StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZGLAĐEN NESPORAZUM

Akademik Davorin Rudolf: Hvala gradonačelniku Frankoviću na pozivu u Grad. Čim dođem do Dubrovnika, poći ćemo na Žarkovicu odakle su izbezumljeni luđaci „maljutkama“ tukli po gordim zidinama Grada

Piše dv
6. prosinca 2021. - 10:35

Akademik Davorin Rudolf uputio je Dubrovačkom pismo u kojem se osvrće na 30. obljetnicu herojske obrane Dubrovnika:

- Najprije, kao građanin želim Dubrovčanima još jednom izraziti zahvalnost što su 6. prosinca 1991. obranili svoj grad, onako kako umiju junaci zaljubljeni u svoju obitelj, svoj dom, grad i domovinu, vazda kada nasrne nekakav poremećeni grubijan. Grad je bio s kopna blokiran, tjednima raketiran, tamo neka budaletina iz Trebinja bila vam je poručila da će svjetsku povijesnu baštinu, starinu Dubrovnik, najprije razorit, a onda ga sagraditi još starijega! Građani Hrvatske su s divljenjem govorili o vama, čuvarima hrvatske Atene i pjevačima zlatne slobode! U ono tegobno vrijeme, kada je gotovo trećina Hrvatske bila okupirana, vi ste nam vratili nadu! Ministrima Ivanu Cifriću, Peri Kristi i meni sudbina je podarila sreću da smo, eto, u tome vašemu herojskome vremenu bili dio vas - navodi akademik Rudolf i prisjeća se događaja tog crnog petka, na blagdan svetog Nikole:

- Šestoga uvečer, sedmoga i osmog prosinca 1991., u hotelu Argentini, nazvao me iz Rima telefonski talijanski predsjednik Cossiga i ponudio pomoć u gašenju požara, iz Londona Ivo Pogorelić, Margaret Thatcher, iz Beča Alois Mock, ogorčeni da se netko usudio granatirati Dubrovnik! - navodi Davorin Rudolf i zahvaljuje gradonačelniku Matu Frankoviću na poziv da skupa s Dubrovčanima obilježi u Gradu tridesetu godišnjicu herojske obrane:

- Zahvalio sam vašemu gradonačelniku na lijepim riječima. Pozvao sam ga na ćakulu i kavu u zavod Hrvatske akademije znanosti i umjetnost u Splitu. Bit će mi drag gost. A kad se meni pruži prilika i naiđem u vaš grad, poći ćemo na Žarkovicu odakle su izbezumljeni luđaci „maljutkama“ tukli po gordim zidinama Grada - stoji u zaključku akademikova pisma, napisanog s posvetom Dubrovčanima danas, na Dan svetoga Nikole, 6. prosinca 2021.

19. travanj 2024 02:35