StoryEditorOCM
ZabavaOD ČEGA BOLUJEMO?

Hladno vrijeme ‘pali‘ stare boljke, upale grla i sinusa. Simptomi se preklapaju s onima koronavirusa, no ipak postoje i razlike, evo i koje

Piše Nina Čiča/Živim
24. studenog 2021. - 15:51
Sinuitis uzrokuje više neugode, pritiska i boli u području lica i čela, izrazitu začepljenost nosa, a karakteristični obojeni sekret curi iz nosa ili se slijeva straga niz ždrijeloShutterstock

Sinusitis, rinosinuitis ili upala sinusa...kako god zvali ovu neugodnu bolest, svima nam je dobro poznata, iz osobnog iskustva, ali i ako ste roditelj (djeca također mogu imati upale sinusa). Iako upala sinusa prolazi sama od sebe, najčešće u roku od 2-3 tjedna (akutni sinuitis može trajati do najviše 12 tjedana), uz pomoć pravog lijeka taj se neugodan period može učiniti podnošljivijim, piše Živim.

Sinuitis se razvija kad dođe do infekcije, oticanja i upale sluznice sinusa. Obično ga uzrokuju virusi, a u manjem broju slučajeva bakterije, dok su gljivice rijetki uzročnik. Ostala stanja kao što su alergije, polipi u nosu i infekcije zuba također mogu pridonijeti pojavi bolova u sinusima i drugim simptomima njihove upale.

Iako se upala sinusa može javiti u bilo koje doba godine, najčešća je u sezoni prehlade i gripe, odnosno u jesenskom i zimskom periodu.

image
Shutterstock

Sinusi su zapravo šuplji, zrakom ispunjen prostor, u kostima lubanje iznad, postrance i iza nosa. Putem uskih kanalića su povezani s nosnom šupljinom, a sve je obloženo sluznicom koja luči sekret, održava vlažnost i zadržava čestice prljavštine te uzročnike poput virusa i bakterija. Kad prilikom upale sluznica natekne, zatvore se komunikacijski kanalići s nosom te su otežani protok zraka i odstranjivanje sekreta iz sinusa.

Sekret se stoga zadržava i nakuplja u šupljinama sinusa i predstavlja podlogu za razvoj upale. Simptomi sinuitisa se obično pojavljuju nekoliko dana nakon pojave prehlade, kad bi prehlada trebala već pomalo prolaziti i mislite da će vam biti bolje. Nasuprot očekivanju, začepljenost nosa se potom pogoršava, uzročnik se razmnožava te iz nosa više ne ispuhujete bistri, vodenasti sekret već gusti, žilavi sekret čija boja može biti od zamućeno bijele do žuto- zelene, gnojne sluzi (ovisno o uzročniku).

Glavobolja, slijevanje sekreta i začepljen nos

Najčešći simptomi po kojima možete prepoznati da imate upalu sinusa, a oni koji su tome skloni sigurno ih već dobro poznaju, su bol i pritisak u području oko očiju i nosa, glavobolja, začepljen nos s pratećim bjelkastim ili žuto-zelenim sekretom koji može uzrokovati i upalu grla, kašalj te promuklost, a katkada može biti prisutna i povišena tjelesna temperatura.

Karakteristično je i slijevanje sekreta straga, niz zadnju stijenku ždrijela, a nerijetko su prisutni i umor i iscrpljenost, kao i bol u uhu. Tipično je i disanje kroz usta te pričanje kroz nos, dok se rjeđe javljaju smanjen osjet mirisa i neugodan zadah. Glavobolja je jača ujutro, jer se preko noći sekret nakupljao u sinusima.

image
Bol u sinusima
Shutterstock

Bol uslijed upale maksilarnih i frontalnih sinusa javlja se frontalno, u području čela, a upala maksilarnih sinusa može biti praćena i zuboboljom i boli sa strane nosa. Upala etmoidalnih sinusa uzrokuje bol iza i između očiju, može biti prisutno i suzenje očiju, dok je bol iz sfenoidnog sinusa slabije lokalizirana i širi se u područje čela ili potiljka.

Kod djece, kod kojih je akutni sinuitis često komplikacija obične prehlade ili alergijskog rinitisa, se nešto češće javljaju kašalj (osobito noćni), loš zadah, mrzovoljnost, umor i otekline oko očiju. Glavobolja se javlja tek nakon 5 godine, a češće ih boli uho te mogu imati mučninu i povraćati.

