StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZ TJEDNA U TJEDAN ODE SKUTER JEDAN

Ako ste u izlasku popili koju, jeftinije je naručiti taksi ili uzeti sobu u hotelu, nego ugledati palicu prometnog policajca!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
28. studenog 2021. - 08:33

Otkad su na snazi nove odredbe Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama – a zbilo se to prije nešto više od dvije godine – pojam 'skupoća' poprimio je za sve vozače novu dimenziju. Ako govorimo samo o novcu, ono što se prije lakše riskiralo, postalo je za većinu zbog novih, rigoroznih novčanih kazni kockanje s (pre)velikim ulozima. Da ne spominjemo kockanje s ljudskim životima, svojim i tuđim, kad lakomisleno i pod gasom sjedamo za volan.

Tisuće kuna bačene u vjetar

Motiv za donošenje izmjena i dopuna zakona, uvijek će naglasiti zakonodavac, bila je briga za čovjeka. Naravno da ni punjenje državne kase tu nije zanemarivo, posebno s novim iznosima propisanima za kazne. Ono što je neosporno, jest da su omogućile 'oguliti' krivca tako da to neće lako zaboraviti (a vjerojatno ni otplatiti). Zato valja podsjetiti na njihovu rigoroznost sve one zaboravne; a ima ih, vidljivo je iz niza izvješća policije, koja se redovno objavljuju u medijima.

Tako na tjednoj bazi pratimo 'rekordere' koji plaćaju enormne novčane kazne zato što su, primjerice, popili tri velike pive: nedavno je tako izrečena novčana kazna od 16.080 kuna 34-godišnjem vozaču motocikla, koji je zaustavljen prilikom redovne kontrole prometa u Metkoviću. Utvrđeno je da je upravljao motociklom prije stjecanja prava na upravljanje, kao i pod utjecajem alkohola od 1,09 g/kg (tri velike pive ili šest rakija, op. a. – lako se može izračunati na kalkulatoru dostupnom na internetu). Također je utvrđeno da kod sebe nije posjedovao prometnu dozvolu kao ni osobnu iskaznicu. Izdana mu je i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom 'A' kategorije u trajanju od pet mjeseci, a kazna koju će morati 'iskešati' u protuvrijednosti je novog skutera.

Tu je i 49-godišnjak koji je kao 'rekorder tjedna' zaustavljen u Zatonu u teretnom vozilu, kojemu je izmjerena koncentracija alkohola od 1,60 g/kg. Vozač je isključen iz prometa, te mu je izdan prekršajni nalog u iznosu od 10 tisuća kuna, kao i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima 'C' kategorije u trajanju od tri mjeseca.

Prije toga je kao rekorder tjedna zaustavljen 37-godišnjak u osobnom vozilu u Pločama, s koncentracijom alkohola od 1,64 g/kg. I on je isključen iz prometa, a utvrđeno je i da kod sebe nije imao vozačku dozvolu. Vozač je prekršajno sankcioniran novčanom kaznom od 10.800 kuna i tromjesečnom zabranom upravljanja vozilima B kategorije.

Čitajući ovakve vijesti, čovjek se naprosto mora prisjetiti kako izgleda 10.000 kuna na hrpi i što se sve za njih može kupiti. Ovako su 'bačene u vjetar', umjesto da su glavni akteri, nakon što su zavrnuli tri runde u lokalnoj kafani, pozvali taksi i za pedeset ili sto kuna otišli doma. Ako su predaleko od doma, mogli su uzeti sobu u najskupljem hotelu s punim pansionom i welnessom – manje bi platili za jednu noć.

image
Josko Supic/Cropix

Sankcioniranje najtežih prekršaja

- Ova Policijska uprava nadzor cestovnog prometa planira i provodi sukladno aktualnoj prometnoj problematici, što znači da se kod planiranja nadzora u obzir uzima analiza mjesta na kojima se najčešće događaju prometne nesreće i uzroka koji dovode do takvih prometnih nesreća – odgovorili su na naš upit o redovnim kontrolama prometa iz PU dubrovačko-neretvanske. Naglasili su da se posljednjih nekoliko godina u okviru nadzora prometa posebna pažnja pridaje sankcioniranju najtežih prometnih prekršaja za koje se pokazalo da najčešće dovode do prometnih nesreća.

- Ti se prekršaji kolokvijalno zovu četiri ubojice u prometu i tu spadaju prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisna brzina i nezakonito korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom. Policija nadzore u prometu vrlo često medijski najavljuje upravo kako bi se i na taj način skrenula pažnja na navedene prekršaje i pokušalo ih se prevenirati – ističu iz dubrovačke policije.

