StoryEditorOCM
GastroSAVRŠEN POČETAK DANA

Martina Linarić je brinula o prehrani natjecatelja ‘Života na vagi‘, podijelila je recept za savršen doručak ili desert, kojemu nećte moći odoljeti

Piše M.P.
30. studenog 2021. - 08:28

Sigurno se sjećate nutricionistice Martine Linarić, koja je u RTL-ovu natjecateljskom showu "Život na vagi" brinula o prehrani kandidata.

Kako je njezina velika strast i kuhanje zdravih obroka, na portalu RTL.hr ima projekt "Martinina kuhinja", namijenjen svima koji se žele zdravo hraniti.

"Prva misao mi je bila da recepti moraju biti ukusni i kratki, znači da svatko može napraviti u bilo kojem trenutku od namirnica koje uobičajeno imamo doma ili ako se radi o nekim specifičnim namirnicama, da ih kupujemo planski.

Tu odmah doskačemo problemu da se ne troši previše na namirnice koje se kupe stihijski i onda bace, nego da isplaniramo koje namirnice trebamo na tjednoj bazi" - objasnila je ideju.

Martina je podijelila svoj recept za savršen doručak, a dakako da može biti i desert, kojeg valjda "nitko na svijetu" ne bi odbio.

Riječ je o američkim palačinkama, koje je ipak preporučljivije spremiti za doručak i energični početak dana, nego li za večeru.

Za što se god odlučili, uživajte, evo i recepta.


Sastojci za palačinke (3-4 porcije)

  • 2 jaja
  • 2 žlice ulja
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 šalica mlijeka
  • 2 šalice pirovog brašna
  • Sol, prstohvat
  • Malo cimeta (po želji)

Priprema

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka

Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg

U drugoj posudi pomiješati žutanjke, mlijeko, vanilin šećer, malo soli, soda bikarbona, brašno

Na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka u prvu smjesu, lagano promiješati, smjesa mora biti gusta (da se ne razlijeva)

Tavu nauljiti (uljem ili maslacem), lagano prebrisati višak ulja ubrusom i dodavati smjesu tako da formirate okruglu palačinku ne veću od vašeg dlana (bez prstiju!)

Peći na laganoj vatri, kratko s jedne strane dok se ne počnu pojavljivati mjehurići, zatim okrenuti palačinku na drugu stranu (peći 1-2 min, dok lagano ne potamni)

Palačinke se mogu namazati domaćim džemom, medom ili garnirati šumskim voćem, a ukoliko se želite sami iskušati i napraviti odličan domaći džem s kupinama, Martina Linarić je podijelila i recept za njega.


Sastojci za 'brzopotezni' džem od kupina

  • 300 g kupina
  • sok 1 limuna
  • ½ čaše vode
  • 3 1/2 žlice meda ili javorovog sirupa  (opcija)
  • 3 žlice chia sjemenki

Priprema džema od kupina

U loncu za kuhanje pomiješajte kupine, vodu, sok  jednog limuna, chia sjemneke

Zakuhajte do vrenja i smanjite vatru te lagano pirjajte oko 15 minuta dok voće ne omekša, a smjesa se zgusne. Uklonite s vatre i ostavite da se malo ohladi.

Zašto pirovo brašno?

Pirova žitarica je slična drevnim žitaricama, kao što su proso, bulgur ili amarant, jer je ostala identična, odnosno nije genetski modificirana, kao pšenica i pšenično bijelo brašno.

Pir je bolje topiv u vodi nego pšenica, pa je stoga i lakše probavljiv u našem organizmu, također i zbog velike količina vlakana koje ima pirovo brašno u usporedbi sa pšeničnim, a njegovo nutritivno bogatstvo time dostupnije našem organizmu.

Pirovo brašno odličan je izvor proteina i vlakana, te zadovoljava i do 20 posto naših dnevnih potreba ova dva nutrijenta.

25. travanj 2024 01:49