StoryEditorOCM
OstaloMALI NOGOMET |

HANS MATIĆ, TRENER SQUAREA, CILJ JE OSTVAREN, A(LI) SEZONA JOŠ NIJE ZAVRŠILA ‘Kako lijepo spavamo, i to od kad je finulo predzadnje kolo!‘

Piše Tonči Vlašić
15. travnja 2021. - 14:25

Osjećam olakšanje, mirno spavam, kao i svi u klubu, i to ne od jučer, već nakon predzadnjeg kola kad je već bilo jasno kako smo u najgorem slučaju osmi, kako smo osigurali ostanak, što je bilo najvažnije, a samim time i nastup u doigravanju za prvaka – ne skriva zadovoljstvo Hans Matić, trener malonogometaša Squarea.

'Crveno plavi' su uoči početka sezone bili prvi favorit za ispadanje, a kako i ne bi kad su ostali bez gotovo svih udarnih igrača. Gospino polje su napustili trener Frane Despotović, zatim od igrača Brazilac Pele, Makedonac Adrijan Micevski, povremeni hrvatski reprezentativci Maro Đuraš, Ante Daničić, Marko Kuraja i Blago Gašpar, zatim BH reprezentativac Mirko Hrkač...

Vratio se u Square iskusni Gordan Duvančić, zatim vratio se nakon ozljede Damjan Šulić, jedino novo ime bio je reprezentativac Crne Gore Luka Vuletić, koji je otišao na kraju prvog dijela. Šulić je u nastavku sezone obnovio ozljedu, te nije mogao više. Odlučili su u tom drugom dijelu sezone pomoći Stjepan Rezo i Mato Šimunović.

- Prvo, i sami smo bili svjesni kako smo prvi favorit za ispadanje, znali smo sa čime raspolažemo i što možemo. Negdje nam se otvorilo, negdje ne. Sjećate se prije početka sezone kad smo isticali kako nam treba za ostanak najmanje 18, 19 bodova. To se na kraju pokazalo točnim. Mi smo do tih 18 bodova mogli stići već u prvom dijelu, ali, nažalost, nismo dobili Alumnus u Gospinom polju. Nakon toga je sve krenulo loše za nas isto kao što je utakmica u Vrgorcu, koju smo dobili, bila utakmica koja nam je dala krila. Na kraju polusezone imali smo velikih 15 bodova. Nismo mislili u tom trenutku kako je sve gotovo, te nismo zbog toga odustali od Vuletića, koji je sa 4 pogotka bio jedan od naših najboljih igrača u prvom dijelu. Nas je nevolja natjerala da ne nastavimo suradnju s njim. Loša financijska situacija nas je natjerala da odustanemo uoči sezone i od Pelea... da nije te nevolje, vjerujem kako bi uprava vratila poslije i Micevskog, Hrkača i Gašpara, pa i Đuraša da je mogla, a kad se odlučilo da se u Njemačkoj prekine sezona na nekoliko mjeseci, pa i kad su se dogodile promjene u Italiji... Međutim, kažem, nekad ne možeš birat, mi nismo, te smo se morali snalazit kako znamo i umijemo. Rezo i Šimunović, naši, domaći igrači, izašli su nam u susret.

image
Gordan Duvančić (Square) kontra Futsal Dinama
Tonči Vlašić
image
Hrvoje Cvjetković, kapetan Squarea
Tonči Vlašić

Hans Matić se vratio još jednom na Alumnus, ali ne na poraz u Gospinom polju, već na remi protiv zagrebačkih 'studenata' usred Zagreba u 16. kolu, bilo je to uoči posljednja dva kola ligaškoj dijela.

- Taj remi nas je ostavio u ligi jer da smo tu utakmicu izgubili, Uspinjača ne bi riskirala protiv Futsal Dinama u 17. kolu, i bod bi joj bio dovoljan, a zbog toga našeg remija kod Alumnusa ona je morala juriti pobjedu, znamo kako je to završilo. Primila je pogodak te izgubila, te joj zadnja utakmica s Osijekom kod kuće u 18. kolu nije ništa značila jer nas nije mogla više stići.

Square je u drugom dijelu sezone bio bez pobjede, sa četiri remija i pet poraza.

