StoryEditorOCM
KošarkaNAŠ ‘MALI‘ U REPREZENTACIJI I NAJJAČOJ EUROPSKOJ LIGI

Napunili smo Blaugranu, jedino Real Madrid i mi - kaže Roko Prkačin: ‘On ima status božanstva, a trener? Kakvo strpljenje ima, a njemu je, tko ne zna,...‘

Piše Tonči Vlašić
10. studenog 2022. - 10:34

Roko Prkačin je s reprezentacijom. Akcija, danas u Grazu kod Austrije, za tri dana u Zagrebu s Poljskom. U nedjelju je bio u Blaugrani, te prvi put igrao protiv Barcelone. Na startu sezone, njegovom debiju u dresu Girone u koju je stigao ovog ljeta, čekao ga je Real Madrid.

- Kako je u novom klubu? Oduševljen sam sa svime – ističe Roko.

Pune dvorane, španjolska liga je najjača liga svijeta nakon NBA-a. Nema smisla uspoređivati je s hrvatskom ligom u kojoj je do jučer igrao u dresu Cibone.

- Napunili smo Blaugranu, jedino Real Madrid i mi ove sezone. Naravno, prvenstveno je to zbog Marca Gasola. On ima status božanstva. Gdje god se pojavi, puna dvorana. I kad imaš priliku biti uz njega, doživiš toliko prekrasnih stvari...

Marc Gasol je, tko ne zna, jedan od najboljih španjolskih košarkaša svih vremena, bio je i u NBA ligi sjajan. Prvak s Torontom, igrao za Grizzlielse i Lakerse, tri puta All Star, a sa španjolskom reprezentacijom nema što nema, dva puta olimpijski doprvak, dva puta svjetski prvak, dva puta europski prvak, plus srebro i dvije bronce s Eurobasketa... Vratio se doma. Uložio novce. Girona je njegov klub. Pravila su takva, ne možeš bit igrač i predsjednik. Međutim, iako je taj uvjet zadovoljen, te na papiru ne piše kako je on predsjednik, svi znaju kako se i izvan terena sve njega pita.

- Ne znam reći je li mu zadnja godina igračke karijere. Odlučio je i kao igrač pomoći u ovoj prvog godini Girone među najboljima. Nema više interes u svojoj košarci, njemu je 37 godina. Na prvom mjestu mu je uspjeh kluba, te napredak nas mladih igrača. I kad imate pored sebe jednu takvu veličinu, moraš biti sretan.

Nema Roko samo sreću po tom pitanju. Trener Girone je još jedan velikan ne samo španjolske košarke, Aito Garcia Reneses, deveterostruki španjolski prvak, a gdje su nacionalni kupovi i super kupovi, trofeji s berlinskom Albom, te europske ‘kante‘, olimpijsko srebro sa Španjolskom u Pekingu (finale s SAD-om, u polufinalu dobili Litvu, a u četvrtfinalu su Marc Gasol i Aito zaustavili Hrvatsku za koju je igrao Rokov otac, Nikša). Ipak, unatoč silnim trofejima, kad je Aito u pitanju, cijeli svijet ističe igrače koje je on ‘izbacio‘ u NBA ligu.

- Trener definitivno voli mlade igrače. Kakvo strpljenje ima, a njemu je, tko ne zna, 75 godina. Niti malo nervoze. I s tom činjenicom sam oduševljen.

image

Roko Prkačin (Girona Basket)

Porazi na početku, ali stigle su i pobjede. Dvije u sedam kola.

- I kad je bilo 0/4, bila je pozitivna atmosfera u klubu i oko njega. Zbog te smirenosti smo i dobili dvije utakmice. Pokazalo se kako se možemo nositi, kako ima mjesta za nas. Eto, nismo uspjeli u Blaugrani nastaviti naš pozitivan niz, ostvariti i treću pobjedu, ali smo se nosili s jednom Barcelonom.

Girona ima samo jedan cilj.

- Zadržati status. To je najniži cilj. Cilj je pružiti maksimum svaku utakmicu, a tad možemo dosta.

Girona je grad nedaleko od Barcelone.

- Nije velik grad. Prekrasan je stari dio. Stekao sam dojam kako nitko od stanovnika nije u kući, kako su svi na ulici. Klima odlična, sve mi je na deset minuta. Kao kad sam u Dubrovniku.

Povratak pod koševe. Sad je reprezentacija opet u prvom planu. Zadnja akcija je bila Eurobasket. Sad, dva mjeseca poslije, opet su u điru (pret)kvalifikacije za Eurobasket 2025. godine.

- Ovogodišnji Eurobasket? Najbolje ga zaboravit. Žao mi je što nismo ništa napravili. Promijenio se dosta nakon toga. Okrećemo se novom izazovu.

image

Roko Prkačin (Hrvatska)

Tonči Vlašić/

Aco Petrović je novi izbornik, novo je i vodstvo saveza. Nema opet u reprezentaciji svih najboljih igrača, valja opet u boj bez NBA igrača, bez euroligaških igrača...

- Tu je tko može. Tako je, kako je. Ne treba pričat sad što bi bilo da bi bilo. Cilj nam je dobiti obje utakmice, i u Austriji, potom Poljsku kod kuće. Zbog toga smo se okupili. To nam je želja. Sad razmišljamo samo o Austriji. Vjerujem kako će biti dobro – rekao je 19-godišnji Roko.

Austrija - Hrvatska večeras u Grazu od 20.20 sati. Prkačin i ekipa love u trećem nastupu treću pobjedu.

18. travanj 2024 23:06