StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

‘Spider-Man: Putovanje kroz Spider- svijet‘: Hrabar odmak od stripa, filma i konvencija zabavit će čak i one kojima crtići nisu napeti

Piše Gabrijela Bijelić
5. lipnja 2023. - 11:12
Spider-Man Morales s mnogobrojnom paukolikom ‘rodbinom‘Sony Pictures Entertainment (spe/Collection Christophel Via Afp

Dok se u multiverzumu igranog filma brojač zaustavio na Tomu Hollandu, u animiranom svemiru Čovjeka pauka ispisano je upravo drugo poglavlje s istim protagonistom. Filmski lipanj počeo je premijerom crtića ‘Spider-Man: Putovanje kroz Spider- svijet‘. Nastavak je to Oscarom ovjenčanog prvijenaca iz 2018. u kojem crtani Spider-Man, tinejdžer afroameričkih i hispano korijena Miles Morales (glas Shameika Moorea), šeta kroz prostor i vrijeme, rješavajući osobne i bjelosvjetske konflikte u paralelnim dimenzijama.

image

Spider-Manov s družicom, Spider-Woman Gwen Tracy čiji je lik najslojevitiji

Sony Pictures Entertainment (spe/Collection Christophel Via Afp

Mladi redateljski trio u sastavu Joaquim Dos Santos, Kemp Powers i Justin K. Thompson u svom kino debiju drsko i nedvosmisleno radi otklon od stripovskog izvornika, ali i izvedenice iz 2011. koja je inaugurirala Moralesa. Razigravaju se u niši koju su spretno iskopali u Marvelovom svemiru kako bi je do vrha popunili čudima uznapredovale računalne animacije, blještavilom boja i multipliciranim Spider-Manovima.

Sasvim u skladu s globalizacijskim stremljenjima, Miles Morales susreće se sa stotinama, ako ne i tisućama svojih osebujnih srodnika sa svih kontinenata. Scena potjere gomile paukolikih likova za glavnim junakom uistinu je urnebesna. Što se likova tiče, uz manje oscilacije, većinom su dobro ocrtani.

Posebice Spider-Manova družica, Spider-Woman Gwen Tracy (glas joj posuđuje Hailee Steinfeld) koju crtano obličje nimalo ne sputava u pokazivanju promjena raspoloženja, gestama i mimikom. Potencijal pokazuje i vazda ozbiljni Miguel O‘Hara (Oscar Isaacs posuđuje glas), mišićavi vođa spider ‘udruge‘ iz usporedne stvarnosti, a pravi je hit ‘paučica‘, trudna bikerica Jessica Drew (Issa Rae), skroz neopterećena misterijem spidermanskog identiteta. Još jedan Spider, mnogo razvikaniji Peter Parker (glasovno Jake Johnson), u jednoj od paralelnih stvarnosti postaje roditelj, no baš mu i ne stoji uloga tate živahne djevojčice.

image

Ni ovaj Marvelov animirani film ne može bez multiverzuma

Sony Pictures Entertainment (spe/Collection Christophel Via Afp

Nova animirana verzija Spider-Mana, međutim, dijeli zajednički problem s igranim serijalom. Da je uvjerljivog antagonista sve teže stvoriti i ovdje postaje jasno već pri prvom pogledu na ustrčanog zlikovca kojega ne bez vraga u filmu jednom prilikom usporede sa crno-bijelom pasminom krava. I doista, The Spot (glas Jasona Schwartzmana), zabludjeli znanstvenik koji proganja svakog koga je ikad i igdje ugrizao pauk, ne pripada visokoj klasi negativaca.

Za osvrnuti se ovdje i na prostorno-vremenske preskoke po kojima se ovaj inventivni animirani film uklapa u aktualni trend stripovskih heroja svih boja i poslanja.

image

Pogled na grad iz drugačije perspektive

Poklonici linearne naracije, naravno, neće s osobitim ushitom pratiti fabulu dok ona kontinuirano prelijeće iz jedne u drugu Zemljinu stvarnost, prepoznatljivu tek po brojevima dodanima uz riječ Earth. ‘Klasičarima‘ za utjehu treba reći da se u Spider-Manovu ‘dvicu‘ sasvim komotno može proniknuti i ako niste odgledali pet godina starog prethodnika.

A cliffhanger i magloviti dodatak koji slijedi s odjavom sequela, slute na nove pustolovine Milesa Moralesa. Zahvaljujući svježem i promišljenom pristupu skupine autora, dečko s afro frizurom mogao bi potrajati. Morales, istina, nikad neće biti filmski Peter Parker, ali to u konačnici nije ni važno dok god mlađahna verzija čvrsto plete paukovu mrežu.

02. listopad 2023 07:21