StoryEditorOCM
ZabavaVIDEO

Atrakcija na četiri rote: Na Kunejima viđena rijetka replika britanskog kabrioleta, stručnjaci za oldtimere procijenili su koji je model posrijedi i koliko bi mogao vrijediti

Piše DV
29. siječnja 2023. - 14:06

Kabriolet njemačkih registarskih oznaka koji je popodne viđen na Kunejima zaintrigirao je dubrovačke ljubitelje oldtimera, a jedan od njih po izgledu vozila i zvuku motora odredio je o kojem se modelu radi:

- Riječ je o vozilu britanskog proizvođača Morgan, model Morgan Plus 8 i vrlo vjerojatno je riječ o replici automobila a ne originalu. Procjenjujem da vrijedi oko 40 tisuća eura, a da je originalni model, cijena bi mu dosegnula i sto tisuća. Moja procjena je da je posrijedi tip tzv. ‘spider‘ kabrioleta dvosjeda, a motor mu je prigušen jer je originalni stvarao dosta buke - kazao je za Dubrovački stručnjak za antikne automobile.

Da je model britanske proizvodnje vidi se po položaju volana. Morgan Plus 8 sportski automobili proizvodili su se izvorno od 1968. do 2004. u pogonu u srcu Engleske, a limitirana proizvodnja obnovljena je od 2012. do 2018. Naš sugovornik pretpostavlja da je replika ‘sastavljena‘ u garaži od nekog tko se dobro razumije u Morganovu karoseriju.

Ovog dubrovačkog ‘gosta‘ kao repliku odaju nove, manje gume šireg profila. Stražnji dio je modificiran, a auto je nešto niži od originala koji je zbog prijašnjih loših cesta bio odignut.

Neki poznavatelji starih modela smatraju da je izglednije da je riječ o replici Lotus Sevena iz 1957.

- Teži oko pola tone, ima motor Suzuki turbocompresso i motor od 249 ‘konja‘ - tvrdi naš drugi sugovornik i otkriva kako ovakva, ultra laka vozil,a proizvodi britanski proizvođač Caterham, a cijena im je 39 tisuća eura.

 

 

19. travanj 2024 10:10