StoryEditorOCM
KošarkaLEGENDA U GOSPINOM POLJU

Razija Mujanović na treningu kluba u kojem je zaključila veličanstvenu karijeru, i zbog toga film ‘Velika Raza’ ne može bez Dubrovnika!

Piše Tonči Vlašić
8. ožujka 2023. - 13:05

Bilo je to 25. rujna 2008. godine. Hotel Rixos. Jedna od njegovih dvorana. Razija Mujanović je došla u društvu s tadašnjim predsjednikom kluba Željkom Milićem, trenerom Nenadom Amanovićem, pomoćnom trenericom Cvetanom Matić... Nakon konferencije za novinare otišla je u dvoranu u Gospino polje na trening.

Danas, gotovo 15 godina poslije, legendarna košarkašica je opet stigla u Dubrovnik, u Gospino polje. Došla je na trening Raguse. U dvoranu je ušla s Cvetanom Matić, a za njima dvjema i televizijska ekipa...

- Film nosi naslov ‘Velika Raza’, i kroz njega se provlači najviše ta riječ ‘velika’. Razija Mujanović je kao dijete, u svojoj generaciji bila baš velika, a to je u to vrijeme bilo nešto problematično. Međutim, Raza je taj svoj, nazovimo ga ‘hendikep’, pretvorila u prednost, te je to ‘velika’ postalo poslije nešto veliko, veličanstveno što potvrđuje sve što je napravila kao košarkašica. Prebogata je njezina karijera. Raza  je ostvarila toliko puno uspjeha s reprezentacijom bivše države, poslije s reprezentacijom Bosne i Hercegovine, a gdje su svi klupski trofeji. Ima četiri naslova klupske prvakinje Europe. Igrala je u WNBA ligi. Tri puta je bila izabrana za najbolja košarkašica Europe. Ona je ikona ženske košarke, a film osim o Razi, govori i o zlatnim godinama ženske košarke na ovim prostorima – rekla je Medina Šehić, urednica sportskog programa Televizije BH, autorica filma ‘Velika Raza’.

Pljeskom su velikana svjetske košarke dočekale igračice Raguse. Pričala im je Razija o svojoj karijeri, prisjetila se i dana u dresu dubrovačkog kluba u kojem je zaključila svoju veličanstvenu karijeru.

- Stoji, bila sam kratko u Dubrovniku, samo mjesec dana, ali su sjećanja lijepa. Ekipa je bila mlada. Stigla sam nakon pauze, točnije, bez treninga sam bila jedno 5,6 mjeseci. Teško mi je bilo u tom trenutku jer sam imala problem s koljenom. Nisam bila na svom nivou, na kojem sam očekivala. Nakon jedne utakmice, koju nisam odigrala kao što sam navikla, a zaključila sam je bez postignutog koša, ušla sam u svlačionicu i rekla treneru Amanoviću da je to to. Da, kraj moje karijere je vezan za Dubrovnik. Posljednju utakmice sam odigrala u dresu Raguse – prisjetila se 202 centimetra visoka Razija Mujanović.

Lukša Matušić i Srđan Benić su dočekali u ime dubrovačkog kluba, aktualnog prvaka Hrvatske, veliku Razu. Sačuvali su u Gospinom polju dres s brojema 12 u kojem je prije 15 godina nastupala Razija. Od danas je na njemu autogram, potpisala ga je ‘Velika Raza‘, te će u okvir i krasit će ubuduće zid kancelarije kluba. Razija je dobila na poklon loptu s potpisima, cijeće za Dan žena, a Matušić i Benić su regalali ruže i svim igračicama, trenericama te članicama vodstva svog kluba. Zatim zajednička fotografija...

- Uvijek sam imala dobru suradnju s medijima. Ovaj film je pozitivna priča. Zbog toga sam i pristala kad su mi predložili da ga snimimo. Većinom se filmovi o legendama rade poslije njihove smrti, ali rekoh tad: Ćiro Blažević je dočekao za života film o sebi. Sad ću i ja.

Razija je zagrlila na treningu Carmen Miloglav, zaigrala s Cvetanom Matić jedan na jedan, kao u dobra stara vremena...

- Dobro se sjećam Miloglav, imala je 15 godina, bila je veliki potencijal, i tad sam rekla, nakon nekoliko treninga, kako će ta mala biti dobra igračica. Drago mi je što je uvijek tu, što i dalje dobro igra i što je napravila dobru karijeru. Cvetanu Matić znam još iz igračkih dana, kad smo bile skupa na pripremama reprezentacije bivše države, Bilo je to 1984. godine. Imala sam 17 godina, a ona malo starija. Cvetana je bila na klupi, pomoćna trenerica, kad sam zaključila karijeru. Znate, Cvetana je bila jako dobra igračica, i kad sam bila mala, težila sam biti dobra igračica kakva je ona bila – rekla je Razija.

image

Cvetana Matić i Razija Mujanović

Tonči Vlašić/
image

Velika Razija Mujanović na treningu Raguse

Tonči Vlašić/
image

Predsjednik Raguse Lukša Matušić i Razija Mujanović - autogram na dres u kojem je legendarna košarkašica zaključila karijeru

Tonči Vlašić/
image

Lukša Matušić, Srđan Benić, Razija Mujanović i Cvetana Matić

Tonči Vlašić/
image

ŽKK Ragusa - uspomena na susret s Razijom Mujanović

Tonči Vlašić/
image

Razija s košarkašicama Raguse

Tonči Vlašić/
19. travanj 2024 16:45