dna Killeen-23 korisnog tereta za analizu za optički senzor." Nedostatak detaljnih zaključaka o sposobnostima nadzora balona, piše Washinghton Post, postavlja pitanja o odluci da se pusti da leti iznad Sjedinjenih Država prije nego što se obori, a što je Ministarstvo obrane u to vrijeme opravdavalo kao priliku za prikupljanje dodatnih obavještajnih podataka, donosi Jutarnji list

U članku objavljenom u službenim novinama kineske vojske, PLA Daily, u rujnu 2020. opisano je kako se zračni brodovi i baloni mogu napuniti radarskom i fotoelektričnom opremom za nadzor kako bi se otkrile mete za napade. NGA dokument koji je procurio također sadrži sliku krupnog plana "neidentificirane strukture" promjera oko 0,75 metara koja strši s vrha Killeen-23, čija je svrha nejasna.

Dokument sadrži i sliku koju je snimio Bulger-21 za koju se čini da izravno povezuje takav balon s Eagles Men Aviation Science and Technology Group, jednom od šest kineskih kompanija koje su Sjedinjene Države stavile pod sankcije u veljači zbog podrške programu špijunskih balona.

Kina odbacuje optužbe za špijunažu, a incident s balonom otkrivenim u veljači stopirao je napore za stabilizacijom teško narušenih odnosa između Kine i SAD-a, a koje zazivaju umjerene opcije obiju zemalja. Pentagon i Ured direktora Nacionalne obavještajne službe odbili su komentirati.

Curenje dokumenata klasificiranih kao strogo povjerljivih, postavlja nova pitanja o unutarnjoj sigurnosti Pentagona, piše Post.

Američka je Vlada u veljači obavijestila Kongres o nekoliko prethodnih upada kineskih špijunskih balona u američki zračni prostor, uključujući one u blizini Teksasa, Floride, Havaja i Guama. Ministarstvo obrane odbilo je komentirati prelet udarne grupe nosača.

Osim incidenata s kineskim balonima, dokumenti sadrže još čitav niz povjerljivih, sad u Washinghton postu javno objavljenih informacija. Tako se saznaje da prema procjeni Obrambene obavještajne agencije "pregovori o okončanju sukoba u Ukrajini nisu vjerojatni tijekom 2023. godine."

Datoteke uključuju i sažetke obavještajnih podataka o razgovorima na visokoj razini između svjetskih čelnika, kao i informacije o naprednoj satelitskoj tehnologiji koju Sjedinjene Države koriste za špijuniranje. U njima se navode i obavještajni podaci o saveznicima i protivnicima, uključujući Iran i Sjevernu Koreju, kao i Britaniju, Kanadu, Južnu Koreju i Izrael. Takvo curenje informacija imat će, procjenjuje se, dalekosežne implikacije za SAD i saveznike. Šteta se tek procjenjuje.

20. travanj 2024 02:31