StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPREKLINJALI GA MJESECIMA

Biden ostavio Kijev na cjedilu zbog straha od ruske odmazde: ‘‘Sivi orlovi‘ bi promijenili rat!‘

Piše Antonija Handabaka/JL
11. studenog 2022. - 09:56

Administracija demokratskog predsjednika Joea Bidena ipak neće dati Ukrajini bespilotne letjelice Grey Eagle MQ -1C.

Wall Street Journal objavio je tu ekskluzivnu vijest, podsjećajući da je odluka donesena usprkos višemjesečnim molbama iz Kijeva i zastupnicima iz Kongresa iz obje stranke koji su se zalagali za slanje moćnog oružja ukrajinskoj vojsci, piše Jutarnji.

Američko Ministarstvo obrane odbilo je poslati te dronove kako ne bi došlo do eskalacije sukoba na terenu te kako bi se signaliziralo Moskvi da SAD nije spreman slati oružje kojim Ukrajinci mogu zaprijetiti ciljevima unutar ruskog teritorija, otkrili su za WSJ neimenovani dužnosnici i druge osobe upoznate s detaljima odluke.

Još prije se izvještavalo o američkom nećkanju zbog straha da napredna američka tehnologija korištena u dronu ne padne u neprijateljske ruke, ali to, prema izvorima WSJ, nije bio primarni razlog za negativnu odluku.

Amerika je slanjem sustava HIMARS pomogla Ukrajincima da izvedu uspješne protuofenzive diljem zemlje, a Ukrajinci su se nadali da će dobiti i "sive orlove" te da će njima početi još uspješniju fazu ratovanja protiv Rusije.

No, nakon ove vijesti jasno je da se to neće dogoditi.

"Sivog orla" nazivaju još i "nebeskim ratnikom". Riječ je o izdanku drona MQ-1 Predator.

Prvi je put letio još 2004. godine, korišten je u Afganistanu, ali je otad unaprijeđen.

Iako su se turski dronovi Bayraktar masovno koristili u Ukrajini i pokazali se kao hit, stručnjaci smatraju da bi Grey Eagle prošao još bolje jer njime Ukrajina dobiva sustav ubojitijih sposobnosti od onih koje ima Bayraktar.

Grey Eagle ima precizniji radar i sustav elektroničkog ratovanja te može nositi dvostruko teže bombe. Može ponijeti najmanje četiri protuoklopna projektila Hellfire, što je vrlo sofisticirana i precizna raketa koja djeluje u svim terenskim uvjetima i u svako doba dana. Nezaobilazna je u naoružanju američkih jurišnih helikoptera, donosi Jutarnji.

Prema pisanju američkih medija, Grey Eagle može letjeti više od 27 sati i prelazi 2500 nautičkih milja. Osim na Bliskom istoku, korišten je i u subsaharskoj Africi.

Prema dostupnim specifikacijama, poboljšani kapacitet nosivosti mu je oko 360 kilograma, maksimalna brzina povećana je na 309 kilometara na sat, a leti na malo manje od 9000 metara visine.

25. travanj 2024 23:56