StoryEditorOCM
RukometKUP HRVATSKE

Dobro nam došao dragi Silvio! Europske Sesvete gost župskog kluba, Leo Brnin: ‘Za nas je to utakmica protiv najjačeg protivnika do sad!’

Piše Tonči Vlašić
28. veljače 2023. - 14:14

Ardiaei se u svojoj prvoj sezoni istaknuo po nastupima u Kupu Hrvatske. To se ne zaboravlja, pobjeda protiv Opuzena, zatim RKHM Dubrovnik, pa uspjeh na sedmerce protiv Metković Mehanike, pamti se i kako su na kraju zaustavljeni na sedmerce od premijerligaša Trogira, kao i činjenica da nisu izgubili niti jednu kup utakmicu u regularnom dijelu (dvije pobjede i dva remija)...

Nisu ni ove sezone, tri pobjede (Korčula, Zadar 1954. i Hrvatski dragovoljac), a u svakoj utakmici su pobjedu osigurali prije isteka posljednje, 60. minute, te su ostvarili korak dalje u odnosu na prethodnu, najveći uspjeh, a nagrada za to im je ogled u osmini finala Kupa Hrvatske, prvom krugu završnice, protiv europskih Sesveta (tako je odlučio ždrijeb).

- Za nas je to utakmica protiv najjačeg protivnika do sad – istaknuo je igrač i predsjednik župskog kluba Leo Brnin.

- Sesvete su među tri najbolje hrvatske momčadi i to obećava vrhunski rukomet u kojem bi publika trebala uživati. Gostujuća momčad je u nevjerojatnom ritmu pobjeda u Europskom kupu, gdje su pobijedili svih šest utakmica za redom i plasirali se u samu završnicu, četvrtfinale – najavio je Brnin dolazak Sesveta u Župu dubrovačku.  

Na klupi Premijer ligaša, suparnika župskog drugoligaša, nalazi se Silvio Ivandija, bivši rukometaš, reprezentativac, vlasnik zlata s Mediteranskih igara u Bariju 1997. godine, a poslije uspješan trener, koji je, to je posebna priča, vodeći Rukometni kub hrvatske mladeži Dubrovnik do najvećeg uspjeha, plasmana u najveći rang, Premijer ligu 2019. godine, trenirao tad i nekoliko danas igrača Ardiaeija. Brnin je jedan od njih, zatim tu su Luka Morović, Teo Putica, Marino Knez, Toni Barišić i Hrvoje Lončarica. Igrali su pod njegovim vodstvom u Gospinom polju i Nikša Bušlje te Maro Dabelić, koji su zbog ozljeda (ali i godina) tijekom i na kraju prošle sezone zaključili igračku karijeru, ali danas vuču u župskom klubu na drugim poljima. Bušlje je tajnik, a Dabelić vodi male rukometaše, djecu do 11 godina, koji će u pauzi između dva poluvremena utakmice Ardiaei – Sesvete pokazati što su naučili trenirajući na parketu dvorane na Mljekari.

Hrvoje Lončarica je ozlijeđen, te neće moći igrati protiv Sesveta. Njegov brat Antonio, koji je trener Ardiaeija, a koji je, nažalost, zbog ozljede morao prekinuti igračku karijeru prije nekoliko godina, prerano, počeo je trenersku baš u vrijeme kad je Ivandija bio trener dubrovačkog kluba.

- Meni je gospodin Silvio Ivandija bio prvi mentor. Trenirao sam tad djecu, te bio uz njega na klupi prve momčadi – prisjetio se Antonio Lončarica, koji je od prvog dana župskog kluba na njegovoj klupi. Prošle sezone Ardiaei najbolji u trećem rangu, ove trenutno peti sastav južne skupine drugog razreda.

Ne zaboravlja se i kako je Ivandija u karijeri vodio PPD Zagreb do domaćih trofeja, zatim mladu reprezentaciju Hrvatske, bio pomoćnik Lina Ćervara na klupi seniorske reprezentacije, i to dok je vodio RKHM Dubrovnik.

Ivandija je godinu i pol dana proveo u Dubrovniku. Kad je odlazio, podnio ostavku nakon 6. kola u Premijer ligi, samo jednog osvojenog boda (ne možemo zaboraviti kako je u svakoj utakmice RKHM Dubrovnik bio vraški blizu uspjehu), Ivandija je za Dubrovački vjesnik izjavio: Svoj boravak u Dubrovniku, godinu i pol dana sam bio tu, pamtit ću po prošloj sezoni u kojoj smo ostvarili povijesni rezultat – plasirali se po prvi put u najveći rang. Cijeli sam se bio predao tom cilju, kao da je Dubrovnik moj klub, a Dubrovnik grad u kojem sam rođen. Ponosan sam na taj uspjeh. Na kraju, sad kad je i došlo do prekida suradnje, ne zamjeram ni Upravi. Svatko ima pravo na svoje mišljenje. Uprava misli kako treba ovako, kako je tako bolje, a ne onako kako sam ja radio te kako će netko drugi raditi kako oni misle da treba, tj. bolje od mene. Ponavljam, volio bih da taj netko drugi bude uspješniji. Želim igračima sve najbolje. Svoj boravak u Dubrovniku ću pamtiti po lijepim stvarima, a njih je bilo puno, puno više od loših.

Tko je radio pod vodstvom i s Ivandijom u RKHM Dubrovnik, a danas je u župskom klubu, s nestrpljenjem iščekuje ogled protiv Sesveta, ne samo zbog susreta s trenerom s kojim su ostvarili uspjeh, koji je obilježio njihove živote, već i zbog činjenice kako je suparnik hit u trećem po vrijednosti europskom natjecanju, kako u njemu zna samo za pobjede. Sesvetama je četvrtfinale Europskog kupa najveći doseg u povijesti kluba, Ardiaeiu, koji je osnovan prije dvije godine, to je prvi nastup u završnici Kupa Hrvatske, među 16 najboljih.

- Iako smo načeti ozljedama, ostavit ćemo srce na terenu kako bi gledateljima priuštili kvalitetnu i uzbudljivu utakmicu – istaknuo je Brnin.

image

Slavi Ardiaei povijesnu prvu pobjedu u drugom razredu, ostvario je pod vodstvom trenera Antonia Lončarice u 2. kolu ove sezone, a ovako je bilo u svim kup utakmicama...

Tonči Vlašić/

Jedna utakmica odlučuje. Nema popravnog. Ardiaei i Sesvete igraju u srijedu, 1. ožujka, u Dvorani Osnovne škole Župa dubrovačka, na Mljekari, od 19 sati. 

16. travanj 2024 00:55