StoryEditorOCM
ZabavaBliži se spektakl

Hrvatska opet bez finala Eurosonga? Mia Dimšić nakon prve probe ‘potonula‘ na kladionicama, a imamo već i prvi skandal!

Piše dv
3. svibnja 2022. - 21:56

Ako je suditi po kladionicama - ni ove se godine nećemo plasirati u finale natjecanja za Pjesmu Eurovizije.

Mia Dimšić svoju je prvu probu od 30 minuta na eurovizijskoj pozornici u Torinu imala u nedjelju kada je pokazala i rozu haljinu ELFS-a u kojoj će nastupiti, donosi Slobodna Dalmacija.

- Nadam se da ćemo svi zajedno uspjeti postići što bolji rezultat, a finale, po meni, nije uopće upitno, rekao je voditelj naše delegacije Tomislav Štengl na Hrvatskom radiju netom prije puta.

@eurovision The voice ? The Dancing ? that’s @Mia taking the stage for Croatia’s first rehearsal! #Eurovision2022 #EurovisionTikTok #Eurovision ♬ original sound - Eurovision

Ipak, sudeći po trenutnom stanju na eurovizijskim kladionicima, koje nakon prvih proba znaju biti poprilično u pravu, Mia bi svoj eurovizijski put mogla završiti već prve večeri. Za ulaz među deset finalista borit će se 17 zemalja, a Hrvatska je trenutno na 14. mjestu.

Ako se odlučite kladiti na prolazak Mije u finale u Hrvatskoj to možete napraviti u kladionici Cro Bet. Trenutni koeficijent iznosi 2,70 što znači da ćete za uloženih sto kuna dobiti 240. Za usporedbu, ako sto kuna stavite za Mijin neprolazak dobit ćete 129 kuna.

Favoriti su i dalje predstavnici Ukrajine, slijede ih Italija, Švedska, Engleska i Španjolska.

Eurovision.tv piše kako je naša proba drugačija od drugih jer je zahvaljujući suvremenoj plesnoj točci trojice plesača iskorištena cijela pozornica. Mia, međutim, ni ovaj put nije mogla izbjeći usporede s Taylor Swift jer su se mnogi zapitali je li inspiracija za eurovizijski outfit pronađena baš kod Taylor i njezina Versace outfita s dodjele Grammy nagrada 2016. godine. Neki pišu i kako im čitava scena izgleda zastarjelo te da Miji ne pristaju cipele uz haljinu.

- Izgled Taylor Swift nije nas inspirirao za ovo. Nismo imali nikakvu poveznicu s njom, ako postoji sličnost onda je to slučajno, ali sigurno nije namjerno. Inspiracija za dizajn i boju bila nam je haljina Miss Venezuele iz 1995. godine, rekao je za Jutarnji list Ivan Tandarić iz ELFS-a.

Naša predstavnica još je ranije izjavljivala kako se ne zamara kladionicama, a na prvoj press konferenciji nakon probe govorila  je o svojoj pjesmi 'Guilty pleasure', te je spomenula i poznati slavonski kulen.

- Regija iz koje dolazim zove se Slavonija i poznata je po kulenu, vrsti kobasice, ali jako dobre kobasice. Morate probati. Onda to još zalijete kapljicom domaće slavonske rakije.

Inače, još od prvog dana proba uoči Eurosonga 2022., organizatori se suočavaju s problemima. Ipak, najveći od njih iskrsnuo je već prvog dana kada je glavni dio pozornice 'ispao iz funkcije' i time zadao glavobolje, ne samo Talijanima, već i mnogim delegacijama koje su morale mijenjati nastup, piše eurosong.hr.

image

Eurosong 2022

Ebu/Nathan Reinds

Naime, na pozornici se nalazi 'sunce', posebno dizajnirani rekvizit koji s jedne strane ima reflektore, a s druge LED ekrane. Ono se trebalo rotirati na posebnom motoru, u skladu s potrebama pjesme i planom nastupa.

Međutim, problem se javio kad je nesretna kombinacija struje i vode na pozornici uništila motor, te se sunce, na užas organizatora, prestalo okretati. Organizatori su ga pokušali okretati i ručno, no za to bi im trebalo puno više od pola minute koliko je planirano između pojedinih pjesama. EBU i RAI su odlučili na kraju da će 'sunce' ostati okrenuto stranom sa reflektorima i da se neće mijenjati.

Danas se EBU nakon nekoliko dana tišine konačno oglasio.

- Tijekom proba, produkcijski tim RAI-ja se suočio s tehničkim poteškoćama na pozornici. Kako bismo osigurali fer i jednak tretman prema svih 40 sudionika, 'sunce' će ostati na istoj poziciji tijekom svih nastupa.

image

U ovom će kostimu Mia Dinmšić nastupiti na Eurosongu

Cropix

Mnoge delegacije već su objavile kako će im ova preinake pozornice u zadnji trenutak uveliko promijeniti planove nastupa. Među njima su Danska i Litva koji su se uveliko uzdali u rotaciju 'sunca'.

Hrvatska će nastupiti u drugom dijelu prve polufinalne večeri - 10. svibnja. Druga polufinalna večer slijedi 12. svibnja, a veliki finale 14. svibnja.

22. travanj 2024 19:48