StoryEditorOCM
TenisNOVI PODVIG |

NEMA PREDAJE Ante Kolunđija nastupio na turniru tenisača u kolicima na splitskim Firulama

Piše Tonči Vlašić
3. travnja 2021. - 15:44

Prije dvije godine našao se na Stradunu na startu utrke građana 5K skupa s još 1081 natjecatelja iz 25 država. Sjedeći u kolicima, koja su gurali njegovi prijatelji, 'odvozio' je gotovo pet kilometara, ali ne i posljednjih dvjesto metara. Ustao je iz kolica, te ih prošao hodajući uz pomoć pomagala.

Sjećamo se i kako je nedugo nakon toga ‘odvozio’ uz pomoć prijatelja i utrku u Zadru, Wing for Life.

image
Ante Kolunđija je 2019. bio sudionik utrke građana 5K u sklopu Du Motiona
Dumotion

- Nema predaje – poručio je svaki put, danas 23-godišnji Ante Kolunđija, koji je u lipnju 2018. stradao kao motorist i to ne svojom greškom te nije mogao micati nogama. Mnogi su rekli kako će teško ustati iz kolica, pogotovo jer i nakon mjeseci provedenih u toplicama na rehabilitaciji nije osjećao noge. Međutim, svima je, koji su mu prognozirali najgore, rekao: 'E, pa vidjet ćete!'.

S pomoću dva vrhunska uređaja – Lokomata i Eksoskeletona na kojima je, uz još tri uređaja bio dnevno i po osam do devet sati u Poliklinici Glavić, te uz pomoć djelatnika iste, Ante je napredovao. Kad je ciljem utrke građana prošao uz pomoć pomagala, te štaka, oslanjajući se na vlastite noge, mnogima su potekle suze radosnice.  

- Ovo nije kraj njegove terapije, nego jedan novi početak - rekao je tad prim. Joško Glavić, spec. neurolog.

Prošle godine Ante je, sjedeći u kolicima, uzeo i teniski reket u ruke, te je s trenerom Stipom Mandušićem radio gotovo svaki dan na terenima u Uvali Lapad. Spremio se za nastup na trokut turniru tenisača u kolicima u Splitu, prvom takvom, koji je održan krajem ovog tjedna. U Teniskom centru na splitskim Firulama igrao je protiv Splićanina Svena Maretića, idejnog začetnika turnira, te najboljeg hrvatskog tenisača u kolicima, Anta Joskića. Maretić je na kraju bio prvi, Joskić drugi, a Kolunđija treći, međutim, rezultat je u ovom slučaju bio manje važan.

- Želja nam je bila promovirati tenis u kolicima, vjerujem kako smo u tome uspjeli – istaknuo je Kolunđija, koji nastavlja svoju bitku...

image
Ante Kolunđija na turniru u Splitu
Joško Ponoš/Cropix
17. travanj 2024 16:06