Kod akutnog sinusitisa simptomi obično bez nekih posebnih lijekova prolaze sami od sebe kroz najviše 30 dana, no ako navedeni simptomi ne prolaze nakon tri mjeseca, radi se o kroničnom sinuitisu koji je mnogo teže liječiti.

Je li Covid ili sinusitis?

Ovo je pitanje koje nam se svima nameće u uvjetima pandemije kad nas svaki šmrcaj ili stezanje u grlu čini sumnjičavima i tjera da se zapitamo jesmo li se zarazili koronavirusom.

U ovom slučaju to je pitanje zaista opravdano jer se neki simptomi ovih dviju bolesti preklapaju, a obje se bolesti češće javljaju u uvjetima kad više vremena provodimo u zatvorenim prostorima, kao što je to slučaj u zimskim mjesecima. Iako i sinuitis i Covid-19 mogu uzrokovati povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, bol u grlu i začepljenost nosa, ipak postoje i neke razlike među njima.

Sinuitis uzrokuje više neugode, pritiska i boli u području lica i čela, izrazitu začepljenost nosa, a karakteristični obojeni sekret curi iz nosa ili se slijeva straga niz ždrijelo. U svakom slučaju, bol ili pritisak u sinusima (u području oko očiju ili u cijelom licu) te slijevanje sekreta niz ždrijelo prilično su dobri pokazatelji da bi se moglo raditi o upali sinusa jer to nisu tipični simptomi Covida-19.

S druge strane, Covid-19 uzrokuje više suh i nadražujući kašalj, gubitak osjeta okusa i mirisa te u većini slučajeva više simptoma od strane donjeg dijela dišnog sustava, poput otežanog disanja, pritiska i boli u prsima, kratkoće daha i slično. Također, simptomi koji su više specifični za Covid-19 i rijetko se javljaju kod infekcije sinusa su bolovi u tijelu, probavne tegobe poput mučnine, povraćanja ili proljeva te gubitak okusa i mirisa.

Kako si možete pomoći

Dok čekate da se upala smiri, postoji niz načina kako si možete ublažiti simptome. Primjerice, nekim osobama u odčepljivanju nosa pomaže udisanje pare iz posude s vrućom vodom ili tuširanje i kupka u vrućoj vodi, odnosno boravak u zaparenoj kupaonici. Bol možete ublažiti stavljanjem toplog ručnika na područje lica, a noću je dobro ležati na povišenom tako da su i glava i ramena naslonjeni na jastuk kako bi se smanjilo slijevanje sekreta i podražaj na kašalj.

image
Čišćenje nosa
Shutterstock

Zimi se mogu koristiti ovlaživači zraka u zatvorenom prostoru u kojem se boravi dugo vremena jer suhi zrak pogoduje isušivanju sluznice i tako je čini manje učinkovitom u zaštiti od virusa i bakterija. Naravno, uravnotežena prehrana bogata C vitaminom i flavonoidima koji mogu ojačati imunitet i otpornost organizma, korisna je pomoć u liječenju i prevenciji svih tipičnih sezonskih bolesti, kao i često pranje ruku jer se, kao što smo tijekom pandemije svi dobro naučili, bakterijske i virusne infekcije vrlo lako prenose i dodirom ruku.

Od velike pomoći u ublažavanju simptoma bolesti su i nazalni dekongestivi, u obliku kapi ili spreja, koji smanjuju prekomjerno lučenje sekreta i otečenost sluznice, čime otvaraju komunikacijske kanaliće i time olakšavaju čišćenje nosa i sinusa od sekreta. Kako bi njihov učinak bio potpun, važno ih je pravilno primjenjivati.

Ukoliko izaberemo npr. kapi za nos ne smijemo ih koristiti u stojećem položaju, jer tada završe u grlu i imaju gorak okus, umjesto da završe u sinusima.

Kapi se kapaju u ležećem ili sjedećem položaju s glavom zabačenom prema natrag i okrenutom u lijevu ili desnu stranu, ovisno o tome u koju se nosnicu ukapava lijek.

Osim toga, prije kapanja je važno očistiti nos fiziološkom otopinom ili sterilnom otopinom morske vode te ga dobro ispuhati. Iako spomenuti savjeti o inhalaciji, toploj kupki i slično možda i mogu pomoći, često za to nemamo dovoljno vremena, a priznajmo i to da svi želimo neko brže rješenje za te neugodne probleme začepljenog nosa i sinusa, piše Živim.

10. travanj 2024 06:36