StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMisli na sebe - ugrozi druge

Beroš oštro na presici, otkrio sankcije za neprovjeravanje Covid potvrda: ‘Kazne će biti od 30.000 do 50.000 kuna. Kakve bi mjere, gospodo, trebale biti?!‘

Piše PSD
23. studenog 2021. - 13:41

Ministar zdravstva Vili Beroš sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je iznio najnovije podatke u situaciji u bolnici, cijepljenju, a govorio je i o subotnjem prosvjedu, prenosi Jutarnji.

"Kolega Ivić rekao je da je u Splitu preko 80% umrlih moglo biti spašeno da su se cijepili. Molim sve sugrađane, pogotovo starije, da shvate važnost cijepljenja. To je put izlaska iz ove epidemije, protiv koje se bori cijeli svijet, osim nekih", rekao je Beroš i dodao: "O tome ću kasnije, odnosno sada."

"Novi moto na subotnjim prosvjedima - misli na sebe, ugrozi druge. Misli na sebe, zarazi druge. Budite protiv, ali ponudite alternativu. Upravo ova vlada, sprečavajući restriktivnije mjere, ponudila je alternativu. Iskoristite je. Testiranje je način da spriječimo zarazu drugih. Mislite na druge. Nemojte izbjegavati primjenu epidemioloških mjera pa kucati na vrata preopterećenog zdravstvenog sustava. To je licemjerje!", rekao je Beroš.

"Znam da nisu bili samo ravnozemljaši, već su tamo bili i liječnici. Ti ljudi su izmanipulirani. Bili su na tim prosvjedima, oni se bore protiv svega. Rezultat je ugrožavanje zdravlja hrvatskog naroda. Zato ću reći sljedeće, shvatimo tu prozirnu tezu sada smo protiv mjera, a sutra ćemo prigovarati da je broj umrlih velik. Zbog ne pridržavanja mjera i negiranja cjepiva, ne korištenja testiranja koje je besplatno ugrožavamo živote drugih. To vam je prava teza. Dozvolite mi da budem subjektivan ispred zdravstvenog sustava, kolega Luetić - u HR postoje 2 paralelna svijeta. Svijet u kojem covid oduzima živote, svijet smrti, preopterećenog zdrav sustava, gdje se bolesnici bore za svaki udah. Svijet apsurda, lažnih proroka, koji obrću teze. Tko su ti ljudi? Infektolozi? Stručnjaci za medicinu? Ili političari općeg smjera i populisti koji koriste smrt naših sugrađana za promidžbu političkih stavova i dobivanje političkih poena. Povijest će suditi svima nama, i meni i njima. U trenutku kad se cijeli svijet bori, oni se bore protiv svega. U tom svijetu nije problem virus, nego mjere. A kakve bi one, gospodo, trebale biti? Koje mjere vi to predlažete?", rekao je oštro Beroš.

"Procijenili smo da je uvođenje covid potvrda najbolje u ovom trenutku. One su kompromis, omogućavaju ekonomske tijekove. To je poanta. Na taj način štitimo zdravlje građana, ali i našu ekonomiju. Molim konkretan razlog zašto se netko odbija testirati? Zahvat je besplatan, brz, bezbolan, neinvazivan. Tko to od nas želi prenijeti zarazu drugome? Za to se može odgovarati - i kazneno", rekao je.

"Nije potrebno u ovom trenutku testirati sve zdravstvene djelatnike jer cijepljeni puno manje prenose virus. U bolnicama se pridržavamo epidemioloških mjera, a postotak zaraženih u zdravstvenom sustavu iz tog razloga nije jako visok", kazao je ministar.

Rekao je kako svima onima koji misle da su zaraženi u bolnici mora reći da je vrijeme inkubacije od 4 do 15 dana.

"Oni mogu doći zaraženi u bolnicu i razviti simptome u sljedećih nekoliko dana. Ovo nije odmicanje krivice. Postupamo onako kako je struka rekla. Za sada ne mijenjamo strategiju kao što ju ne mijenja nitko u Europi. Molim stručnjake da se bave epidemijom", rekao je Beroš.

"One zemlje u Europi koje su ranije od nas uvele covid potvrde navode korisnost njihove upotrebe. One smanjuju širenje epidemije. Imamo potvrde, imamo mjere, a uskoro ćemo imati, vjerujem, i učinkovite lijekove", rekao je ministar.

"Ispitivanje u Škotskoj je pokazalo da kad dođu kući, oni koji su cijepljeni jednom dozom smanjuju širenje zaraze na ukućane za 30%, a zdravstveni radnici koji su cijepljeni s dvije doze smanjuju prijenos zaraze za 54% svojim ukućanima", dodao je Beroš.

