StoryEditorOCM
Kućni ljubimciDOBRO JE ZNATI

Sezona je, radi se cijeli dan! Koliko dugo vašeg psa možete ostaviti samog doma? Evo što kažu stručnjaci

Piše VauMijau
6. lipnja 2023. - 13:34

Suvremeni život često zahtijeva od vlasnika pasa da svoje pse ostave same na određeno vrijeme. Naravno, nikome to nije drago, no neminovno je da će naši ljubimci nekada biti sami, donosi Vau Mijau

Odgovarajuća količina vremena koju određeni psi mogu podnijeti sami ovisit će o njihovoj pasmini i temperamentu. Određene pasmine, kao što su hrtovi, budući da su neovisniji, lako bi mogle preživjeti same dulje vrijeme, dok bi se druge, poput labradora ili zlatnog retrivera – društvenije pasmine, mogle se boriti sa separacijskom anksioznošću, piše World Dog Finder.

Štenci i stariji psi zahtijevaju veću brigu i pažnju, pa je malo vjerojatno da ćete ih moći ostaviti na dulje vrijeme, pogotovo ako je to nešto što ćete željeti raditi svakodnevno.

Štenci trebaju stalnu socijalizaciju, dresuru i što je najvažnije često obavljanje nužde, a da biste ih osigurali morate biti u blizini te ih nije preporučljivo ostavljati predugo same.

S druge strane, stariji psi mogu imati neke zdravstvene probleme povezane sa starošću koje će trebati stalne i česte kontrole kako bi se osiguralo njihovo zdravlje. Stariji psi također bi mogli imati problema s obavljanjem nužde

Psi koji imaju pravilnu i stalnu tjelovježbu i mentalnu stimulaciju najvjerojatnije će biti u dobro ako ostanu sami. Manje je vjerojatno da će se pas koji je bio aktivan tijekom dana dosađivati i razviti destruktivno ponašanje.

Većina odraslih pasa može biti sama 8-10 sati, ako im osiguramo sve važne stvari - uglavnom odgovarajuću fizičku i mentalnu stimulaciju. Kada govorimo o štencima, najviše što ih treba ostaviti same je 2-4 sata, jer bi više vremena značilo da bi im moglo postati dosadno, pa će krenuti sa žvakanjem svega što ne smiju.

Ovisno o starijem psu i njegovom općem zdravstvenom stanju, vrijeme koje može biti sam može uvelike varirati. Ako stariji pas nema posebnih zdravstvenih problema, može ga se ostaviti 6-8 sati samog, ali treba imati na umu da to ne bi trebalo činiti svakodnevno.

19. travanj 2024 16:51