StoryEditorOCM
GastroBROJNE BLAGODATI

Stručnjaci potvrdili: Ovo je najbolja namirnica za mozak i protiv demencije, a tako rijetko je jedemo! Spremite ga sutra za ručak, donosimo recept kojemu nećete odoljeti

Piše Ana Dukić/živim
21. studenog 2022. - 20:53

Blagi gubitak pamćenja je normalna posljedica starenja. Mozak kao i koža, ali i svi drugi organi, stari. Možda ćete se iznenaditi kada se najednom u četrdesetima ne možete sjetiti nekih detalja. No, nemojte se uplašiti, to je normalno. Zapravo, naša memorija je najbolja u 20-ima, a nakon toga polako opada. Obično ljudi u ranim 40-ima uoče prve promjene u pamćenju.

Dobra vijest je da se uz promjene u prehrani može odgoditi starenje mozga. Najvažnija promjena koju možete napraviti? U prehranu uvedite nutrijente kao što su omega-3 masne kiseline, piše živim.hr.

Omega-3 masne kiseline su najbolji nutrijenti za zdravlje mozga, a baš zbog toga je masna riba najbolja hrana za sprječavanje gubitka pamćenja. Losos, skuša, tuna i haringa imaju najviše razina omega-3 masnih kiselina među prirodnim namirnicama. Baš zbog toga stručnjaci predlažu da ih uključite u svoju prehranu za bolje zdravlje mozga.

Smanjuju rizik od srčanih bolesti

Da, masna riba je najbolja hrana za sprječavanje gubitka pamćenja zbog omega-3 masnih kiselina. Međutim, dobrobiti omega-3 masnih kiselina ne staju samo kod mozga. Upravo te vrste masti su povezane sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti, pomažu u održavanju razine triglicerida (masnoće u krvi) te mogu smanjiti simptome artritisa.

Kako onda omega-3 masne kiseline pomažu u sprječavanju gubitka pamćenja? Zapravo, vaš mozak sadrži puno masnh stanica i mnoge od njih su napravljene upravo od omega-3 masnih kiselina. Što znači da one pomažu u održavanju mozga izgradnjom stanica, što je krucijalno za kognitivno zdravlje, pamćenje te općenito funkcioniranje mozga.

Isto tako, brojna istraživanja su pokazala da omega-3 masne kiseline mogu pomoći u sprječavanju demencije i Alzheimera, obje bolesti koje su povezane sa starenjem mozga i gubitkom pamćenja.

Kako unijeti više masne ribe? Uz odlične recepte!

Losos u umaku od limuna

Sastojci

1 limun

3 žlice nasjeckanog peršina

3 žlice nasjeckane metvice

1 žlica nasjeckane ljutike

1 žlica nasjeckanog čilija

1 nasjeckani češnjak

1/2 žličice vinskog octa

5 1/2 žlica maslinovog ulja

3/4 žličice soli

4 odreska lososa

Priprema

1. Prepolovite limun. Jednu polovicu iscijedite u zdjelu manje veličine, a drugu polovicu nasjeckajte na sitne komadiće, uklonite sjemenke.

2. Dodajte komadiće limuna u zdjelu s iscijeđenim sokom. Zatim dodajte peršin, metvicu, čili, češnjak, ocat, 4 1/2 žlice maslinovog ulja i 1/4 soli.

3. Odreske lososa osušite papirnatim ručnikom. Preostalu žlicu maslinovog ulja ugrijte u tavi. Stavite losos (sve odreske) na tavu. Nježno pritisnite losos kuhačom kako bi se dodatno iscijedio i posolite ga s 1/4 žličice soli.

4. Pecite odreske dok koža ne bude hrskava i smeđa po rubovima, oko osam minuta.

5. Okrenite odreske i posolite. Pecite još oko dvije minute.

6. Odreske prebacite na tanjur te prelijte mješavinom limuna i začina. Dobar tek!

19. travanj 2024 03:10