StoryEditorOCM
Crna kronikaBRUTALNO ZLOSTAVLJANJE!

Silovali ga u zatvoru, sada traži 900.000 kuna odštete: U sobi 113 dogodio se nezamisliv horor

Piše Dušan Miljuš/JL
11. veljače 2022. - 13:55

Bivši zatvorenik M. N. koji je bio smješten u Bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu, uputio je putem svoje zastupnice, odvjetnice Lidije Horvat, dopis DORH-u, odnosno spomenutoj ustanovi, u kojem traži 900.000 kuna na ime naknade za nematerijalnu štetu.

Bivši zatvorenik u dopisu koji je uputila njegova zastupnica 2. siječnja ove godine traži očitovanje nadležnog liječnika bolnice, ali i da im se dostavi preslika zdravstvenog kartona. U tom dopisu bivši zatvorenik tvrdi da je trpio povrede prava na zdravstvenu zaštitu, povrede prava osobnosti te povrede zabrane mučenja, nečovječnog postupanja tijekom izdržavanja kazne zatvora u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu uslijed propuštanja nadzora i zaštite osoba sa strane pravosudnih policajaca u Zagrebu.

Iznos koji bivši zatvorenik traži ukupna je svota za nanesene fizičke i psihičke boli, smanjenje životnih aktivnosti, pretrpljenog straha i pretrpljenih fizičkih boli i povrede dostojanstva, piše Jutarnji list. 

Brutalno iživljavanje

- Tebe ću zadnjeg zaklati i pobiti ako mi ne platiš. Gledat ćeš to. Majčinu glavu ćeš dobiti u kutiji raskomadanu - govorio je M.G. (28) svojoj žrtvi vršnjaku M. N. pokazujući na natpis na kutiji cigareta Marlbora na stolu na kojoj je pisalo 'Živite zbog onih koji su vam najmiliji'. Potom ga je udario u natkoljenicu, nakon čega je jedan od zatvorenika pozvao u pomoć djelatnike policije.

Ono što je uslijedio tog 14. veljače prije tri godine u sobi 113 zatvorske bolnice na Svetošimunskoj bio je za M. N. pravi horor je ga je M. G., nakon prethodnih prijetnji i utjeranog straha, natjerao da pije sakupljenu mokraću iz čaše i jede izmet, a što je prestravljeni mladić od straha i učinio. Uslijedio je niz udaraca potom šakama po glavi, da bi ga s ciljem zadovoljenja spolnog nagona, bacio na krevet i silovao. Agonija je okončana tek nakon još jednog silovanja, kada se još jedan zatvorenik, po nalogu i iz straha od M. G., seksualno nad njime iživio.

Presuda pravomoćnaUslijedila je istraga i sudski postupak, a tijekom suđenja ispitan je niz svjedoka kao i žrtva u čiji je iskaz sud u cijelosti povjerovao. Saslušani su i vještaci psihijatri, kao i liječnici zatvorske bolnice kojima se maltretirani zatvorenik obratio za pomoć i koji su ga pregledali. A vještačeći optuženog, vještak je utvrdio da je u vrijeme kaznenog djela bio bitno smanjeno ubrojiv. M. G. je pred kraj suđenja i priznao počinjenje kaznenog djela, a 21. listopada prošle godine nepravomoćno o osuđen na četiri i pol godine zatvora, Jutarnji list.,

Presuda je u međuvremenu postala pravomoćna. Kazneno djelo na štetu M. N. počinio je tijekom služenja kazne od više od sedam godina zatvora zbog silovanja. Odvjetnica Lidija Horvat jučer nam je rekla kako još nije dobila odgovor DORH-a na njihov prijedlog za mirnim rješenjem spora i najvjerojatnije će navedeni iznos morati potraživati u sudskom postupku.

19. travanj 2024 17:28