StoryEditorOCM
VaterpoloSVJETSKI KUP

Nama je igrao i remi. Na kraju nismo bili pravi, nismo imali niti jednog super raspoloženog igrača, a Mađarska je imala ...

Piše Tonči Vlašić
14. ožujka 2023. - 21:13

Hrvatska je poražena od Mađarske s 13:10 u predzadnjoj utakmici zagrebačkog turnira, te ne ide na Superfinale Svjetskog kupa, koje se igra u Los Angelesu. Kažu, to je to bez obzira na rezultat posljednje utakmice na Savi između Italije i SAD-a. Italija uoči ogleda s SAD-om ima sve četiri pobjede, a Amerikanci tri pobjede i jedan poraz.

Hrvatska i Mađarska su nastup zaključile s po tri pobjede i dva poraza. Ako izgubi od Italije, i SAD će imati isto kao i Hrvatska i Mađarska. Zar se tad ne gleda tko je tko u tom krugu?  Amerikanci imaju najbolju pogodak razliku - plus 4, naši minus 1, a Mađari minus 3. Tko onda ide na završni turnir, ako idu dvije najbolje reprezentacije turnira i SAD, koja kao domaćin ima osiguran nastup u Superfinalu. Prva Italija i četvrta Mađarska!?

Kažu, kad je krug sa SAD-om, tad kao da ga nema. Čudna neka ‘matematika‘ svjetske vaterpolo organizacije! Mađari su jučer nakon poraza od SAD-a sa 6 razlike odmah istaknuli kako im igra bilo koja pobjeda protiv domaćina. Zašto smo se onda mi mučili dobiti te Amerikance, kad smo se mogli odmarat za druge utakmice, a što su napravili Mađari.

Ali, tako je, kako je, znali smo i mi uoči zadnje utakmice što nam treba za prolaz. Nama je igrao i remi. Na kraju nismo bili pravi, nismo imali niti jednog super raspoloženog igrača, a Mađarska ih je imala dvojicu. Jedan je  vratar Márton Lévai. Kad su naši prvi put izašli iz minusa, od 6:10 došli do izjednačenja, on je zaključao svoja vrata i više nije primio pogodak. S druge strane naši nisu imali rješenja u obrani za Gerga Zalankija, nisu ni prije završnice u kojoj je Mađarska napravila 3:0 i osigurala pobjedu. Postigao je dvanaesti pogodak, a prije toga još šest! Ukupno sedam!

Ivica Tucak, naš izbornik, mijenjao je vratara u trećoj četvrtini. Pri rezultatu 6:9 izvukao je Marka Bijača, ušao je Toni Popadić. Zalanki je svojim šestim pogotkom odveo Mađarsku drugi put do plus četiri (6:10, prvi put su tu prednost imali u drugoj četvrtini – 1:5). Mađarska se više nego dobro branila s igračem manje...

Uglavnom, poraz naših od Mađara, koji su došli u Zagreb bez svog najboljeg igrača Denesa Varge. Poraženi smo i od Italije u utakmici u kojoj smo u zadnju četvrtinu ušli s pet pogodaka prednosti, a tih zadnjih osam minuta igre izgubili sa 7:1. Dobili smo SAD na startu, te dvije najslabije reprezentacije turnira, Japan i Francusku.

Nismo bili kao u završnici Europskog prvenstva, kojem smo bili također domaćini, tad u Splitu, a gdje smo otišli do kraja. Ovaj domaći zadatak nismo uspješno odradili, te nas neće biti na Superfinalu Svjetskog kupa.

P.S. Italija je na kraju dobila SAD sa 16:10.

20. travanj 2024 07:13