"Cijepljeni se manje zaražavaju, manje obolijevanju težim oblicima bolesti i manje prenose virus drugima, pogotovo onima koji su cijepljeni. Ovo je apel medicinske struke, svih liječnika. Vjerujte struci, a ne nekim lažnim prorocima", zaključio je Beroš.

Nakon njega novinarima se obratio ministar Ivan Malenica koji je govorio o sankcijama za one koji ne budu provjeravali covid potvrde.

"Definirali smo odgovornu osobu u javnopravnim tijelima, koja će biti nadležna i odgovorna za provođenje sigurnosnih mjera. To znači da će provjeravati dokaze o cijepljenju, testiranju i preboljenju zarazne bolesti. Također smo naveli novčane kazne od 30 do 50 tisuća kuna za one koji krše mjere. Želimo da pandemija što prije prođe i da bude što manje zaraženih i umrlih", rekao je Malenica.

Nakon Malenice pred novinare je ponovo stao ministar Beroš koji je odgovarao na novinarska pitanja.

"Svi koji su pozitivni na brzim antigenskim testovima dobivaju poruku da se jave na PCR testove. Ukoliko su pozitivni, oni ulaze u statistiku. Trebali bi svi to napraviti. Trošimo velike novce na tu svrhu, ali je ona epidemiološki opravdana pa to činimo i dalje", rekao je Beroš.

"Apeliram na sve koji to ne rade dobro da se poprave. Mjere su tu da nas zaštite, da zaštite naše živote i trebalo bi ih provoditi. Zdravstvena struka sugerira opseg mjera. A na nekom drugom je da kontrolira provedbu. Mislim da se iz dana u dan i na tom planu poboljšava situacija", dodao je.

Novinari su ga pitali i o prijedlogu ministra obrazovanja Radovana Fuchsa da se onima koji se cijepe prvom dozom odmah omogući ulazak u škole, bez da moraju čekati 21 dan kako bi dobili covid potvrdu.

"Razgovarao sam s ministrom Fuchsom o prijedlogu, čini se vrlo zgodan i praktičan jer bi mnoge potaknuo na cijepljenje. Prezentirao sam to kolegi Capaku koji će odrediti je li to moguće. To se ipak kosi s osnovnim epidemiološkim postavkama. Moj odgovor je da će prije biti ne, nego da", rekao je Beroš.

Novinarka je Beroša pitala i o razlici u cijeni testiranja za zaposlenike javnih službi, i odnosu na one iz privatnog sektora, o čemu je pisao Jutarnji list.

"Nova sigurnosna mjera se odnosi na državne i javne zaposlenike kojima je država poslodavac. Država je ujednačila cijenu testiranja da se ne bi dogodilo da imamo neujednačene cijene. Kao ministar, želio sam urediti sustav za trenutnu važeću sigurnosnu mjeru", rekao je Beroš.

Novinari su ga pitali i za komentar na istupe predsjednika Zorana Milanovića.

"Ako govorimo iz aspekta zdravstvene struke, to ne stoji. S političkog stajališta to ne želim komentirati. Moj je primarni cilj obrana zdravlja građana", rekao je Beroš.

Pred novinare je zatim ponovno stao ministar Malenica koji je još malo pojašnjavao izmjene zakona.

"Izmjene isključivo idu u smjeru definiranja javnopravnih tijela, odgovornih osoba i njihovog poštivanja zakona. Za njih nismo planirali izmjene zakona", rekao je. Što se tiče Ureda predsjednika, rekao je kako je odgovornost na predstojniku Ureda predsjednika.

Što ako inspektori dođu pred Pantovčak i vojska ih ne pusti unutra, pitali su ga novinari.

"Ne mogu vjerovati da će si predsjednik ureda dopustiti da nadležna tijela ne kontroliraju provedbu zakona. To je apsurdno da imamo predsjednika koji javno poziva na nepoštivanje zakona", rekao je.

Malenica je rekao i kako bi predstojnik Ureda predsjednika, u slučaju da ne poštuje zakon, mogao biti kažnjen s 30.000 do 50.000 kuna.

Novinari su Malenicu pitali i treba li netko tražiti nadzor ravnateljice Uskoka zbog slučaja Žalac. Rekao je kako nadzor nad njenim radom provesti šefica DORH-a.

Je li Ured predsjednika eksteritorijalan, pitali su ga novinari.

"Mislim da ne", rekao je ministar. Na pitanje zvuči li mu ono što govori Milanović kao pozivanje na neposluh, rekao je kako mu je to što on radi apsurdno.

Malenica je najavio i da će izmjene Zakona sutra biti na Vladi, a onda i u Saboru.

30. rujan 2023 01:30