StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBizarna situacija

Dok je Plenković odgovarao na pitanja novinara, sa zida je pala fotografija Franja Tuđmana: ‘Možemo li ovo popraviti?‘

Piše dv
11. travnja 2023. - 20:38

Predsjednik Zoran Milanović je ekspert za NATO, švedski mediji su mislili na njega, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković ironično komentirajući novinske napise o sebi kao potencijalnom kandidatu za novog šefa vojnog saveza. 

Dok je Plenković davao izjavu te odgovarao na pitanja novinara o navodima švedskih medija da je upravo on ozbiljan kandidat za glavnog tajnika NATO-a, dogodila se prilično neobična scena - sa zida u prostoriji u kojoj su se okupili novinari pala je velika fotografija Franje Tuđmana, javlja Jutarnji list.

Poznata fotografija prikazuje prvog hrvatskog predsjednika dok stoji za govornicom u Ujedinjenim narodima.

- Pa nije valjda? Možemo li ovo popraviti? - upitao je premijer nakon što je pala fotografija.

Odmah se u akciju ‘bacio‘ glasnogovornik HDZ-a Zoltan Kabok koji je pokušao pričvrstiti fotografiju.

Kako mu to nije uspjelo, on je do kraja premijerove presice pridržavao fotografiju.

- Kabok je sve riješio. Ovo je bio veliki izazov za njega pred ovoliko kamera - rekao je premijer pa nastavio davati izjavu novinarima.

‘Milanović je ekspert za NATO‘

"Milanović vam je ekspert za NATO. Ja sam sto posto uvjeren da su se Šveđani zabunili, da su mislili na njega. On je snažan zagovornik proširenja NATO-a", rekao je danas Plenković.

Aktualnom šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu istječe mandat 30. rujna ove godine i očekuje se da će ime njegova nasljednika biti poznato do samita NATO-a u srpnju. Švedski mediji naveli su Plenkovića kao jednog od potencijalnih kandidata za novog glavnog tajnika NATO-a.

"Nemoguće da nisu mislili na njega kad znaju koliko im je on pomogao i koliko je on prozapadno i transatlantski orijentiran zadnjih godinu dana", nastavio je Plenković u istom tonu i dodao da nije njegov posao demantirati "špekulacije ljudi koji su se sigurno zabunili".

Predsjednik, koji se prošle godine usprotivio ulasku Švedske i Finske u NATO kako bi privukao pozornost na situaciju u Bosni i Hercegovini, prije nekoliko dana je na napise švedskih medija rekao da premijer "živi za to da se negdje preparkira". Pritom je naglasio da mu je važno da se datum parlamentarnih izbora ne prilagođava premijerovim interesima i ambicijama.

No Plenković tvrdi da o biračima ovisi hoće li on ostati na trenutačnoj poziciji.

"Ako se netko vratio iz Bruxellesa...to je sad jedna teza koju oporba i dio medija ponavljaju. Osim mene i Stiera, tko je došao nazad umjesto da je ostao? Gdje su Picula i Borzan? Jesu li se vratili nazad? Nisu", rekao je Plenković. (Hina)

20. travanj 2024 12:28