StoryEditorOCM
KošarkaŠPANJOLSKA

Dogodilo se veliko iznenađenje, baš veliko: prođu li obojica Dubrovčana, jedan će sigurno igrati finale!

Piše Tonči Vlašić
28. svibnja 2023. - 23:19

Obojica Dubrovčana su lijepo počela doigravanje za prvaka. Očekivano je Mario Hezonja slavio kod kuće s Real Madridom protiv Gran Canarie u prvoj utakmici četvrtfionala, ali tko je očekivao uspjeh Ante Tomića s Joventutom kod Baskonie. Španjolski mediji ističu kako je to veliko, baš veliko iznenađenje.

Joventut je do 99:91 pobjede u gostima stigao na krilima Kylea Guya, koji je ubacio 36 koševa, koji je pogodio 9 trica iz 16 pokušaja, ubacio oba šuta za dva, te svih pet slobodnih bacanja. Baskonia je u doigravanje krenula s druge pozicije, Joventut je u ligi bio sedmi. Ono što je zanimljivo, Guy se izjednačio na drugom mjestu s legendarnim Draženom Petrovićem, koji je devet trica pogodio u dresu Real Madrida prije više od 30 godina, 1989. godine, dok rekord s deset trica drži od 1986. godine Chicho Sibilio u dresu Barcelone.

I još jedna brojka je istaknuta u ovoj priči: ovih 99 koševa je rekordni učinak Joventuta u doigravanju za prvaka. Tomića nije išao šut, 1/7 za dva, te 4/6 slobodna bacanja, ali, pišu španjolski mediji: bez njega ne bi išlo (5 skokova, 4 asistencije...).

I još jedna brojka je istaknuta u ovoj priči: ovih 99 koševa je rekordni učinak Joventuta u doigravanju, a to je uspio unatoč tome što Tomića nije išao šut (1/7 za dva, te 4/6 slobodna bacanja), ali, pišu španjolski mediji: bez Dubrovčanina ne bi išlo (5 skokova, 4 asistencije...).

image

Ante Tomić i Andres Feliz (Joventut)

Dax Images/Nurphoto Via Afp

U WiZink centru Real Madrid, koji je vlasnik pozicije broj tri u doigravanju, razbio je Gran Canariu (šesta u ligi) s 95:68. Na poluvremenu je već bilo 26 razlike (51:25). Hezonja je ubacio 9 koševa (2 od 5 iz igre, 4/4 slobodna bacanja), 5 skokova, asistencija, dvije osvojene lopte

Joventut u utorak, 30. svibnja, dočekuje Baskoniu. Pobjeda ga vodi u polufinale (četvrtfinale se igra na dvije pobjede), u suprotnom, majstorica se igra kod Baskonie u subotu, 3. lipnja. Real je gost u srijedu, 31. svibnja, ako se dogodi iznenađenje, te Gran Canaria pobijedi kod kuće, majstorica je u Madridu, u nedjelju, 4. lipnja.  

Prođu li Tomić i Hezonja u polufinale, jedan Dubrovčanin će sigurno igrati finale!

Preostala dva četvrtfinalna para su Barcelona (1) – Valencia (8), te Tenerife (4) – Unicaja (5). Barcelona i Valencia prvi meč igraju u ponedjeljak, 29. svibnja, u Blaugrani, dok je Unicaja napravila ‘break’ (72:59 pobjeda kod Tenerifa). 

19. travanj 2024 02:13