StoryEditorOCM
Kućni ljubimciNE ŽELE DA MEDO ‘IGRA‘|

Udruga Prijatelji životinja traži izmjene Zakona. Kažu da životinje ne vole plesati, klackati se i skakati kroz obruće!

Piše dv
28. listopada 2021. - 15:27

Udruga Prijatelji životinja ostavila je komentare na javnoj raspravi te zatražila izmjene Zakona o zaštiti životinja ističući prije svega, nužnost potpune zabrane držanja pasa na lancu, kao i zabranu iskorištavanja svih vrsta životinja u cirkusima, te potrebu reguliranja držanja i trgovine divljim i egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima. Dodaju kako u postojećem zakonu dosta članaka, uključujući onaj vezan za zabranu držanja pasa na lancu, nema prekršajnu odredbu pa je kažnjavanje nemoguće.

image
Ilustracija
HANZA MEDIA

- Od 2005. godine borimo se za potpunu zabranu držanja pasa na lancima. Smatramo da nitko tko nema uvjete za skrb o psu ne bi trebao niti imati psa. Držanje pasa na lancima sramotno je i nedopustivo, a zabrana te odvratne prakse itekako je provediva. Bolji uvjeti držanja pasa smanjit će i troškove lokalnih zajednica za napuštene životinje – ističu iz Udruge.

image
Ilustracija
Biljana Gaurina/Cropix

Osim pasa na lancu, smatraju da je potrebno i potpuno zabraniti držanje i korištenje u cirkusu svih vrsta životinja, pa tako i domaćih, koje su sada dopuštene. - U Hrvatskoj su zato nastupali cirkusi koji su prikazivali nastupe domaćih životinja koje se penju jedna na drugu ili na povišena postolja i klackalice, skaču kroz obruč i prepreke, vrte se na stražnjim nogama oko svoje osi, hodaju natraške ukrug i izvode druge trikove koji su rezultat dresure, a ne prikazivanja, kako se navodi u Zakonu, „vrsti svojstvenog ponašanja koje je istovjetno ponašanju životinja u prirodnom okolišu”. Svako tjeranje životinja u cirkusu na nastupe i neprirodno ponašanje, bez obzira bile one domaće, kućne ili divlje životinje, za njih je zlostavljanje. Životinjama u cirkusu nije zabavno – ističu iz Udruge iz koje predlažu

image
Ilustracija
HANZA MEDIA

uvođenje tzv. Pozitivne liste kućnih ljubimaca kakva je već na snazi u Belgiji, Nizozemskoj, Luksemburgu, Norveškoj, Malti, Litvi i Cipru, dok mnoge druge države EU-a, poput npr. Francuske, Švedske, Finske, Estonije i Slovenije, razmatraju njezino uvođenje, a Italija je ove godine čak donijela odluku da se potpuno zabrani uvoz i trgovina divljim i egzotičnim životinjama. Razlog tome je što Hrvatska i dalje nema nikakvu zakonsku regulativu trgovine egzotičnim životinjama kao kućnim ljubimcima, a nezakonito trgovanje divljim i egzotičnim životinjama u velikom je porastu. Stoga traže i zabranu držanja u posjedu fizičkih osoba divljih životinja koji su pripadnici reda zvijeri.

18. travanj 2024 01:20