StoryEditorOCM
Zabava‘Kuća od karata‘

Kevin Spacey produkcijskoj kući mora platiti milijunsku odštetu

Piše dv
23. studenog 2021. - 10:35

Osramoćena američka filmska zvijezda, Kevin Spacey morat će platiti gotovo 31 milijun dolara odštete produkcijskoj kući koja stoji iza "Kuće od karata", serije u kojoj je glumio do otkaza dobivenog zbog optužbi za seksualno uznemiravanje, donosi Hina.

MRC, producentska kuća koja je realizirala popularnu priču o političkim intrigama emitiranu na Netflixu, tražila je odštetu za izgubljeni prihod koji pripisuje Spaceyjevom naglom odlasku iz serije nakon što su se protiv njega pojavile optužbe za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje.

Sudac je odluku donio 19. listopada kada je MRC podnio zahtjev da se presuda potvrdi pred sudom u Los Angelesu.

U dokumentu MRC kaže da je, nakon što su optužbe izašle na vidjelo, Spacey suspendiran te je pokrenuta interna istraga koja je pokazala da je zvijezda filma "Vrtlog života" prekršila odredbe ugovora o glumi i izvršnoj produkciji kojim su postavljeni standardi ponašanja na radnome mjestu.

Val optužbi koji je prekinuo karijeru slavnoga 62-godišnjeg glumca poklopio se s popularnošću #MeToo pokreta protiv seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja, potaknutog slučajem svemoćnoga holivudskog producenta Harveyja Weinsteina.

Dvostruki oskarovac Spacey u pet sezona "Kuće od karata" glumio je beskrupuloznog američkog političara Franka Underwooda sve dok mediji nisu iznijeli na vidjelo optužbe o seksualnom uznemiravanju kolega s posla.

"MRC nije imao nikakvih saznanja o takvome ponašanju Spaceya", stoji u priopćenju uspješne produkcijske kuće, koja je, kako navodi, zbog nagloga glumčevog odlaska iz serije morala reorganizirati posao, što je rezultiralo "znatnim gubicima" za MRC.

Pojasnili su da se ponovno morao pisati scenarij bez uloge glavnoga lika serije, Underwooda te se morala prilagoditi šesta sezona, koja je umjesto 13 na kraju imala osam epizoda.

Produkcijska kuća pravnu je bitku protiv Spaceya pokrenula još 2019. Glumčevi odvjetnici nisu odgovorili na zahtjev AFP-a za komentar, piše Hina.

20. travanj 2024 05:12