StoryEditorOCM
Crna kronikaraspetljava se klupko

Bivša meksička misica uhićena u Hrvatskoj zbog krađe ‘teške‘ 1,6 milijuna eura, detalji priče vrlo su zanimljivi: s partnerom je večerala u prestižnom restoranu, u gluho doba noći krenuli su u akciju...

Piše DV/Portal SD
22. srpnja 2022. - 15:00

Hrvatska policija je na graničnom prijelazu Karasovići s Crnom Gorom, uhitila dvije osobe osumnjičene u Španjolskoj za krađu 45 butelja vina vrijednih nevjerojatnih 1,6 milijuna eura! Riječ je o bivšoj meksičkoj kraljici ljepote Priscili Lari Guevari (28) i njezinom partneru, rumunjsko-nizozemskom državljaninu Constantinu Gabrielu Dumitru (47). Uhićena Priscila svojedobno je sudjelovala na izboru za miss svijeta.

Za njima je Španjolska raspisala europski uhidbeni nalog, a pljačka skupocjenog vina izvedena je još u listopadu prošle godine u Atriju, jednom od najcjenjenijih španjolskih restorana u gradu Caceresu.

Meksička državljanka Priscila je prije devet mjeseci ušla u hotel u Caceresu te na recepciji unajmila sobu prijavivši se s lažnom švicarskom putovnicom na ime Mirka Golubić. U prestižnom restoranu hotela, koji ima dvije Michelinove zvjezdice, rezervirala je mjesto za večeru za sebe i svog partnera Constantina. Nakon večere su, na poziv domaćina, oboje otišli u razgledanje vinskog podruma. Ugledni restoran u hotelu je običavao svojim gostima pokazati podrum u kojem je najskuplje vino bila boca Chateau d’Yquem iz 1806. godine procijenjena na 310.000 eura.

Španjolski El Pais piše kako je par nakon obilaska vinskog podruma otišao u sobu, a zatim je Priscila u 1.30 sati u noći zamolila recepcionara da joj pripremi nešto za jelo jer je restoran bio zatvoren. Dok je on pripremao desert u kuhinji, Constantin je sišao iz sobe i magnetnom karticom otvorio vrata vinskog podruma te za desetak minuta pokrao 45 boca vina. Odnio ih je u tri ruksaka, a boce obložio hotelskim ručnicima i plahtama da se ne bi razbile ili stvarale buku.

U zoru, u 5.30 sati par se odjavio iz hotela i mirno otišao. Osoblje hotela je tek sedam sati kasnije primijetilo nestanak 38 raritetnih boca vina Romanee Conti i sedam boca Chateau d’Yquem iz 19. stoljeća. 

„Te su boce dio moje osobne povijesti, povijesti Atrija, ali i Caceresa, njegovih građana, svih zaljubljenika u svijet vina, izjavio je poznati chef restorana Toño Pérez.

Policija je pregledavajući snimke nadzornih kamera uočila muškarca i ženu čija su lica bila prekrivena maskama za zaštitu od koronavirusa i sunčanim naočalama, a žena je imala i periku. Trebalo je tri mjeseca dok su ih identificirali. Kasnije je otkriveno da su posjetili restoran i tri puta prije pljačke kako bi dobro proučili mjesto.

Hrvatska policija je potvrdila uhićenje dvoje stranih državljana koji su u ponedjeljak uhapšeni prilikom dolaska iz Crne Gore, no nisu iznosili pojedinosti dok je španjolska policija, koja je otkrila identitet osumnjičenih, održala konferenciju za medije u Caceresu. 

Oni očekuju njihovo izručenje u Španjolsku kroz idućih desetak dana.

Za Constantinom se i prije toga tragalo zbog dva slična slučaja krađe u Madridu, gdje su prije živjeli. Zemlju su napustili nekoliko dana nakon što su počinili pljačku. U međuvremenu se utvrdilo da su bili u Rumunjskoj u siječnju 2022., gdje je Constantin produžio putovnicu. Također su otkrili da je uhićen zbog krađe boca vina u duty freeu na ženevskoj zračnoj luci.

Osumnjičeni par je također boravio u Francuskoj, Belgiji, Nizozemskoj i Njemačkoj, a prošli tjedan locirani su na graničnom prijelazu iz Slovenije u Hrvatsku. Sudac istražnog suda u Caceresu odmah je izdao europski uhidbeni nalog.

Španjolski istražitelji nisu otkrili gdje su završile skupocjene boce vina i tko ih je od njih kupio.       

- Nemamo saznanja da se potencijalni kupac, ili eventualni suradnik osumnjičenih, nalazi u Hrvatskoj, Crnoj Gori ili Sloveniji – izjavila je policija u Madridu.

 

19. travanj 2024 16:10