StoryEditorOCM
Crna kronikastrašan zločin

Ubojica djeteta u Zagrebu dan ranije je u kafiću najavio što planira učiniti? Susjed tvrdi da se opijao danima: ‘Nisu ga shvatili ozbiljno jer ‘takvi su kad popiju‘‘

Piše DV/Marin Dešković/ JL
7. siječnja 2023. - 08:09

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić pokrenut će ispitni postupak kako bi se analiziralo jesu li u slučaju brutalnog ubojstva 1,5-godišnjeg djeteta u zagrebačkom naselju Kozari put te pokušaja ubojstva 42-godišnje djetetove majke zakazale institucije, piše Jutarnji list.

Potpuno rastrojen, već prije osuđivani kriminalac i obiteljski nasilnik Goran Knežević, kao što je poznato, u večernjim satima u srijedu došao je do kuće svoje bivše nevjenčane supruge te nakon svađe nju i njezino malo dijete napao sjekirom. Zadao im je teške ozljede od kojih je dijete preminulo, a majka završila u kritičnom stanju.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

Knežević se nakon kratkog bijega, u kojem je najprije automobilom izazvao dva sudara, a zatim sletio s ceste, počinio samoubojstvo bacivši se pod kotače jurećeg kamiona na autocesti A3. Nakon što su u četvrtak iz KB-a Dubrava dolazile zabrinjavajuće vijesti o stanju teško ozlijeđene majke za čiji su se život borili kirurzi, jučer joj se stanje ipak stabiliziralo te, prema izjavama liječnika, više nije bila u životnoj opasnosti.

Postupak nadzora koji slijedi, prema svemu sudeći, bit će složen jer je postupanja i policije i Centra za socijalnu skrb u slučaju Kneževića i njegove bivše supruge, koliko smo uspjeli rekonstruirati, bilo više.

Policija je na konferenciji za novinare izvijestila da su i Knežević i njegova bivša supruga bili u tretmanu Centra za socijalnu skrb. Kako smo uspjeli rekonstruirati, prijave ili, pak, naznake prijava jednoga bivšeg supružnika drugom događale su se naizmjenično. Sukladno zakonu, policija je Kneževića zbog tih prijava procesuirala tri puta, najprije prekršajno, a zatim i kazneno.

Međusobne optužbe

Najprije je 2016. policija protiv Kneževića pokrenula prekršajni postupak zbog obiteljskog nasilja. Godinu dana poslije, 2017., ponovno je prijavljen, ovaj put kazneno, zbog prijetnje na štetu nevjenčane supruge te ga je policija predala pritvorskom nadzorniku, što znači da ga policija nije pustila da se u predstojećem postupku brani sa slobode. Godinu dana poslije, 2018., Knežević je zbog prijetnje prijavio svoju nevjenčanu suprugu, no ubrzo je prijavu povukao.

image


Kozari putevi

Zeljko Puhovski/Cropix

Dvije godine poslije, krajem srpnja 2020., nevjenčana supruga ponovno je prijavila Kneževića zbog dva kaznena djela: prijetnje i povreda djetetovih prava. Temeljem tih prijava policija ga je uhitila te je i tada predan pritvorskom nadzorniku. Upravo zbog tih optužbi sud je Kneževiću izdao mjeru zabrane prilaska nevjenčanoj supruzi i njezinoj djeci, koja je trajala od sredine prosinca 2020. do ožujka 2021. kada je ukinuta.

Knežević je, koliko je poznato, tu mjeru poštivao. Nismo uspjeli doznati je li u tom postupku osuđen ili oslobođen. Premda više nije bilo kaznenih prijava, u kolovozu prošle godine Centar za socijalnu skrb izvijestio je policiju kako postoje naznake da su oboje bivših supružnika zaprijetili jedno drugom, no oboje su izjavili da prijetnji nije bilo. Sve do kobne srijede navečer.

Ukinute mjere

Dan nakon stravičnog zločina susjedi, koji su i dalje u šoku, rekli su nam da je među njima "uvijek bilo svađa". Štoviše, posvađali su se i prethodni dan, u utorak, no susjedi to nisu prijavili policiji jer su, kažu, "navikli". Iako je Knežević bio otac srednjeg od troje djece D. P. te nevjenčani suprug, kažu da je redovito dolazio, a živio je samo nekoliko kuća dalje.

image
Zeljko Puhovski/Cropix

- Odjednom su se pojavila brojna policijska kola i dva vozila Hitne pomoći. Čuo sam prije neku svađu na cesti, ali to je kod nas uobičajeno, nismo niti pomislili da bi se moglo ovakvo što dogoditi. Evo, sad mi suze idu na oči kad shvaćam što se dogodilo. Da sam to barem mogao ikako spriječiti - rekao nam je jedan od susjeda.

Drugi nam, pak, kažu da je Knežević bio osuđivan zbog nasilja i imovinskih delikata, ali se uglavnom ponašao normalno. Ipak, navodno se opijao danima te je u jednom lokalnom kafiću najavio što će učiniti, no nisu ga shvatili ozbiljno jer "takvi su kad popiju".

Noću je nosio sunčane naočale i vikao na mobitel

Posljednje sate uoči krvavog pohoda Goran je proveo u kafiću na Kozari putevima. Supruga vlasnika, koja nas je zamolila da ne navodimo podatke, kaže kako je tamo rijetko zalazio, najviše dva do triput godišnje.

- Te večeri bio je jako nervozan. Ja sam samo prošla i vidjela sam da nosi sunčane naočale. Uvijek ih je nosio, i po danu i po noći. Šetao je kafićem, razgovarao je s nekim mobitelom, vidjelo se da je ljut, ali nisam shvatila zašto - rekla nam je.

Kaže kako žrtvu D. P. poznaje od ranije, no nitko ne zna zašto je točno došlo do sukoba.

18. travanj 2024 22:57