StoryEditorOCM
Kućni ljubimciUMJESTO MAGNETA ZA FRIŽIDER

Poljski turisti se masovno s naše obale vraćaju doma sa neobičnim suvenirom- živom mačkom! Katarzyna je jedna od njih

Piše Anna Nowakowska/vm
15. rujna 2022. - 14:27

Neki s godišnjeg odmora donesu šalicu, drugi magnet za frižider, a treći - mačku. Ovi potonji, kad je riječ o našoj obali, često su gosti iz Poljske. Upravo oni teško mogu ignorirati tužni mačji pogled, pa se zato u svoju domovinu vraćaju s transporterima u kojima se nalaze dojučerašnji uličari iz Dalmacije, Istre...

Djevojka imena Katarzyna je jedna od tih. Ona se javila u Facebook grupi Chorwacja i tražila savjete od drugih Poljaka koji dolaze na ljetovanje u Hrvatsku. Iako u toj grupi mnogi izmjenjuju savjete i iskustva o gradovima, mjestima i lokalitetima koje valja posjetiti, ova je djevojka postavila pitanje o prijevozu mačaka. Tijekom dva tjedna godišnjeg, jedna joj je čupavica pravila društvo, pa je Katazyna odlučila: zajedno se vraćaju u Poljsku, piše VauMijau

Na Facebooku je dobila oko 200 komentara s uputama od drugih Poljaka, koji imaju iskustvo s prijevozom svojih ili ‘novih‘ životinja. U Europskoj uniji možete putovati sa svojim kućnim ljubimaca bez posebnih poteškoća: dovoljno je da životinjama ima putovnicu, a to znači, da ju je veterinar čipirao. Drugi su podijelili svoja iskustva.

- Vozila sam tri mala mačića. Veterinar nam je dao putovnice i čipove u ruke. Doslovno Nije ih mogao čipirati jer su bili premali, a i za cjepiva je bilo prerano. Samo sam ih tretirala protiv nametnika. No, na granici ih ionako nitko nije provjeravao - napisala je Kamila.

No, ima i onih koji su na granici prošli strožu kontrolu.

- Psu su provjeravali putovnicu kad smo ulazili u Hrvatsku i kad smo je napuštali. Na povratku pas je zalajao na policajca, on se nasmijao. napisala je Anna.

No, osim niza savjeta i podrške, Katazyna je čula i niz mišljenja. Dok neki misle da su mačke na ulici sretne, za što veterinari tvrde da je apsolutna neistina, drugi se slažu da im treba pomoći.

Poljsko se društvo polako, ali sigurno mijenja. Ljudi više i više podržavaju skloništa za napuštene životinje. Znaju organizirati razne akcije i uplaćivati veće svote novca za pomoć, a mnogi i udomljavaju kućne ljubimce. Štoviše, web stranica OLX ‘poljsko njuškalo‘ organizira akciju hranjenja životinja iz azila. Stavljaju slike pasa i mačaka umjesto nekih predmeta za prodaju i svaki dan jedan klik omogućava dostavu hranu za određenu životinje.

19. travanj 2024 06:50