
Nakon ‘otkrića‘ raštike, zbog kojeg je cijena tog kupusa u Hrvatskoj poletjela u nebo, Amerikanci su otkrili novi balkanski gastronomski specijalitet – burek koji je pod nazivom ‘Holy burek‘ prošlog ljeta bio gastro hit među turistima u Dubrovniku. Sada Amerikanka hrvatskog porijekla na Redditu traži savjet kako se spravlja.
- Pozdrav svima, zanima me kako napraviti burek od junetine i krumpira i koje začine koristiti da bi bio autentičan, ali opet ukusan? Trebam li pokušati napraviti kore ili pokušati kupiti već pripremljene listove? Moja baka je bila Hrvatica, ali je nažalost preminula pa ne znam koga bih drugog pitala o tome – pita Amerikanka hrvatskih gena. Uslijedili su savjeti, među kojima je među ostalim iskočio i posve novi recept, za ‘šareni burek‘, omiljen u Bosni!? Naime, jedan korisnik savjetuje da eksperimentira s nadjevom, da pokuša pomiješati krumpir i meso. - Nikad to nisam vidio, ali ako to napravite, možda ispade nešto sjajno- kaže on dok drugi otkriva kako se radi o ‘šarenom‘ bureku. - Popularan je u Bosni, meni najdraži. Znači meni onako sliči kao kombinacija pire krumpira ili reštanog kumpira pomješanog s mljevenim ili nasjeckanim mesom u smjesu za punjenje- stoji u objavi. Drugi se pak žali da je tijesto, odnosno kore za burek u Americi teško naći u trgovinama. - U SAD-u je jako teško pronaći yufku, a kad sam je našao u turskim specijaliziranim trgovinama, bila je jako suha. Stoga potražite "baklavalik yufka" a ne "böreklik yufka". Baklava je puno tanja i daje bolju teksturu, dok su "böreklik" yufke obično za burek koji se u biti kuha, a potom peče.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....