StoryEditorOCM
Crna kronikaRATNI ZLOČIN: UHIĆENJE NA GP KARASOVIĆI

Uhićeni Čedomir Borojević prebačen u zatvor Bilice

20. ožujka 2017. - 12:51

Temeljem međunarodne tjeralice i potrage koju je PU šibensko-kninska raspisala zbog počinjenog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, na GP Karasovići uhićen je, pri pokušaju ulaska u Hrvatsku, bivši oficir bivše JNA Čedomir Borojević (54). Borojević je uhićen još u četvrtak 16.ožujka, a državljanin je Republike Crne Gore i Republike Hrvatske. Kratko po uhićenju prebačen je u pritvor PU splitsko- dalmatinske, da bi mu nakon saslušanja u nadležnom Državnom odvjetništvu, sudac istrage Županijskog suda u Splitu odredio mu je zbog opasnosti od bijega istražni zatvor te je prepraćen u splitski zatvor Bilice. Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je naložilo istragu, ali je uhićeniku utvrđena i mogućnost obrane sa slobode ako plati jamčevinu od 300 tisuća kuna.

Inače, umirovljeni kapetan bojnog broda bivše JNA Čedomir Borojević se sumnjiči da je tijekom Domovinskog rata počinio ratni zločin, odnosno da je tijekom žestokog napada JNA na Šibenik u periodu 16.- 18. rujna 1991. godine kao zapovjednik 20. Graničnog mornaričkog diviziona 8. Vojnopomorskog sektora JNA prenosio zapovijedi posadi patrolnog čamca za "napad na Šibenik bez izbora ciljeva, paljbom iz svog raspoloživog oružja po civilnim objektima i civilima" a sve s ciljem zastrašivanja i zauzimanja grada.

Poslušavši njegove naredbe, iz bojnog broda je otvorena paljba iz teških strojnica kalibra 20 mm i topova Bofors kalibra 40 mm, zbog čega su ugroženi životi građana Šibenika te su nastala znatna materijalna oštećenja stambenih i gospodarskih objekata na širem području Šibenika.

19. travanj 2024 18:18