StoryEditorOCM
NogometPRVA ŽUPANIJSKA LIGA

Antun Šmanjak nakon Sokola, spornim situacijama, a uoči gostovanja Slavena u Čilipima: ‘To opet slušamo i sad. Pa nek bude opet kako je bilo i u prvom dijelu!’

Piše Tonči Vlašić
14. ožujka 2023. - 14:08

Tko je zadovoljan podjelom bodova na Gnjilama? Slaven ili Sokol? Finulo je 2:2. Što kaže 38-godišnji Antun Šmanjak, igrač/trener Slavena, lidera Prve ŽNL?

- Zasluženo je Sokol odnio bod, a mi smo našim startom u drugom dijelu razočarani. Samo bod od mogućih šest. Međutim, idemo dalje. I dalje smo prvi.

Kutak za sporni trenutak. Igrala se sudačka nadoknada prvog poluvremena kad je sudac Mišo Krešić dosudio pri rezultatu 1:0 za Sokol, kazneni udarac za Slavena. Gost ljut nakon utakmice na suca, te, kad je tako, što ga imamo pitati je li bio ili nije kazneni udarac, a što kaže domaćin?

- Ne mogu reći je li ili ne, sudačka odluka. Možda je, pričali smo nakon utakmice, bio naš prekršaj u napadu prije toga, a kad to nije sudio, sad je li bio kazneni udarac.... Netko kaže jest, netko nije...

Idemo dalje, situacija broj dva koja je ‘uzburkala vode’. Poništen pogodak Slavena. Sudac digao zastavicu. Je li bilo zaleđe?

- Isto čudna situacija. Kao i kod penala, s obzirom gdje sam bio, ne mogu reći kako je ispravna odluka ili nije. Amo vjerovati pomoćnom sucu, kao što smo glavnom kad je dosudio kazneni udarac.

Slaven je jesenski prvak, i dalje je lider, ali njegova velika prednost se istopila. Sad bježi dva boda Konavljaninu čiji je gost u idućem kolu. Non stop se na splitskim radijskim postajama čuje uoči domaćih utakmice Hajduka: ‘Svi na Poljud!’ Sad se po Konavlima čuje: ‘Svi na Šupjaku!’

- Ha, baš tako. Već se uvelike priča o toj utakmici u Čilipima. Pričalo se i prije utakmice sa Sokolom. Redom, prvo o prednosti koja je sad samo dva boda. Mi smo Izgubili u Metkoviću. Postigli gol, koji je poništio pomoćni sudac, i dok smo se raspravljali s njim, domaćin je krenuo i postigao pogodak. Za nas nekako nesportski, ali valjda je to regularno. Sad utakmica sa Sokolom i samo bod, ali smo i dalje prvi, a i dalje smo motivirani. Dobro radimo. Mi nemamo imperativ prvog mjesta, ali šteta bi bila nakon sjajnog prvog dijela prvenstva ne osvojiti prvo mjesto. ‘Svi na Šupjaku!’. Pa, s obzirom na rivalitet, nikad nije trebalo zvati navijače kad igraju Slaven i Konavljanin. To je utakmica koja se ne propušta, a gdje ćeš je sad propustiti kad je ovakva situacija...

Da, Slaven prvi, a Konavljanin drugi, s tim što domaćin pobjedom može do prvog mjesta.

- U zadnje vrijeme je više uspjeha imao Slaven. Volio bi da tako bude i dalje.

SAD ĆE 14. KOLO

Poredak: 1. Slaven 29 bodova (28:9), 2. Konavljanin 27 bodova (28:7), 3. ONK Metković 23 boda (20:11), 4. Gusar 20 bodova (28:18), 5. Maestral 20 bodova (20:20), 6. Croatia 18 bodova (15:22), 7. Jadran 1929. 16 bodova (16:24), 8. Orebić 16 bodova (16:28), 9. Sokol 14 bodova (15:12), 10. Župa dubrovačka 14 bodova (14:18), 11. Hajduk 1932. 12 bodova (13:21), 12. Žrnovo 11 bodova (13:34).

Nedjelja, 19. ožujka, Vela Luka: Hajduk 1932. – Gusar, Čibača: Župa dubrovačka – Orebić, Žrnovo: Žrnovo – Croatia, Čilipi: Konavljanin – Slaven, Dubravka: Sokol – Jadran 1929., Metković: ONK Metković – Maestral. 

Deset godina je Šmanjak nosio dres Konavljanina prije nego se vratio na Gnjile.

- Rijetko smo u tih mojih deset godina u Konavljanina igrali protiv Slavena. Konavljanin je bio veći rang. Tek nekoliko puta u kupu. U prvenstvu tek moje zadnje sezone u Konavljanina kad smo bili ispali u Prvu županijsku ligu. Prvi put sam u dresu Konavljanina protiv Slavena igrao na Gnjilama u Županijskom kupu. Dobili smo. Bila je to ona nezaboravna sezona kad su nas sekunde dijelile od polufinala Kupa Hrvatske bez kojeg smo ostali primivši pogodak u sudačkoj nadoknadi uzvratne utakmice protiv Rijeke... Da, mislim kako je te sezone to bila prva moja utakmica između Konavljanina i Slavena. Sjećam se kako je u sezoni 2014./15., kad je Konavljanin ispao u Prvu županijsku ligu, bilo 1:0 u obje utakmice. S Konavljaninom smo izgubili na Grudi, a dobili na Šupjaci. Nakon te sezone sam se vratio u Slavena, u ljeto 2015. godine... Uglavnom, od tad, više uspjeha je imao Slaven. Jednom sam pogodio dvije, tri minute prije kraja utakmice za pobjedu 1:0 protiv Konavljanina, jednom smo dobili Konavljanina četiri, pet - nula... Po meni ovaj naš dvoboj u nedjelju u Čilipima neće odlučiti prvaka, ali će pobjedniku narasti ‘krila’, samopouzdanje. Neka bude lijepo vrijeme, bit će pune tribine, i neka gledatelji uživaju. Iznenadili smo Konavljanina u prvom dijelu. Pobijedili s 2:0. I tad su mnogi govorili kako Konavljanin ima kvalitetniju momčad, kako će nas dobiti. To opet slušamo i sad. Pa nek bude opet kako je bilo i u prvom dijelu – poželio je Šmanjak.

Svi na Šupjaku! Nedjelja, 18. ožujka, u 15 sati!

20. travanj 2024 12:20