StoryEditorOCM
Crna kronikaMasakr u školi

Policija identificirala napadačicu, objavljena i snimka pucnjave: Imala je manifest napada i kartu zgrade

Piše SIlvija Novak/JL
28. ožujka 2023. - 06:59

Šestero ljudi, među kojima troje djece, ubijeno je u pucnjavi u privatnoj školi u američkom Nashvilleu, piše Jutarnji list.

Incident se dogodio u katoličkoj osnovnoj školi na periferiji grada, a prema sadašnjim informacijama, pucala je 28-godišnja žena i to iz jurišnih pušaka. Napadačica je ubila troje djece i troje odraslih prije nego što ju je policija ustrijelila.

‘Ne znamo tko je ona. Čini se da je vrlo mlada‘, rekao je Don Aarons, glasnogovornik gradske policije Nashvillea na tiskovnoj konferenciji ranije tijekom dana.

Kasnije su se pojavile informacije da se radi o bivšoj učenici škole, a kasnije popodne objavljeno je i ime ubojice. Riječ je o Audrey Elizabeth Hale. Policija je objavila da imaju informacije kako je jedno vrijeme pohađala tu školu, a dodali su i kako se izjašnjavala kao transrodna osoba.

Policija je pronašla pismo i kartu povezanu s pucnjavom u školi Covenant, rekao je šef policijske uprave Metro Nashville John Drake.

"Imamo manifest, imamo neke spise koje analiziramo, a koji se odnose na današnji datum", rekao je Drake na konferenciji za novinare u ponedjeljak poslijepodne. "Imamo kartu nacrtano kako se sve ovo trebalo odvijati."

Dodao je da je škola bila jedina lokacija na kojoj je napadačica pucala.

Sva ubijena djeca bila su u dobi od devet godina. Stradalo je i troje zaposlenika škole u dobi od 60 i 61 godine.

Nešto prije 10:13 sati po lokalnom vremenu, napadačica je ušla u školu kroz sporedna vrata, popela se na drugi kat i počela pucati. Malom školom upravlja crkva i ne zapošljava zaštitarsku službu.

Policija je stigla na mjesto događaja i čula pucnjeve s 2. kata. Do 10:27 napadačica je bila ubijena. Bila je naoružana s dvije automatske puške i pištoljem. Roditeljima je rečeno da dođu po djecu u obližnju crkvu.

‘Znam da je ovo vjerojatno najgori dan u svačijem životu. Ne mogu vam opisati koliko suosjećamo s vama‘, čulo se kako policajac govori roditeljima dok su u crkvi čekali novosti. Stanari koji žive u blizini škole gledali su kako roditelji mahnito jure prema školi kako bi pronašli svoju djecu.

‘Svi smo prestravljeni kao i roditelji. Ne šaljete svoje dijete u školu misleći da će biti aktivna pucnjava, pogotovo na ovom području. I sam sam roditelj i kad čujemo da se dogodilo ovako nešto... Stvarno porazno‘, kazala je za Daily Mail Lisa Debusk koja živi nedaleko škole.

Školu, u kojoj radi 30-ak djelatnika, pohađa oko 210 učenika. Mnogi od tih učenika danas su viđeni kako trče iz zgrade u školskim uniformama nakon što je počela pucnjava. Druge škole u tom području zatvorene su iz predostrožnosti, ali ne smatra se da postoji dodatna prijetnja.

image
AFP

Senatorica Tennesseeja Marsha Blackburn među prvima je izrazila sućut: ‘Chuck i ja smo slomljeni zbog pucnjave u školi Covenant u Nashvilleu. Moj ured je u kontaktu sa saveznim, državnim i lokalnim dužnosnicima i spremni smo pomoći. Hvala osobama koje su prve reagirale na licu mjesta. Molimo vas da nam se pridružite u molitvi za one koji su pogođeni‘, kazala je.

Inače, senatorica Marsha Blackburn našla se na udaru žestokih kritika jer je National Rifle Association ili NRA (najveće američko udruženje vlasnika oružja) doniralo više od milijun dolara njezinoj kampanji.

Senator Bill Haggerty napisao je na Twitteru: ‘Utučen sam i slomljenog srca zbog tragičnih vijesti iz škole Covenant. Zahvalan sam policijskim snagama i onima koji su prvi reagirali na njihovim herojskim postupcima.‘

Guverner Tennesseeja Bill Lee je također na Twitteru: ‘Pomno pratim tragičnu situaciju u Covenantu...dok nastavljamo odgovarati, pridružite nam se u molitvi za školu i zajednicu u Nashvilleu.‘

O pucnjavi se oglasio i predsjednik Joe Biden: "To je bolesno", rekao je Biden o tragediji i događaj nazvao "najgorom noćnom morom svake obitelji". "Moramo učiniti više da zaustavimo oružano nasilje", rekao je Biden. "Razdire naše zajednice i kida samu dušu ove nacije."

Pozvao je na više akcija protiv oružanog nasilja: "Ponovno pozivam Kongres da usvoji zabranu nošenja jurišnog oružja koju sam predložio", rekao je Biden. “Krajnje je vrijeme.”

Prva dama Jill Biden, govoreći na konferenciji Nacionalne lige gradova u ponedjeljak, rekla je okupljenima: ‘Upravo smo saznali za još jednu pucnjavu u Tennesseeju - pucnjavu u školi. Stvarno sam bez riječi. Naša djeca zaslužuju bolje. Stojimo uz Nashville u molitvi.‘

25. travanj 2024 19:13