- Da, gledajući drugi dio, mi smo zadnji, i ne računajući zadnju utakmicu na Baldekinu protiv Crnice, koja nam ništa nije značila jer smo cilj ostvarili, nitko nas nije nadigrao u drugom dijelu sezone. Zatim, u svakom od prethodna četiri poraza u drugom dijelu sezone mi smo vodili, u nekim utakmicama i s 2:0, dok smo, što je pohvalno, gubili u sve četiri utakmice u kojima smo izborili bod. Dakle, nismo se predali. Pokazali smo karakter, a sad kad vrtimo film svake od prvih osam utakmica drugog dijela, ne sjećam se kako smo u kojoj bili kompletni, a i kompletni, i s Vuletićem, svi su isticali kako smo najlošija ekipa lige. Sve je to razlog, što sam već rekao, kako mirno spavamo ovih zadnjih petnaestak dana, i, hahaha, spavamo nakon 17. kola mirnim prvoligaškim snom. Naglašavam, nismo mogli birati ove sezone. Nevolja nas je natjerala da se ovakvi borimo, a ova situacija, u kojoj smo bili, za nas je, na sreću, završila uspješno, te smo svi presretni zbog toga. Međutim, isto tako svjesni kako ćemo teško moći u idućoj sezoni bez najmanje dva pojačanja, jednog u obrani, a jednog u napadu. Ovaj put, na samom početku sezone, suparnici su mislili kako će lako protiv nas do pobjede, to smo to iskoristili, ali poslije su nas pročitali. Srećom, mi smo s tih pet pobjeda na početku napravili veliki, baš veliki posao. Plus, osim što smo na terenu ostvarili cilj, ne mogu ne spomenuti kako je dobitak što su naši igrači stekli iskustvo, sigurnost. Nemojte zaboraviti kako su ove sezone po prvi put jedan Haron Džanković, zatim Antonio Konsuo i Josip Nebergoj bili igrači koje se nešto pita. Nije im bilo lako prihvatiti tu ulogu. Do jučer su se mogli osloniti na druge, ovaj put ne. Zatim, neki koji nisu do jučer nikako igrali sad su imali lijepu minutažu poput Nika Drobca, Mateja Perića, Orsata Klečka... Uvjeren sam kako smo dobili nekoliko igrača za iduću sezonu, a još kad mlađi budu imali kontinuitet dobrih igara, Džanković na primjer, tad će sve biti još bolje.

image
MNK Square uoči 1. kola sezone 2020./21.
Tonči Vlašić

I dok Square slavi ostanak, stoji činjenica kako još sezona nije završila.

- Da, nije.

Olmissum je suparnik Squareu u četvrtfinalu doigravanja za prvaka. Igra se na dvije pobjede. Prva utakmica se igra u Omišu u petak, 16. travnja, uzvrat sedam dana poslije u Gospinom polju, a eventualna majstorica u Omišu. Olmissum je uzeo ove sezone prvo Super kup, zatim Kupa Hrvatske, bio vraški blizu završnog turnira europske Lige prvaka, uzeo prvo mjesto u ligaškom dijelu sezone...

- Uzeo je i Franca Jelovčića, kapetana reprezentacije. I to je uzeo – uskočio je Matić.

Zanimljivo, Olmissum ima negativan omjer u prvenstvo jedino protiv Squarea, koji je slavio u Gospinom polju s 3:1, a izgubio u Omišu s 3:2 primivši pogodak sa zvukom sirene.

- Ha, za nas će prva utakmica četvrtfinala u Omišu biti najlakša utakmica. Nemamo problema s ozljedama, nemamo problema s kartonima. Znamo što možemo, čvrsto u obrani, a što je bio slučaj ne samo u dvije prvenstvene utakmice, već i u kup utakmici protiv Olmissuma, te juriš u kontru. To je bila formula u sve tri utakmice. Na taj način smo svaki put namučili Olmissum, jednom pobijedili, dva puta bili tako blizu da izbjegnemo poraz. Hoće li Olmissum naći lijek za to u četvrtfinalu doigravanja, ne znam, ali znam što mi možemo i kako možemo nešto napraviti. Kažem, kod nas sve počiva na čvrstoj obrani na čelu s oba naša vratara, Zoranom Primićem ili Alenom Turukom, tko već bude branio, te zatim s iskusnim Gordanom Duvančićem i Hrvojem Cvjetkovićem otraga. Olmissum je u prve dvije utakmice protiv nas u Gospinom polju igrao s dvije lijeve noge, s dva pivota. Vidio je da mu to ne ide, te je mijenjao u trećoj utakmici u Omišu kad je bio jači za Jelovčića, dok smo mi bili u nastavku bez Vuletića, a u toj utakmici u Omišu i bez kapetana Cvjetkovića. I mi smo mijenjali neke stvari. Vodili smo u Omišu s 2:0, izgubili primivši pogodak sa zvukom sirene. Ali, iako tu nismo imali sreće, u nekim drugim utakmicama jesmo. Čujte, protiv Olmissuma se ne zanosimo da možemo iznenaditi, ali kad budemo izlazili na teren, izaći ćemo sa željom da dobijemo utakmicu. To je tako. U to nema sumnje.

I kad je tako raspoložen Matić, pitamo ga je li majstorica četvrtfinala u Omišu u utorak, 27. travnja?

- To ne znam jer mi ne računamo na majstoricu, riješit ćemo prvaka u dvije utakmice. Zato znam kako je prva utakmica polufinala sedam dana nakon druge utakmice četvrtfinala. Jedino još nisam gledao kad je finale... - razvukao je osmijeh Matić. 

image
MNK Square uoči 1. kola sezone 2020./21.
Tonči Vlašić

U četvrtfinalu doigravanja za prvaka 2021. godine igra osam najuspješnijih sastava lige: Olmissum (1) - Square (8), Novo vrijeme Apfel (2) - Vrgorac (7), Crnica (3) - Alumnus Sesvete (6), te Futsal Dinamo (4) - AFC Universitas (5). U polufinalu se križaju parovi 1./8. - 4./5., te 2./7. - 3./6. Četvrtfinala i polufinala se igraju na dvije pobjede, a finale na tri pobjede.

Prva utakmica četvrtfinala između Olmissuma i Squarea igra se u Omišu, u petak, 16. travnja, od 18 sati.

20. travanj 2024 04:36