- Kada su u pitanju prometni prekršaji, važno je naglasiti da policija nikako nema za cilj represivno djelovati prema građanima, upravo suprotno - cilj policije je upozoravati na prometne prekršaje, prevenirati ih i na taj način spriječiti prometne nesreće i stradavanja u njima – ističu. - Osim toga, ova Policijska uprava medijski objavljuje i tjednu prometnu statistiku u sklopu kojeg se objavljuju i najviše izrečena novčana kazna za prometne prekršaje, a sve kako bi se i na taj način podigla razina svijesti o što sigurnijem sudjelovanju i ponašanju u prometu.

Na naše pitanje postoji li korelacija između tzv. 'tjednih rekordera' sankcioniranih za pojedine prometne prekršaje s određenim teritorijalnim područjem ili gradom, iz policije naglašavaju da ne postoji te da se prometni prekršaji, pa i najteži, po njihovoj statistici, događaju na svim prometnicama naše županije.

- Visine kazni za prometne prekršaje koji se odnose na upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola propisane su člankom 199. Zakona o sigurnosti prometa na cestama: Novčanom kaznom u iznosu od 700,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač vozila kategorije C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE i H, instruktor vožnje, mladi vozač (vozač motornog vozila u dobi do navršenih 24 godine života koji posjeduje vozačku dozvolu izdanu na teritoriju Republike Hrvatske), kao i vozač vozila B kategorije kada upravlja vozilom u profesionalne svrhe (taksisti, vozači hitne pomoći, vozači u tvrtkama i tijelima državne vlasti itd.) koji ne smiju upravljati na cesti niti početi upravljati vozilom ako u krvi imaju alkohola do 0,50 g/kg, odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka. Smatra se da je vozač počeo upravljati vozilom ako je pokrenuo vozilo s mjesta.

Negativni bodovi

- Novčanom kaznom u iznosu od 3.000 do 5.000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 do 1,00 g/kg odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka. Iznosom od 5.000 do 15.000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,00 do 1,50 g/kg odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka. Novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 do 20.000.00 kuna ili kaznom zatvora u trajanju do 60 dana kaznit će se za prekršaj vozač i instruktor vožnje ako u krvi ima alkohola iznad 1,50 g/kg odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka. Kaznom u iznosu od 500 kuna kaznit će se za prekršaj vozač bicikla i zaprežnog vozila ako u krvi ima alkohola iznad 0,50 g/kg odnosno odgovarajući iznos miligrama u litri izdahnutog zraka – podsjećaju iz policije. - Pored navedenih novčanih kazni, člankom 199. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, za pojedine prekršaje upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, propisano je i izricanje zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom, te upisivanje negativnih prekršajnih bodova ako je pravomoćnom odlukom o prekršaju proglašen krivim za određeni prekršaj.

- Člankom 286. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano je da će se mladom vozaču koji je u razdoblju od dvije godine prikupio 9 negativnih prekršajnih bodova rješenjem ukinuti i oduzeti vozačka dozvola, a ostalim vozačima koji su u razdoblju od dvije godine prikupili 12 negativnih prekršajnih bodova, također će se rješenjem ukinuti i oduzeti vozačka dozvola. Negativni prekršajni bodovi brišu iz evidencije nakon proteka dvije godine od dana pravomoćnosti odluke o prekršaju na temelju kojeg su upisani – pojašnjavaju za one koji su zaboravili ova pravila.

- Cilj ovako drakonskih novčanih kazni nikako nije punjenje državnog proračuna, kako se to često zna tumačiti, već prevencija, odnosno sprječavanje stradavanja u prometu – naglašavaju na kraju.

Upotreba mobitela u vožnji kažnjava se s 1000 kuna. Isto toliko 'košta' vožnja bez pojasa

Ako volite popiti i trebate prijevoz, pozovite taksi!
Za vožnju pod utjecajem alkohola kazne su sljedeće: za 0,5-1 promila 3.000 – 5.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 3 mjeseca za drugi takav prekršaj, a najmanje na 6 mjeseci za svaki sljedeći, te 3 negativna boda; za 1-1,5 promila 5.000 – 15.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 9 mjeseci za svaki sljedeći, te 4 negativna boda; za više od 1,5 promila ili pod utjecajem droga i lijekova 10.000 – 20.000 kuna, oduzimanje vozačke najmanje na 6 mjeseci za drugi takav prekršaj, a najmanje na 12 mjeseci za svaki sljedeći, te 6 negativnih bodova.

19. travanj 2024 11:43